ziupo Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Witka (albo niewitka :P) mam mały problem z nowym dyskiem, zaznaczam, że pierwszy raz mam osobiście do czynienia z sata. Problem w tym, że gdy zapuszcze mu HDtach to pokazuje mi, że dysk pracuje z prędkością 133 no i jest widziany jako ata133 :( Dysk WD Caviar 80 SATA, wiem, że nie jest to dysk najwyższych lotów, ale miał najlepszy stosunek wielkości do ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Witka (albo niewitka :P) mam mały problem z nowym dyskiem, zaznaczam, że pierwszy raz mam osobiście do czynienia z sata. Problem w tym, że gdy zapuszcze mu HDtach to pokazuje mi, że dysk pracuje z prędkością 133 no i jest widziany jako ata133 :( Dysk WD Caviar 80 SATA, wiem, że nie jest to dysk najwyższych lotów, ale miał najlepszy stosunek wielkości do ceny. a możesz zrobić zrzut tego co pokazuje HDTech, bo coś nie wierze ze pokazuje gdzieś ATA/133 :blink: może być widziany jako UDMA-5 albo UDMA-6 ale nie ATA/133 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Podobny problem: Na zestawie jak w podpisie, przy dysku (WD1600JS) podłączonym do SATAII, włączonym w BIOSie trybie SATAII i zainstalwoanych odpowiednich sterownikach program HD Tune pokazuje Supported i Active mode: UDMA Mode 5 (Ultra ata/100). Jak to zmienić? są jakies programy, które aktywują tryb SATAII? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 (edytowane) otwierasz Menadżer urządzeń > Kontrolery IDE ATA/ATAPI następnie otwierasz Właściwości kanału na którym jest dysk, przechodzisz do zakładki Ustawienia zaawansowane i tam jest napisana prawda o aktywnym trybie nie żadne HDTune :mur: Edytowane 26 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 otwierasz Menadżer urządzeń > Kontrolery IDE ATA/ATAPI następnie otwierasz Właściwości kanału na którym jest dysk, przechodzisz do zakładki Ustawienia zaawansowane i tam jest napisana prawda o aktywnym trybie nie żadne HDTune :mur:No więc... nie ma (wpadłem na to sam <_< ). W każdym razie nie przy kontrolerze dysku ULI, gdzie SATAII jest obsługiwane za pośrednictwem PCIe. Ale wyjaśnił mi to już ktoś w temacie o 939dual-sataII - odczyty z HD Tach wskazują na SATAII (Burst time 263MB/s). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 No więc... nie ma (wpadłem na to sam <_< ). W każdym razie nie przy kontrolerze dysku ULI, gdzie SATAII jest obsługiwane za pośrednictwem PCIe. Ale wyjaśnił mi to już ktoś w temacie o 939dual-sataII - odczyty z HD Tach wskazują na SATAII (Burst time 263MB/s). to po co napisałeś ten post ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 hmm sprawdzilem, pisze, ze UDMA6, ale dlaczego w takim razie w teście pokazuje prędkość 133 ? dla porównania pokazuje mi dysk sata z 150! A tutaj screen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 to jest maksymalna wartość transferu, bardziej teoretyczna wartość niż faktycznie osiągana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...