Wojtaz83 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 mam pytanie czy admin widzi komputery za routerem jesli tak to co trzeba zrobic aby nie widzial, czy trzeba miec switcha czy ap moze?? niemam pojecia pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 zalezy co rozumiesz pod pojeciem " widzi " widzi ruch sieciowy a wiec pakiety a w nich naglowki i.......... jesli o to tobie chodzilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtaz83 Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 chodzi mi oto czy jest wstanie zobaczyc czy z danego lacza korzysta wieksza liczba kompow bedaca za routerem u mnie w domu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 chodzi mi oto czy jest wstanie zobaczyc czy z danego lacza korzysta wieksza liczba kompow bedaca za routerem u mnie w domu :)tak :D jak sie uprze to jest w stanie to wyciagnac, ale watpie zeby mu sie chcialo, ja przez jakis czas jechalem na laczu przeznaczonym dla jednej osoby na dwa kompy i nigdy nikt nie mial do mnie pretensji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 zobaczyc a interweniowac to dwie rozne rzeczy :P zalezy jakiego masz ISP niektorzy bardzo tego nie lubia ( dzielenie lacza ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamyk_^ Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 wystarczy ze popatrzy na TTL od ciebie idace i bedzie wiedzial :) Beda obnizone o jeden :) A tak jak mowili poprzednicy :) jesli mu sie chce to looknie w pakiety :) choc zawsze mozna sie tlumaczyc ze sie ma dwa gg odpalone w tym jeden na virtualnym systemie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackangel Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Podział łącza jest prosty do wykrycia chociaż się dziwie że nie zablokował jego możliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Podział łącza jest prosty do wykrycia chociaż się dziwie że nie zablokował jego możliwościLOL sprzedaj swoj patent:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 hm......... jedyna mozliwosc to.......... odpiac goscia na sztywno :PPPPPPPPPPPP "blackangel" plz send message ( chyba nie myslisz o TTL ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Dołącze sie do wątku... Czy w takim razie widzi iż mam 2 kompy podpięte? Jeden jest bramką dla drugiego (łączone przez sketke crossowaną) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qest Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Niedługo będę miał internet od Aster (Kraków) i potrzebuję podłączyć 2 komputery. Za drugi komputer trzeba dopłacać miesięcznie 17 zł. Niby nie dużo, ale zawsze, a mam już router, który ładnie by mi podzielił połączenie. Chodzi o to, czy w razie czego, Aster mógłby mi na podstawie swoich analiz/logów udowodnić, że dzielę łącze? Wiadomo, że są różne sposoby (ttl-1, nagłówki, user-agent, system operacyjny) itd., ale wydaje mi się, że wszystko to nie stanowi jako takiego dowodu. Jak myślicie, czy na tej podstawie mogą definitywnie stwierdzić, że dzielę łączę i wrypać mi karę (500 zł)? Czy musieliby złapać mnie na "gorącym uczynku", czyli np. przyjść do mnie do domu i stwierdzić naocznie, że mam podłączony router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) hm...... gdzies juz to czytalem tak moze udowodnic bez " wlamu do domu " :P Edytowane 11 Lutego 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qest Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Napisałem to też tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=178793 ale nikt nie odpowiadał, więc napisałem tu. OK, ale jaki może być przykładowo dowód? Bo wg mnie, np. TTL'e zmniejszone o jeden nie są dowodem, mogę używać dowolnego systemu operacyjnego, który np. generuje domyślnie wartość 127. A co do różnic między komputerami, to na jednym jest Win XP, na drugim Win 98. Jeden używa (ten z XP), MSIE 6, Outlook 6, GG, Skype, Phoenix (pierwszy firefox), Total Commander (FTP) i gry, a drugi (98) tylko MSIE 6 i Outlook 6. Edytowane 11 Lutego 2006 przez qest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 jasne ze time to live to zaden dowod ( kazdy moze miec router albo serwer i laczyc sie przez niego :P ) ale to juz jakis sygnal potem na przyklad: sprawdzenie systemu operacyjnego ( sniffing i analiza pakietow ) mozna tez zidentyfikowac przegladarke internetowa a co za tym idzie sys (user-agent w naglowku ) jest pary innych sposobow, sa i utrudnienia ze strony namierzanego hosta ale o tym to sobie pioszukaj :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Running Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Np w moim routerku jest opcja powiekszania TTL tak ze na swiat wychodza TTL nie pomniejszone o 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 np : Planet XRT-401D ( firmware 3.09 ) ale to daje tylko tyle ze mozesz podzielic lacze nawet jesli admin kontroluje czas zycia pakietow ale nie chroni przed namierzeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferges Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Niedługo będę miał internet od Aster (Kraków) i potrzebuję podłączyć 2 komputery. Za drugi komputer trzeba dopłacać miesięcznie 17 zł. Niby nie dużo, ale zawsze, a mam już router, który ładnie by mi podzielił połączenie. Chodzi o to, czy w razie czego, Aster mógłby mi na podstawie swoich analiz/logów udowodnić, że dzielę łącze? Wiadomo, że są różne sposoby (ttl-1, nagłówki, user-agent, system operacyjny) itd., ale wydaje mi się, że wszystko to nie stanowi jako takiego dowodu. Jak myślicie, czy na tej podstawie mogą definitywnie stwierdzić, że dzielę łączę i wrypać mi karę (500 zł)? Czy musieliby złapać mnie na "gorącym uczynku", czyli np. przyjść do mnie do domu i stwierdzić naocznie, że mam podłączony router. dziel astera, ja tak robię. tepse też dziele i się nie przejmuję. to nie admin-właściciel sieci, że będzie sprawdzał, czy w sieci pojawił się o jeden komputer więcej. Edytowane 23 Lutego 2006 przez ferges Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...