Skocz do zawartości
Gość seraf

Nowy Pentium 631 - 2mb Kaszy Ht 0.65

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście uważam, że kupowanie procków AMD, które często się kruszą i nie są wykonane z takiej jakości wafli krzemowych, jak PENTIUMY i następnie kręcenie tych procków to śmiech na SALI. Układy elektorniczne pracujące w nienormalnych (tzn wyższych niż nominalne) warunkach eksploatują się szybciej i nie pracują poprawnie. Owszem w grach AMD'ki BYWAJĄ szybsze do 20%, ale kto gra i chce dobrze pograć kupi konsolę. Linia procesorów INTELA 6xx z technologią HT miażdzy Athlony na dzieńdobry (może poza kilkoma grami).

procki z serii 5xx jak i 6xx prawie niczym sie nie róznia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procki z serii 5xx jak i 6xx prawie niczym sie nie róznia

Jestes w bledzie i to duzym.

To opinia ofiar gier i syntetykow.

Odpal sobie ze dwie kobyly np. to co ja na codzien.

Jakis jobs w premier i cos w photoshopie. W tedy zauwazysz ze

roznice miedzy 2 a 1 mb kaszy.

Zobaczysz roznice w czasie pracy i plynnosci pracy.

Kilka duzych watkow potrafi moment zapchac 1mb kaszy w p4.

Smiesza mnie opionie ludzi ktorzy pisza ze jakis sempron czy celeron

ma taka sama wydajnosc jak drozszy a64 czy p4 a tamte to maja tylko

wiekszy kesz. Niech taka osoba odpali sobie np. duza scene z blurami

w 3dmax na sempronie i celku i porowna czas renderingu z p4 i a64.

Powinno byc przy tym samym takcie ponad 25% lepiej na kozyc prockow

z wiekszym keszem czyli a64 i p4. Im wiecej pamieci ram tym ta roznica bedzie

wieksza.

Dlatego nie pisz ze nie ma roznicy miedzy seria 6.. a seria 5.. p4.

Wszystko zalezy od zastosowan i im bardziej prof tym wieksza roznica.

I sroki ale wydajnosc prockow nie mierzy sie sandra, pi, markami itp

poniewaz to tylko czesc zastosowan.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do jakosci prockow - to intel robi je jakosciowo lepsze co do wydajnosci to roznie bywa

przyklad? cold bug - starczy ?

Demek przestań [ciach!]ł* gadać o większej jakości procków Intela. To, że AMD ma cb to już trudno a zresztą nie każdy Venice czy SD, Opteron ma cb; to są przypadki.

Nie bądź kolego opryskliwy to po pierwsze, a po drugie:

1) K8 może nie, ale wielu straceńców ściąga "czapeczki" procesorom i nadal je kruszy. Od czasów kruszenia się DURONÓW nie kupię już AMD.

2) AMD kupuje tańsze wafle, zazwyczaj z odzysku i do wyrobu CPU stosuje krzem z brzegu, INTEL zaś ma bardziej soczyste wafle. Poczytaj w sieci.

3) Nie klepie pustych hasełek - poczytaj trochę o elektronice, bramkach, tranzystorach, wydzielaniu ciepła w mikro- (czasem nano-) układach.

Większość z was podkręcaczy, rzuca pustymi hasłami, rdzeniami, rewizjami procesora i mówi o podkręcaniu, lecz mało kto wie czym to tak naprawdę skutkuje.

:mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demek przestań [ciach!]ł* gadać o większej jakości procków Intela. To, że AMD ma cb to już trudno a zresztą nie każdy Venice czy SD, Opteron ma cb; to są przypadki.

:mur: :mur: :mur:

jedyna wyzszoscia intela jest HT, tanie 2 jaja na dzisiaj w 0.65 i dobrze podkrecajace sie proce.

Ten raj dla intela potrwa nie dluzej az do czasu wprowadzenia jakiejs odmiany viniego na 0.65.

No ale w sprzecie liczy sie tu i teraz a nie gdybania.

A obecnie prawda jest taka ze amd nie ma wiele do zaoferowania.

Slabo krecace sie a64, drogie x2, drogie ramy, zmian podstawki za rogiem.

Nie widze w tym nic podniecajacego i wartego wydania kasy.

Sadze ze za 3-4 miechy tak jak wiekszosc przeszlo na forum amd, sytuacja sie odwroci

i bedzie na intelu paru gosci z prockami w 0.65 do ktorych ni jak maja sie osiagi nawet

extremalnie podkreconych amd.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Przekroczenie oryginalnej normy o 20-30% niczym nie szkodzi. Takie sa tolerancje i nic im to nie robi. Oczywiscie jesli mowimy o overclocku o 100% i podbijaniu napiec o 20% to juz inna sprawa.

Skoro jestes takim fachura to wiesz na czym polegal slawny Northwood Sudden Death Syndrom i czego to byla wina. Notabene Prescotta trapily podobne klopoty (tylko nie byly "sudden") co niestety dane bylo przezyc mojemu egzemplazowi.

Kiedys moj Pentium!!! 550E doznal zaokraglenia rogow (od czestego zdejmowania radiatora)-to wcale nie oznaczalo ze nigdy wiecej nie bede mial Intela w swoim komputerze.

I co Ci daje to podkręcenie o 20%, 30% - kilkaset punktów w 3D markach? Kilka klatek więcej w grze? Postaw obok siebie nominalnie taktowanego P4 i A64.... maniacy podkręcania, SiSoftSandr, benchmarków, CineBenchów. Chciałbym też przypomnieć, iż zużycie mikroukładów nie rośnie liniowo do wzorstu taktowania zegarem. Martwi mnie trochę, że od kilku lat za operowanie komputerami, biorą się dzieciaki z bloków, którym mamy kupują semprony albo wyjałowione athlony i biorą się za kręcenie i desperackie poszukiwanie kilkunastu punktów w programach syntetycznych. Po to żeby potem pół życia spędzić na forum i jarać się wirtualnymi wynikami.Co to jest Northwood Sudden Death Syndrom dobrze wiem, a wiesz czym były palące się AMDki? Czym jest mozolna praca Venice'a podkręconego nawet na 2,7GHz w środowisku wielozadaniowym? Czy wiesz co daje HT?

I powtarzam do gier są KONSOLE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba francuski portal

http://prixmateriel.com/processeurs_1/inte...tail_32121.html

Kanada

http://www.pricenetwork.ca/products.php?p=4644

Holandia

http://www.misco.nl/productinformation/~77...HZ%20SKT775.htm

Są też u dojczów - ale niestety brak w magazynach

Edytowane przez loloferrari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink:

I co Ci daje to podkręcenie o 20%, 30% - kilkaset punktów w 3D markach? Kilka klatek więcej w grze? Postaw obok siebie nominalnie taktowanego P4 i A64.... maniacy podkręcania, SiSoftSandr, benchmarków, CineBenchów. Chciałbym też przypomnieć, iż zużycie mikroukładów nie rośnie liniowo do wzorstu taktowania zegarem. Martwi mnie trochę, że od kilku lat za operowanie komputerami, biorą się dzieciaki z bloków, którym mamy kupują semprony albo wyjałowione athlony i biorą się za kręcenie i desperackie poszukiwanie kilkunastu punktów w programach syntetycznych. Po to żeby potem pół życia spędzić na forum i jarać się wirtualnymi wynikami.Co to jest Northwood Sudden Death Syndrom dobrze wiem, a wiesz czym były palące się AMDki? Czym jest mozolna praca Venice'a podkręconego nawet na 2,7GHz w środowisku wielozadaniowym? Czy wiesz co daje HT?

I powtarzam do gier są KONSOLE.

widze ze nie wiesz o czym napisales :lol:

1. Podkrecenie daje mi praktycznie liniowe skrocenie

czasu w tym czym najczesciej sie zajmuje i dorabiam

czyli dtv.

2. Co do markow rowniez sie mylisz poniewaz tam

akurat nie rosnie tak liniowo.

Komp u mnie zarabia na siebie w wiekszosci czasu cos liczac

w tle a moj podkrecony 630 chodzacy na 4ghz stabilnie

(sprawdzone liczeniem wielu godzin projektow z AP)

daje mi to srednio okolo 25% procent poprawy w stosunku

to czasu liczenia na dev. A czas liczenia to dlugie godziny

wiec nie pisz mi ze podkrecanie to "dla dzieci z bloku"

Raczej to wiedza jak miec taniej i lepiej i szybciej. W moim

wypadku szybciej oznacza wiecej kasy.

Sadze ze naczytales sie czegos ale ni jak sie to ma do real.

A co do zuzycia jak to jeles "mikroukladow"

Nigdy nie mialem procka dluzej niz rok.

Napisale jakies legendy nie majac pojecia o czym chciales sie

wypowiedziec.

Zreszta po sigu widac jaki masz fachowy konfig.

Nie czepiam sie za ile ale co, wybacz ale celek 1700 nie nadaje

sie do niczego a kazdy procesor dostepny za te same pieniadze

jest od niego lepszy.

Potem pouczaj innych o over i co to daje a co nie

To tyle

ps.

cod o konsol - mam x-a

swietna konsola.

Pozdrawiam

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytłumaczcie mi coś proszę: jak to jest z tymi nazwami procków Intela w 65nm? Jednordzeniowy to CedarMill a dwurdzeniowy to Presler?

To chyba jest tak ze Presler jest zbudowany z dwóch rdzeni Cedar Mill. Ale poprawcie mnie jak bym sie mylił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyjaśnienie. Ostatecznie dla mnie, jako osoby ceniącej sobie niski pobór mocy - AMD jest oczywistym wyborem. Myliłem się sądząc, że najnowsze dwurdzeniówki Intela pobierają tyle co Athlony X2. To raczej linie Pentium 631 i 641 będą na poziomie dwurdzeniowych procków AMD. Presler to pobór mocy na poziomie ponad 90W, a w przypadku Athlonów dochodzi jeszcze Cool'n'Quiet. Jeśli nie działające natywnie jak przykazało AMD, to z pewnością możliwe do uaktywnienia przez RMClock. SpeedStep Intela - jak pisze Tom - jest mniej efektywny.

Poza tym po przesiadce z P4 2.4GHz HT Northwood na Venice 3000+ odczuwa się bardziej dynamiczną pracę Windows. Niewykluczone, że to zasługa zintegrowanego kontrolera pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zreszta po sigu widac jaki masz fachowy konfig.

Nie czepiam sie za ile ale co, wybacz ale celek 1700 nie nadaje

sie do niczego a kazdy procesor dostepny za te same pieniadze

jest od niego lepszy.

Potem pouczaj innych o over i co to daje a co nie

To tyle

ps.

cod o konsol - mam x-a

swietna konsola.

Pozdrawiam

Celeron 1700 to komp domowy, służący bardziej żonie do grania w Boulder Dasha.

Na co dzień pracuje na: 2 x XEON 3.2HT, 2GB(tylko) ECC DDR, NVidia QUADRO NVS 280, LCD FUJITSU-SIEMENS P 20-1. Jest to T.A.K.A. stacja GIS FUJITSU- SIEMENS CELSIUS R630. I jakoś nie zamierzam go podkręcać, bo podkręcanie jest dla lamerów. Co do liniowości zysku wydajności z podkręcenia. Powtórzę jeszcze raz, wystarczy spojrzeć na pierwszą z brzegu charakterystykę układów opartych na mostkach, multiplekserach i bramkach. W bibliotece w Twoim mieście na pewno jest dostępnych wiele pozycji o elektronice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron 1700 to komp domowy, służący bardziej żonie do grania w Boulder Dasha.

Na co dzień pracuje na: 2 x XEON 3.2HT, 2GB(tylko) ECC DDR, NVidia QUADRO NVS 280, LCD FUJITSU-SIEMENS P 20-1. Jest to T.A.K.A. stacja GIS FUJITSU- SIEMENS CELSIUS R630. I jakoś nie zamierzam go podkręcać, bo podkręcanie jest dla lamerów. Co do liniowości zysku wydajności z podkręcenia. Powtórzę jeszcze raz, wystarczy spojrzeć na pierwszą z brzegu charakterystykę układów opartych na mostkach, multiplekserach i bramkach. W bibliotece w Twoim mieście na pewno jest dostępnych wiele pozycji o elektronice.

Troche humoru z rana i juz sie lepiej czuje. Ja nie wiem po co wy ciagnieci ta bezsensowna rozmowe z tym czlowiekiem.... szkoda czasu i atłasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dodam dziegdziu - podkręcanie jest dla biedaków PANOWIE! :wink:

Szczególnie w Polsce, co? Rozumiem, że jak ktoś podkręca np. P4 do 4GHz to jest biedakiem, bo nie zakupił procesora nominalnie taktowanego zegarem 4GHz, którego - jak wiadomo - na razie nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dodam dziegdziu - podkręcanie jest dla biedaków PANOWIE! :wink:

Buahahahaha...... Misiek na to co chcialbym miec do krecenia w domku wydal bym na pewno wiecej niz Ty na ta stacje :D

Zna ktos date pojawienia sie Cedarow w Polsce?

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malkovich, zal mi dupe sciska jak czytam twoje posty :/

oc nie jest dla ludzi biednych ale dla ludzi MADRYCH ! ktorzy nie chca przeplacac za cos, co moga osiagnac nizszym kosztem!

Dla mnie ktos kto kupuje venice 3500+ to nie czlowiek "bogaty"

tylko osoba ktora sporo traci przez swoja niewiedze...

pozatym nie pisz ze INTEL jest lepszy od AMD, bo polowa osob na forum ma ochote cie powiesic :D, intel byl lepszy owszem, ale kilka lat temu, jak czolowym produktem amd byl K6 a u intela pentium. Ale teraz....sytuacja sie zupelnie odwrocila. Intel to firma taka jak NOKIA.

obie firmy sprzedaja towar za cene ktora nie odpowiada jego wydajnosci, placi sie tu za marke, za "renome"....

Amd to taki sonyericsson :) - swietne parametry za przystepna cene !

z reguly nie wypowiadam sie w takich tematach, ale jak zobaczylem ze "podkrecanie jest dla LAMEROW" to zareagowalem tak:

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD <!>

chlopie, jak masz z siebie robic idiote to moze przed swoja malzonka, ale nie tutaj. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi