Skocz do zawartości
hesse21

Budowa Pc Media Center

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wam, chciałbym zbudować znajomemu komputer typu Media Center.Dysponuje nowa obudowa SilverStone Lascala LC14M oraz podzespolami: Procesor Intel Pentium 4A, 2000MHz(5x400) ; plyta glowna Intel

Brownsville 2 D845GEBV2 ; karta wideo WinFast A170 DDR (64MB) ; karta dzwiekowa zintegrowana Intel 82801DB(M) ICH4(-M) - AC'97 Audio Controller [b-0], do tego nagrywarke LG i DVD LG, zasilacz HuntKey LW-8250 300W. Chciałbym aby : PC reagowal na pilota; zmiana kanalow TV, regulowanie parametrow filmu w

trakcie ogladania, glosnosc, play, pause itd, zmiana utworow audio, internetoweradio itp. do tego zestawu bedzie podlaczony Telewizor LG RZ-27LZ55 (ma wejscia DVI i VGA). I teraz nasuwa sie duzo pytan:

1) czy warto sie bawic w ta plyte glowna czy lepiej ja zmienic na bardziej funkcjonalna

2) jaki proponujecie system operacyjny, aplikacje aby jak najmniejszymi srodkami realizowac wyzej postawione zamierzenia(generalnie zamierzenia PC media center), bo z tego co widze Microsoftowa wersja XP dla media center a dalje programy typu Girder to spore wydatki chyba ze znacie ich darmowe odpowiedniki.

3) jaka kupic karte TV tunerem FM ?

4) pytanie zasadnicze, choc zapewne naiwne jednak wole sie upewnic, czy tobudowa pomiesci standardowe urzadzenia pod PCI i inne komponenty(zasilacz) np. karte dzwiekowa bo patrzac na rozmiary 430x163x429 to sa one bardzo zblizone do standardu ATX midiTower, generalnie czy powinienem na cos uwazac bo moze nie

wejsc...

5)czy wyswietlacz LCD z obudowy LAscali mozna podlaczyc do tej plyty?

6)jaki kupic zestaw glosnikow (zestaw nie koniecznie dla audiofila, ale zadnych szumow, moc aby naglosnic duzy pokoj w bloku), myslalem o jakims 5+1 np. THX creative, albo Logitech.

7)jaka minimalna moc powinien miec zasilacz do tego zestawu(dojda jeszcze 3 HDD: 200GB, 200GB i 50GB - lascala ma miejsce na 4HDD, nagrywarka dvd-jeszcze nie wiem jaka i jakis DVD-ROM LG), ew. moze bedzie podlaczany jakis zewnetrzny dysk lub pamiec flash w celu zgrania danych+pamiec RAM na razie jedna kosc 1GB

w domysle rozbudowa do 2GB

8)i co idzie za punktem 7, jakie zastosowac chlodzenie zeby zestaw mogl wydajnie pracowac nawet przy ciaglej pracy bez wylaczania PC

Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniki : Logitech Z-5500THX + karta dzwiekowa, bo na zintegrowanej raczej tak czysto nie będzie (Audigy 1, 2, 4, X-FI)

Tuner TV: Leadtek Winfast TV2000 XP Expert

Zasilacz musi być dosyć mocny, najlepiej 480 - 580W (Np.Tagan) patrz http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2920

Dobrze by było zainstalować dodatkowe wentylatory z przodu i z tyły obudowy.

Co do reszty to nie wiem, a nie chcę źle doradzić.

Edytowane przez vvob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniki : Logitech Z-5500THX + karta dzwiekowa, bo na zintegrowanej raczej tak czysto nie będzie (Audigy 1, 2, 4, X-FI)

Tuner TV: Leadtek Winfast TV2000 XP Expert

Zasilacz musi być dosyć mocny, najlepiej 480 - 580W (Np.Tagan) patrz http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2920

Dobrze by było zainstalować dodatkowe wentylatory z przodu i z tyły obudowy.

Co do reszty to nie wiem, a nie chcę źle doradzić.

Słyszałem że Logitech Z-5500THX to jeden z lepszych zestawow glosnikow komputerwych- zastanawiam sie tylko czy za podobne pieniadze czyli ~1300zł nie mozna kupic czegoś lepszego z serii glosnikow nie komputerowych..., podobnie karta tv ktora wymieniles jest ok. Co do wentylatorkow to jak teraz zobaczylem lasacala ma juz swoje 2 z tylu i jeden z przodu, wiec mysle ze to wystarczy.Z zasilaczy zdecyduje sie chyba na Tagana 480W bo wydaje sie rozsadnym wyjsciem. Z kart dzwiekowych tak sie zastanawiam czy nie wystarczy jakis zwykly SB z obsluga glosnikow 5.1 Dowiedzialem się też ze opcje pilota ktore wyzej wymienilem to kwestia tylko softu a do lascali jest nawet plyta z oprogramowaniem... Mysle ze przy obecnie posiadanych podzespolach wymiana mobo bylaby bez sensu zwlaszcza ze na razie warto jeszcze pochodzic do poczatku 2007r. na pamieciach DDR bo w polowie Intel zapowiedzial juz wprowadzenie DDR3 wiec teraz przesiadka na DDR2 nie ma chyba zbytniego sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z serii głośników nie komputerowych to trzba przeznaczyć jeszcze sporą kwotę na wzmacniacz. Może posłuchaj gdzieś w sklepie Z-5500THX i sam oceń jak Tobie się podobają. Jak na mój gust to do takiego Media Center są idealne. Dają niemiłosiernie (trzęsą całym domem, a dźwięk jest piękny i czysty). No i trzba jakąś kartę muzyczną (najlepiej z tych, które wymieniałem) - zależy jakie masz wymagania. Audigy 2 na Allego można dostać za 100-150zł; Audigy4 za 220(nówka). Najtańsza X-fi to już jednak 450-500zł), najdroższa 1300. Pozdr.

Edytowane przez vvob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaproponował tak:

-Program Mediaportal, jest darmowy, cytat -" Chciałbym aby PC reagowal na pilota; zmiana kanalow TV, regulowanie parametrow filmu w trakcie ogladania, glosnosc, play, pause itd, zmiana utworow audio, internetoweradio itp ", ten program pozwala na to i wiele więcej, http://www.team-mediaportal.com/

-Girder do wersji 3.3 lub 3.2 jest bezpłatny. choć lepszy będzie http://maxter.pl/

-Jeśli masz TV z wejściem DVI i VGA to będzie LCD albo plazma? To tylko kartę tunera cyfrowego DVB-S (może będziesz mógł z tego pociągnąć HDTV), DVB-T chyba jeszcze za wcześnie, analogowa karta w wypadku TV LCD to porażka.

-Jeśli chodzi o głośniki to te co napisałeś nie wiem czy starczą do nagłośnienia dużego pokoju (nie znam ich), najlepszy byłby jakiś amplituner i zestaw głośników 5.1 ale to już troszkę sporo kasy... Ważne żeby zestaw głośnikowy lub wzmacniacz miał wejście Cyfrowe SPDIF, wtedy będziesz mógł podłączyć nawet najtańszą karte dżwiękową 30-50zł bez straty na jakości dźwięku ( chyba że będziesz grał to wtedy to inna bajka).

-sporo tych twardzieli... podejżewam że ten MCE będzie drugim kompem? Jeśli tak to nie lepiej włożyć w niego jakiś 1 duży dysk a reszte HDD do tego "zwykłego" i oba koputery połączyć sieciówką, pamiętaj że jeśli to ma stać pod TV to cisza jest bardzo ważna.

Tutaj http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=9731&start=30 jest opis co ja wymodziłem.

Edytowane przez k@li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi