Skocz do zawartości
ziupo

Sata Jako Ata133 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witka (albo niewitka :P)

mam mały problem z nowym dyskiem, zaznaczam, że pierwszy raz mam osobiście do czynienia z sata.

Problem w tym, że gdy zapuszcze mu HDtach to pokazuje mi, że dysk pracuje z prędkością 133 no i jest widziany jako ata133 :(

Dysk WD Caviar 80 SATA, wiem, że nie jest to dysk najwyższych lotów, ale miał najlepszy stosunek wielkości do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka (albo niewitka :P)

mam mały problem z nowym dyskiem, zaznaczam, że pierwszy raz mam osobiście do czynienia z sata.

Problem w tym, że gdy zapuszcze mu HDtach to pokazuje mi, że dysk pracuje z prędkością 133 no i jest widziany jako ata133 :(

Dysk WD Caviar 80 SATA, wiem, że nie jest to dysk najwyższych lotów, ale miał najlepszy stosunek wielkości do ceny.

a możesz zrobić zrzut tego co pokazuje HDTech, bo coś nie wierze ze pokazuje gdzieś ATA/133 :blink:

może być widziany jako UDMA-5 albo UDMA-6 ale nie ATA/133 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny problem:

Na zestawie jak w podpisie, przy dysku (WD1600JS) podłączonym do SATAII, włączonym w BIOSie trybie SATAII i zainstalwoanych odpowiednich sterownikach program HD Tune pokazuje Supported i Active mode: UDMA Mode 5 (Ultra ata/100). Jak to zmienić? są jakies programy, które aktywują tryb SATAII?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwierasz Menadżer urządzeń > Kontrolery IDE ATA/ATAPI następnie otwierasz Właściwości kanału na którym jest dysk, przechodzisz do zakładki Ustawienia zaawansowane i tam jest napisana prawda o aktywnym trybie nie żadne HDTune :mur:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwierasz Menadżer urządzeń > Kontrolery IDE ATA/ATAPI następnie otwierasz Właściwości kanału na którym jest dysk, przechodzisz do zakładki Ustawienia zaawansowane i tam jest napisana prawda o aktywnym trybie nie żadne HDTune :mur:

No więc... nie ma (wpadłem na to sam <_< ). W każdym razie nie przy kontrolerze dysku ULI, gdzie SATAII jest obsługiwane za pośrednictwem PCIe.

Ale wyjaśnił mi to już ktoś w temacie o 939dual-sataII - odczyty z HD Tach wskazują na SATAII (Burst time 263MB/s).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc... nie ma (wpadłem na to sam <_< ). W każdym razie nie przy kontrolerze dysku ULI, gdzie SATAII jest obsługiwane za pośrednictwem PCIe.

Ale wyjaśnił mi to już ktoś w temacie o 939dual-sataII - odczyty z HD Tach wskazują na SATAII (Burst time 263MB/s).

to po co napisałeś ten post ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi