Skocz do zawartości
Kaeres

Odtwarzacze Dvd. Co Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja polecam Pioneer DV-400V lub ewentualnie słabszą w wersję bez HDMI i upscalowania do 1080p. Nie spotkałem DivX-a, którego by nie odtwarzał. Wszystkie napisy jakie miałem czyta (w formacie txt), więc nie trzeba kombinować. Czytałem na zagranicznych forach, że doskonale działa z pendrive'ami i zewnętrznymi dyskami HDD USB. Jakoś obrazu doskonała w porównaniu z Mantą. DivX wygląda jak DVD 6Mb/s. Minusem jest brak opcji skalowania czcionki napisów z DivX'ów (chyba, że przeoczyłem).

ps.: próbował ktoś do np.: Manty podłączyć zewnętrzny HDD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też szukam czegoś. Generalnie do odtwarzania wypalonych na dvd divixów i normalnie dvd z wypożyczalni czy kupionych. Szczerze mówiąc wolałbym jakiś sprzęt markowy, bo te wszystkie manty i korry to jakoś mnie przestraszają. Koszt 200PLN z przesyłką max. Dziękuję za ewentualne typy.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Trochę odkopuję.

Macie może jakieś typy do czegoś takiego:

odtwarzacz multimediów (divx, muzyka, zdjecia - moze miec dvd ale nie musi) z siecią - skrętka może być, i żeby potrafił pobierać przez sieć z serwera upnp - twonky media zainstalowane na NAS dns-323. Bez HD, bo na to jeszcze dlugo nie bedzie mnie stac.

Coś innego niz xbox+xbmc ? Uzywa ktos jakiegos d-linka badz linksysa?

dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałem Mantę Lord 034 z HDMI zdążyłem obejrzeć 2 filmy w tym jeden ze sticka USB oraz ogólnie trochę różnych filmów kawałkami aby sprawdzić czy i jak sobie radzi :wink: . Co do odtwarzania to nie ma żadnych problemów czyta wszystko płynnie i przyjemnie zarówno z portu USB, z napisami też nie ma problemów :D . HDMI działa bez problemu - przesyła obraz jak i dźwięk ale niestety filmy a'la Divx puszczone właśnie przez Mantę 034 na LCD TV (Toshiba 42" C3000P) wyglądają niezbyt ciekawie a wręcz kiepsko a szkoda bo np te same filmy Divx puszczone przez Notebooka do TV LCD via D-SUB - D-SUB wyglądają po prostu pięknie (jak na Divx oczywiście) i aż chce się oglądać :D . Niemniej jednak na zwykłym telewizorze CRT 29" Manta radzi sobie bardzo dobrze - Divixy wyglądają już "normalnie" czyli ładnie i można śmiało oglądać... No więc takie o to klocki są z Mantą 034 - to tak jakby ktoś się zastanawiał nad kupnem... :wink:

Osobiście zostaję dalej przy Notebooku@TV LCD jako odtwarzaczu "stacjonarnym" który radzi sobie ze wszystkim wyśmienicie :-) już nie wpsominając jak fantastycznie wygląda materiał w HD :D :D

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak na tym wielkim LCD wygladaja DVD z tej Manty ?

Podejrzewam, ze juz calkiem przyzwoicie.

To była jedna rzecz której nie sprawdziłem bo DVD prawie nie oglądam :wink2: to ci nie powiem a odtwarzacz wylądował w drugim pokoju podpięty do CRT 29" Philipsa 100Hz i już nie chce mi się go przenosić ....

Tutaj mamy dowod, ze te tanie odtwarzacze nie sa pod swietnej jakosci LCD czy plazmy.

One sa pod CRT max 32"

Tu również bym się zgodził w tym przypadku "uczucie taniości" dotknie "uczucie utraty jakości" hehe Co prawda super tania ta Manta nie jest jak np wiwy po 100 kilka złotych ale i tak to imho ta sama klasa niestety...

Witam

Czy skompresowane filmy (XviD/DivX/MKV) będą wyglądały ładnie na 42" fullHD? Jeśli tak, to prosiłbym o polecenie jakiegoś odtwarzacza z HDMI (D-Sub też może być :D ).

sosen poleca Pioneera DV-400V - jak wygląda sprawa z nim?

Hmmm 42" i Full HD (1920x1080) sam nie wiem ja mam Half HD :wink: (1366x768) i XviD,Divixy wyglądają bardzo ładnie (jak na te formaty oczywiście) co już wcześniej wspomniałem ALE jak by to wyglądało w rozdziałce 1920x1080 tego nie wiem :unsure:

Co do pionierów to sam z chęcią bym sobie pożyczył jakbym miał możliwość i porównał go osobiście z jakością odtwarzania przez komputer filmów B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez nie wiem czemu ja mam, ale setki innych osob tu tez ma - http://fdb.pl/ff14/6

przez pierwszy miesiac dzialala idealnie, ale przestala ;D

Wiwa - shit jakich mało... Mam HD238U - dwa dni temu chciałem film włączyć, a tu no disc, patrze inne płyty, znowu no disc - nie czyta nic. A dzień wcześniej czytała elegancko.

Co gorsza jak pisałem wcześniej przez spdif dźwięk przerywa, i tacka płyty często po otwarciu sama się chowa... Ciekaw jestem jak z gwarancją - kupowałem w Carrefourze - mam małą nadzieję, że to u nich da się załatwić. Jak dobrze byłoby wymienić na coś innego...

PS. Tak apropo zmieniło się coś apropo markowych, czy tam porządnych odtwarzaczy? Są jakieś modele co otwierają napisy z divxów, nawet jak się nazywają inaczej niż film?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie pionkow to wyrazalem juz swoje zdanie odnosnie kupionego przeze mnie modelu (DV 696). U mnie podpiety jest on do 37" lcd hdready i moge potwierdzic, ze divx'y puszczane z laptopa via dvi out nie wygladaja ani odrobine lepiej.

Dodatkowo znalazlem swego czasu do niego firmware pozwalajacy na zabawy z napisami (powiekszanie etc.), wiec ma pelna funkcjonalnosc tanich chinskich zabawek + odpowiednia jakosc wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jakiś inny posiadacz Pioneera się wypowie jak to jest w innych modelach? Niekoniecznie tak drogich ;)

-----------------------------

Już wiem jak jest - muszą się nazywać jak film, ale nie przeszkadza mi to, świetny odtwarzacz - polecam. A mówię o Pioneerze DV-400. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję temat bo mam prośbę.

Chłopaki polećcie jakiś odtwarzacz DVD do 150zł z przesyłką. Kompletnie nie orientuje się w temacie. Nie jestem zbyt wymagający bo starczy jak będzie w miarę dobrze wyglądać i dobrze odtwarzał filmy. Ale najważniejsze by sprzęt był nowy na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mogę kupić dvd Philips DVP5160 i DVP3264. Oba są w tej samej cenie i oba mają teoretycznie identyczne parametry techniczne (obsługa divx i PL napisów oraz usb 2.0) i nie mam pojęcia który wybrać. Czy któryś z tych playerów jest wyraźnie lepszy? Jeśli tak to w czym? W sklepie powiedziano mi, że 3264 jest nowszym modelem ale 5160 jest lepszy, jednak facet który nas obsługiwał nie wiedział dla czego... Także ładnie proszę o pomoc i jakieś wyjaśnienie. Będę wdzięczny ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Planuję zakupić do domu odtwarzacz DVD, cena do 300 zł - co doradzicie w tej cenie? Byłem w MM, Saturnie, Electroworldzie, Euro RTV i rozejrzałem się trochę po oferowanych modelach, ale w sumie nadal wiem tyle co na początku - czyli niedużo. W tej kwestii jestem laikiem i nie chciałbym kupić czegoś w ciemno by potem okazało się, że jest coś dużo lepszego za tą samą lub trochę wyższą cenę. DVD będzie podłączone pod płaski TV 21'' CRT Samsunga.

Interesują mnie parametry typu: dobra jakość odtwarzania DVD (wszelkie formaty), obsługa DivX/XviD, czytanie polskich napisów w .txt (format w sumie nieważny, zawsze można kodowanie przekonwertować), fajnie by było jakbym mógł do takiego odtwarzacza podłączyć analogowo głośniki 5.1 (przez chinche albo mini-jacki), HDMI nie jest konieczne, ale w perspektywie wymiany telewizora na większy LCD będzie mile widziane. Bajery typu odtwarzanie filmów z wejścia USB (pendrive albo dysk zewnętrzny) niekonieczne, ale mile widziane.

Z tego co mi polecili w sklepach zapisałem 3 modele:

Philips DVP 5990 LINK

Pioneer DV 310K LINK

Sony DV PNS 708HS LINK

Który z tych modeli wybrać? A może jeszcze jakiś inny? Aha, sprzet w miarę możliwości powinien byc markowy, nie jakaś Manta czy coś w tym guście :).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę wam polecić DVD Toshiby model: SD-580. Kupiłem nie dawno.

Ma wszystko co potrzeba: HDMI, skanowanie do 1080p, DivX, port USB. Wszystko czyta ładnie, pięknie.

Wygląd zewnętrzny sprzętu jest również elegancki.

Cena: ~280zł nowe.

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi