Skocz do zawartości
Gość seraf

Nowy Pentium 631 - 2mb Kaszy Ht 0.65

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój kumpel ma 631. Procesor na płycie Gigabyte GA8N SLI kręci się wręcz żałośnie. Z FSB 1066 nie chce wstać nawet na 1.4v. Ma boxowego coolera i zasilacz Fortron 400W. Doradzicie mi coś?

Mam jeszcze drugie pytanie: Czy opłaca się aktywować tryb Dual Channel na inteu? Jak duży jest wtedy spadek potencjału OC pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz blokady PCI i PCIex i HyperPath na auto (ja to przeoczylem jak przesiadlem sie na Intela), nie wiem czy HyperPath jest na innych mobo niz Asusy.

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z PCI, ale PCIEX jest ustawiony na 100MHz i nie zależy to od taktowania CPU. Niestety w Gigabyte nie ma czegoś takiego jak HyperPath. Możliwe, że istnieje coś takiego, ale na pewno nie spotkałem się z tą nazwą. Możesz wyjaśnić o co chodzi i co to daje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Helllo hello !!!

Jako ze ostatnio znudzilo mi sie AMD... sector postanowil kupic sobie intela...

Na czym stanelo??

Hmmm

P4 631

Asus P5N-E SLI(to moze zainteresowac MaSella... bo pytal jak sie sprawuje plyta na wysokich taktach :)

2x512MB Geil Ultra...

I powiem tak... jestem milo zaskoczony :)

(mam narazie sprzet drugi dzien)

Co zrobilem (na rozgrzewke)

Cpu-Z Valid

SuperPi 1M

(ogolnie JEDNYNYM PROBLEMEM JEST ZROZUMIENIE DZIALANIA TEJ PLYTY... poprostu mam z nia takie cyrki ze hej...

Procek ma zawyzone vcore bo juz nie chcialo mi sie bawic w ustawianie v core tylko walnalem na zapas...

Na 4650mhz robi Orthora na 1,36v

A Pamieci... Hmmm Calkiem Milutkie :) robia jakies 475Mhz 4-4-4-12 (innymi timingami sie narazie nie bawilem - nie ma czasu)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak temperatura ? I ile puszczasz go 24/7 ?

Temperatura... Hmm cos kolo 45-50st Max

A 24/7 ustawiam go na 4650Mhz (1,36v) - w sumie to nie moge powiedeziec 24/7 - bo mam go dopiero 3 dni :) :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze temat mojego procka podumiera, a chcialbym sie spytac starych wyjadaczy co moge zrobic z moim prockiem bez zmiany napiecia, regulujac jedynie FSB?

Heh no to Ci odpiszę :)

Masz trzy wyjścia:

- przyspieszyć procesor zwiększając szynę FSB,

- spowolnić procesor zmniejszając szynę FSB,

- pozostawić takie same ustawienia jak masz teraz, czyli po prostu nie ruszać FSB ani do góry ani do dołu :)

A tak poważnie to wróżek w tym temacie nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe moze jakis Kaszpirowski sie w takim razie znajdzie ;)

Ok zle sformulowalem pytanie. Nie mam mozliwosci zmiany napiecia na procesorze bez VModa plyty glownej, czego robic za bardzo nie chce. Do ilu w takim razie moge bezpiecznie podniesc FSB tego procesora i czy bez zmiany napiecia to wogole dobry pomysl czy bede mial frytki z proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi