Skocz do zawartości
BIRUT

Wytłumaczcie Mi Cos!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sluchajcie mam zamiar kupic monitor lcd 19" albo 20'" .

Moj komputer to Athlon XP2600+ 768MB ram GForce 4 Ti 4600

Gierki chodza w miare dobrze na rodzialce 1024*748

Moje pytanie brzmi:

Jak monitor ma nominalna rodzielczosc to zawsze powinien w takiej pracowac.Czy to prawda.

Bo jak zakupie lcd 20" to one maja nominalna rozdz 1600*1200 a to juz trzeba miec niemilosierny sprzet zeby jakos giere odpalic.

Czy w takim monitorze bede mogl zmienic rozdzielczosc na 1024*768

Czy to bedzie dobrze wygladalo .

Czy jak ktos sie decyduje na monitor z taka rozdzielczoscia to musi na niej pracowac zarowno w grach i winie.

Opiszcie mi cos na ten temat.

Z gory dzieki za odpowiedz

Edytowane przez BIRUT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas pracy wysoka rozdzielczosc nie bedzie obciążała karty graficznej:D. Natomiast podczas grania obraz powinien się dopasować do rozmiaru monitora (np jak ustawisz 1024x768) to powinno to dobrze wyglądać. Przyda się jeszcze czyjaś opinia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zmieniac rozdzielczość, ale monitor tylko ją emuluje, tzn. pikseli ma dalej tyle samo, ale udaje że jest inaczej :).

Zasadniczo emulacja wygląda nie za dobrze. Np. odpalając na LCD 1600x1200 grę w 1024x768 wszystko będzie trochę rozmazane.

Na monitorze 1600x1200 możesz odpalać gry w 800x600 bez straty jakości (cztery piksele będą wtedy jednym i obraz będzie ostry jak na CRT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor LCD 19" z natywną rozdzielczoscią 1280x1024:

klatka gry puszczonej w 800x600:

http://www.friend.za.pl/Al1922As/pages/dscf0062.html

klatka gry puszczonej w 1024x768:

http://www.friend.za.pl/Al1922As/pages/dscf0063.html

klatka gry puszczonej w 1280x1024:

http://www.friend.za.pl/Al1922As/pages/dscf0064.html

Te fotki to statyczny obraz, w praktyce to wygląda troche gorzej i widac większe rozmycie przy ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zmieniac rozdzielczość, ale monitor tylko ją emuluje, tzn. pikseli ma dalej tyle samo, ale udaje że jest inaczej :).

Zasadniczo emulacja wygląda nie za dobrze. Np. odpalając na LCD 1600x1200 grę w 1024x768 wszystko będzie trochę rozmazane.

Na monitorze 1600x1200 możesz odpalać gry w 800x600 bez straty jakości (cztery piksele będą wtedy jednym i obraz będzie ostry jak na CRT).

Nie zgadzam się - bo obraz jest ostrzejszy :D - widziałem na własne oczy 800x600 na matrycy 1600x1200 - ale uwaga, są 2 tryby - oczywiście można włączyć tryb skalowany - jednak wtedy jest kicha.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi