Skocz do zawartości
AZAKIEL

Klejenie thermopoxem rediatorków HELP

Rekomendowane odpowiedzi

byc może banalne pytanie....jak przykleić zeby nie zrobić zwarcia

o ile wiem to thermopox (klej termoprzewodzący) przewodzi tyż prond :D więc jak to zrobić co by grafa nie powiedziała PAPA

prosze o konkretne łopatologiczne solucje

jesli juz gdzieś to było dokładnie opisane na forum to z góry SORX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byc może banalne pytanie....jak przykleić zeby nie zrobić zwarcia

o ile wiem to thermopox (klej termoprzewodzący) przewodzi tyż prond  :D  więc jak to zrobić co by grafa nie powiedziała PAPA 

prosze o konkretne łopatologiczne solucje 

jesli juz gdzieś to było dokładnie opisane na forum to z góry SORX

Najlepiej poszukaj np na WGK czy gdzieś tam dwustronnej taśmy termoprzewodzącej - jest to najleprze rozwiązanie a straty na taśmie są znikome bo jest naprawde bardzo cieniutka

co do kleju to jak sprzęt masz na gwarancji to może niekombinuj bo nigdy niewiadomo czy do serwisu nie trafi a z odklejaniem różnie bywa!

a co do kleju termoprzewodzącego to powinno być tak jak z pastą termoprzewodzącą (taką jak na procek) - nie przewodzi prądu - a gdyby przewodziła to dawno mobo i grafe miałbym zwaloną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo ja to na rive mialem pateta pasta termoprzewodzaca i klej po dwie kropelki na kosci i git tylko trza sprawdzac co jakis czas czy nie odpadaja .To byl taki pataet za starych dobrych czasow jak to riva wymiatala ale teraz nie polecam tego sposobu lepiej idz do komputerowego i zapup jakis kleik do radiatorow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zwykle silikon uniwersalny :)

- robisz radiatorki wieksze niz niz kostki pamieci (chodzio powierszchnie styku)

- na kostki dajes zwykla paste termoprzewodzaca np Typ H

- w miejscach gdzie radiator wystaje poza kostke dajesz ze 2 gluty silionu i sciskasz

- czekasz az silikon sie zestali i ... gotowe

odtlusc radiatory i laminat gdzie nakladasz silikon uniwersalny

kleje do radiatorow maja ta wade ze kleja na amen :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- robisz radiatorki wieksze niz niz kostki pamieci (chodzio powierszchnie styku)

- w miejscach gdzie radiator wystaje poza kostke dajesz ze 2 gluty silionu i sciskasz

odtlusc radiatory i laminat  gdzie nakladasz silikon uniwersalny

w ogule trzeba z tym montowaniem uważać....jak pisałem wyżej napoczątku próbowałem przylepić radiatory na grafe przy użyciu pasty termoprzewodzącej no i jak niechcący kopnołem kompa to 2 radiatorki odpadły i spowodowały jakieś chwilowe zwarcie - czarny ekran i jakieć dziwne dzwięki - natychmiast wyłączyłem zasilanie i odpaliłem ponownie - miałem szczęście nic się nie uszkodziło ale mogło być gorzej a stracha chwilowego miałem

po tej sytuacji zdjąłem wszystkie radiatory i poczekałem do soboty kiedy to wybrałem się na WGK i tam kupiłem ta taśmę termoprzewodzącą - dobrze trzyma ale terz nie na amen a o to chyba chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie chłopaki rację ...ja tylko pytałem o KONKRETNIE KLEJ THERMOPOX bo po prostu akurat mam taki klej i chciałem go uzyć nie chodziło mi o klejenie radiatorków w ogóle ale o klejenie thermopoxem ale dzięki za rozwiązania sposób z silikonem wydaje mi się też dobry o ile ten silikon nic nie przewodzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie chłopaki rację ...ja tylko pytałem o KONKRETNIE KLEJ THERMOPOX bo po prostu akurat mam taki klej i chciałem go uzyć nie chodziło mi o klejenie radiatorków w ogóle ale o klejenie thermopoxem ale dzięki za rozwiązania sposób z silikonem wydaje mi się też dobry o ile ten silikon nic nie przewodzi :wink:

.....trudno żeby silikon dużo przewodził ale Ty włośnie potrzebujesz czegoś co będzie przewodzić - temperature

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z własnego doświadczenia (>>Galeria GFX<<) wiem, że thermopox NIE przewodzi prądu. Pewnie ciężko w to uwierzyć (bo to klej oparty na miedzi) ale tak jest (albo mi się miernik zepsuł (sprawdzałem nim przewodność elektryczną thermopoxa))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....trudno żeby silikon dużo przewodził ale Ty włośnie potrzebujesz czegoś co będzie przewodzić - temperature

pasta silikonowa typ H przewodzi cieplo pod warunkiem ze nie przesadzisz z iloscia ma byc cieniutenka rowno rozprowadzona warstweka, jak nakitujesz za duzo to zrobisz izolator nie przewodnik ciepla - a Ty rogers myslisz ze z czego sa te tasmy samoprzylepne - to sa tasmy silikonowe wlasnie :!: przynajmniej takie uzywa sie w elektronice :!:

a silikon uniwersalny nie przewodzi pradu - z silikonu robi sie podkladki np miedzy radiatory a tranzystory, stabilizaory itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasta silikonowa typ H przewodzi cieplo pod warunkiem ze nie przesadzisz z iloscia ma byc cieniutenka rowno rozprowadzona warstweka, jak nakitujesz za duzo to zrobisz izolator nie przewodnik ciepla - a Ty rogers myslisz ze z czego sa te tasmy samoprzylepne - to sa tasmy silikonowe wlasnie :!: przynajmniej takie uzywa sie w elektronice :!:

tyle że te taśmy są tak cieniutkie i gładziutkie, że niewiem czy silikonem jestes w stanie taką cienką warstwę wysmarować aby ideanie stykała i niebyła zbyt gruba.....a silikon z założenie termoprzewodzący niejest a każdy materiał w zależności od grubości termoprzewodnikiem być może - a mimo że ta taśma jest tak cieniutka i tak straty coprawda niewielkie ale są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odtlusc radiatory i laminat  gdzie nakladasz silikon uniwersalny

jedna wada tej metody - polkilogramowego radiatora na np. gf nie przymocujesz tak bo odpadnie

PS. ja juz nie raz wysmarowalem nie chcacy termopoxem nozki od pamieci na grafie i jakos wszystko chodzi - srebrna pasta tez tak wysyfilem i NIE PRZEWODZI PRADU ELEKTRYCZNEGO!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. niewiem czy silikonem jestes w stanie taką cienką warstwę wysmarować aby ideanie stykała i niebyła zbyt gruba...

pisalem ze to jako klej - a jako przewodnik np pasta typu H - stosuje sie ja do prockow to tym brdziej da rade z pamiatkami

aczkolwiek bedemusial sprobowac cos o czym powiedzial mi jeden gostek - on niby wszystkie radiatory klei silionem uniwersalnym (na grafike, radiator do GPU itd) - nic w tym dziwnego gdyby nie to silkonu uzywa i jako kleju i jako przewodnika (bo silikon jest przewodnikiem ciepla i izolatorem pradu) az sam bede musial sprobowac

a co do cieniutkiej warstwy - tak jestem w stanie dac jeszcze ciensza niz w tych plastrach samoprzylepnych - dajesz malo sciskasz na chama i nadmiar wylazi bokami - zostaje tylko mgielka silikonu ktora wypelnia nierownosci :) bo tak sie sklada ze silikon lepiej przewodzi temp. niz powietrze ktore jest jak nie stosuje sie zadnego wypelniacza miedzy radiatorem a ukladem scalonym

jedna wada tej metody - polkilogramowego radiatora na np. gf nie przymocujesz tak bo odpadnie

od takiego ciezaru to raczej mozesz urwac slot AGP - zreszta bloki wodne i duze radiatory miedziane najlepiej przykrecac - jedyny bol jak nie ma otworow - ale trzeba kupowac karte z glowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kartę z głową... :D  :D  :D 

Spoko, spoko- wiem o co chodzi- tylko to tak śmiesznie brzmi  :D

Bez urazy!

wcale sie nie gniewam tylko mi smutno :( bo mialm kupic Herca R8500LE ale on nie ma otworkow kolo GPU i niestety zrezygnowalem z tej karty

tak samo odpadaja Szafirki i o ile pamietam HIS na etapie R8500 tez kleil radiatory :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...