Skocz do zawartości
ryto

Komp Do 1600 Zeta!

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić nowego kompa do 1600 zeta i ani grosika więcej ;-). Który zestaw jest lepszy:

I.

* Płyta Gigabyte K8NE (soc. 754, nForce4, pci-e)

* Procek Sempron 2600+ (palermo)

* DDR 512 Kingston 400mhz

* nagr dvd LG GSA-4167B lub BenQ DW1650

* HDD 80 GB Caviar Sata 8mb cache 7200

* obudowa Foxconn 350Wat

* karta garficzna (o tym na końcu)

II.

* Asus K8NE lub K8NE-Deluxe (soc.754, nForce 3-250, agpX8)

* wszystko to samo oprócz karty graficznej

I tu moje pytanie. W zależności od karty graficznej musze wybrać któryś z tych zestawów. Karta graficzna nie moze przekroczyc 250-260 zeta!! Zastanawiam się nad radeonem 9550 (gigabyte z pamięciami samsunga 4ns) lub radeonem x550 (sapphire) na złącze pci-e. Lub nVidia ale nie znam się na oznaczeniach...

Chciałbym zaznaczyć, że mam zamiar podłączyć kompa do tv i oglądać divX i dvd na telewizorze. Dlatego potrzebuje karty graficznej która dobrze współpracuje z telewizorem , daje ostre kolory itp... Jestem w stanie oddać kilka punktów wydajności na kożyść dobrego obrazu na tv!!

Tak więc jakosć obrazu na tv jest dla mnie ważniejsza niż kilka punktów więcej w benchmarku!!

Drugą sprawą jest to, iż płyty gigabyte nie są dobre do kręcenia (ponoć) - patrz zestaw nr.I, a na asusie nForce 4 (K8N4E) mozna kręcic tylko semprony z q'n'q (3000+ i wyżej). Dlatego zacząłem się poważnie zastanawiać nad asusem z agp na nForce 3-250, czyli K8NE (deluxe). Tylko czy na tej płycie da się podkręcić sempa 2600+ bez Q'n'Q? Jeżeli nie to i tak który zestaw polecacie i jaką kartę graficzną do tv?

Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może byś kupił Semprona64 3000 socket 939 i Asrocka K8 939Dual-sata2

Karta R.9550 a potem byś lepszą sobie na PciExpress kupił(Płyta posiada pełne AGP i PciExpress)

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, ze nie wiem co to jest AsRock (nie znam tej firmy, nie wiem czy robią stabilne płyty...) a sempron na 939... Hmm nie wiem czy to nie wyjdzie za drogo...

Wracając do asusa k8ne-deluxe. jaka karta graficzna i czy mozna krecic semprony 2600+?? Lub gigabyte k8ne + sempron 2600+ + karta graficzna..., no wlasnie jaka najlepsza do tv??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Sempron 3000+ OEM

Asrock 939DUAL-SATA2

2x512MB PC3200 400MHz Goodram Dual

Radeon X550 Sapphire 128MB 128b OEM

Dysk Samsung 80GB 7200 8MB NCQ s-ata2

DVDR BenQ DW1640 OEM Black

1518zł w apollo.pl,

Fortron 350w 52zł, buda w proline.pl X-Power 3346 59zł, razem 1629zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiscie. Cena takiego zestawu jak podales, w apollo.pl wychodzi cos ok 1600 zeta. I to mnie troche martwi ;-) bo te ceny mają dużo niższe od konkurencji... Czy ktos kupił kompa w sklepie APOLLO.PL ??

PS w proline na pewno nic nie kupię (www.proline.pl) Ponoć katastrofa. Zresztą poczytajcie o tym sklepie >TU<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam to co mam w podpisie, sam niedawno skladalem, tzn.:

sempron 2600 64 bit na palermo

na plycie MSI K8N neo z n-force 3 kreci sie znakomicie

u mnie teraz chodzi 1,6@2,4 ale to na pewno nie jest jego ostatnie slowo(na razie krecilem na troche ponad 2,7 i jest stabilnie, ale wyzej trzeba juz chyba wydajniejsze chlodzenie)

pamiatki jakie juz sobie chcesz, dla mnie te twinmosy sa wporzo

taka plyte w wersji box w sklepie mozesz wyrwac za 230PLN i dla mnie renoma Asrocka nie moze sie rownac renomie MSI

plyta bardzo wydajna jezeli chodzi o krecenie, w takich cenach chyba ciezko cos lepsego znalezc

tylko ta grafika u ciebie mnie troche martwi:/

ale twoja sprawa oczywiscie;)

co do apollo.pl to ja tam tylko proca kupowalem i nie mam najmniejszych zastrzezen.

Edytowane przez bozar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do renomy płyt głównych to dla mnie pierwsze miejsce zajmuje asus i potem abit. A całą resztę wrzucam do jednego wora. Tak więc renoma MSI i renoma ASRock to dla mnie to samo...

Poczytałem trochę i ten ASRock poleca trochę osób... No i cena tez kusząca...

PS a wiatrak jaki polecacie?? taki do 60 zeta, zeby całość cpu + wiatrak nie przekroczyła 450 zeta.

Ja mam na uwadze:

- Arctic Cooling silencer 64 ultra TC - ok. 40zeta

- Spire KestrelKing V SP792B12-U - ok. 40 zeta

- Pentagram Freezone QV-100 AlCu+ (ewentualnie)

Proszę o radę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile sie nie myle to asrock jest na chpsetcie uli a to raczej szit :P

wez cos na n-force 4 bo to bardziej przyszlosciowe

Edytowane przez sensej17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze kupuje w apollo :) tylko z gwarancjia trzeb ich pospieszac ale najlepiej spytac sie ile czasu maja maksymalnie jak powiedza za dlugo czyli powyzej 14 dni najlepiej powiedziec "Dobrze tylko zadzwonie spytac sie mamy czy nie za dlugo jest radca prawnym" cos w tym stylu sprzet masz w czasie w jakim powinien byc :) ale sprzet maja ogolnie dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sensei17

poczytaj sobie troche o tym chipsecie a potem dopiero mow ze to szit bo jest zupelnie inaczej i wydajnosc tego chipsetu jest na takim samym poziomie jak nforce 4 jak nie wyzsza poza tym nvidia nie wykupila by tej firmy gdyby nie czula zagrozenia z ich strony na rynku chipsetow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi