Skocz do zawartości
war3

Antynapadowa Komórka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie musi być wcale drogi... Wszystkie technologie są już bardzo rozpowszechnione... To tylko sam patent, żeby to w komórce zastosować ;) Choć podejrzewam, że na początku ceny będą sporo odbiegać od nie wyposażonych w ten bajer modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie pomysl przedni, ale dla chcącego nic trudnego, jaki problem bylby z wyciągnięciem baterii :? Ktoś by naprzykład z jakimś burakiem który chce mu zawalić koma dogadall się ze oda telefon ale sima chce zostawić i wtedy cały ten system szlag trafi :-| Ale jeżeli wylkuczyc by taką sytuacje to pomysł bajerancki, można by go wzbogacać o jakieś inne ciekawe funkcje. Jestem na tak B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System powinien być zasilany z innego źródła niż bateria... Jaki byłby sens, kiedy ktoś nam ukradnie telefon i wyjmie z niego baterię jak pisze AKa :?: Odp: :arrow: Żaden ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ci po koordynatach jeśli:

:arrow: Ktoś ją zgubi po drodze, ale kamera zdąży jeszcze nagrać twarz złodzieja.

:arrow: Ktoś ucieknie w miejsce, gdzie nie ma zasięgu...

:arrow: Im więcej tym lepiej: video, fonia, koordynaty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ci po koordynatach jeśli:

:arrow: Ktoś ją zgubi po drodze, ale kamera zdąży jeszcze nagrać twarz złodzieja.

:arrow: Ktoś ucieknie w miejsce, gdzie nie ma zasięgu...

:arrow: Im więcej tym lepiej: video, fonia, koordynaty...

Ad.1 - co to za zlodziej, ktory gubi to, co ukradl?

Ad.2 - Nie ma zasiegu GPS? GPS jest wszedzie - nawet w puszczy amazonskiej. Takie sa zalozenia i idea GPSu.

Ad.3 - majac koordynaty, masz osobe, ktora skradziony telefon posiada. Wszystko na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znasz takiego pojęcia jak wypadki losowe?

EOT

Na moj gust to bedzie raczej sluzyc do szpiegowania pracownikow i sprawdzania co robia niz w celu znalezienia zagubionego telefonu.

Poza tym co to "wypadki losowe" w przypadku GPS? Chcesz mi wmowic, ze GPS przestanie dzialac, a bedzie dzialac przesylanie (nie wiadomo jak realizowane) obrazu do specjalnego centrum zabezpieczen? No bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, będą nas szpiegować :lol: Po to wszystko wymyślają, zeby nas szpiegować :lol: Haxiory :twisted2: Nie chce mi się z Tobą polemizować. Chodzi mi o wypadki losowe... A nie o GPS... EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. gps moze ma wszedzie zasieg ale tylko w otwartym terenie, w piwnicy np juz gorzej;

2. gps sluzy tylko do lokalizacji, do przesylania informacji o polozeniu telefonu sluzy technologia gsm i wychodza tutaj jej wszystkie wady. co z tego ze bedzie zasieg gps kiedy telefon nie bedzie w zasiegu komorki gsm. jezeli układ ma byc zasilany niezaleznie od baterii glownej to jaka wielkosc bedzie miala ta bateria pomocnicza, przeciez wysylanie sygnalu do stacji odbiorczej tez zuzywa energie. wg mnie troche malo realny pomysl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. gps moze ma wszedzie zasieg ale tylko w otwartym terenie, w piwnicy np juz gorzej;

2. gps sluzy tylko do lokalizacji, do przesylania informacji o polozeniu telefonu sluzy technologia gsm i wychodza tutaj jej wszystkie wady. co z tego ze bedzie zasieg gps kiedy telefon nie bedzie w zasiegu komorki gsm. jezeli układ ma byc zasilany niezaleznie od baterii glownej to jaka wielkosc bedzie miala ta bateria pomocnicza, przeciez wysylanie sygnalu do stacji odbiorczej tez zuzywa energie. wg mnie troche malo realny pomysl.

O to dokładnie wszystko mi chodziło... Pożyjemy, zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.2 - Nie ma zasiegu GPS? GPS jest wszedzie - nawet w puszczy amazonskiej. Takie sa zalozenia i idea GPSu.

LOLZ

GPS czasami gubi zasieg w miescie na waskich ulicach... wejdz z GPS do gestego lasu i nie masz odbioru odrazu,wejdziesz do bramy i automatycznie nie ma zasiegu. Zreszta sa zagluszacze zasiegu GPS stosowane do zagluszenia odbiornika GPS w kradzionym aucie.

Troszke sie znam na GPS, nie jeden mialem w zyciu :)

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim GPS, jak kazdy system satelitarny, wymaga widocznosci satelity.

Do pewnego stopnia mozna sie schowac (np. las), ale generalnie niebo musi byc widoczne. Docierajacy sygnal jest na tyle slaby, ze przy nawet slabych przeszkodach na drodze jest tlumiony na tyle, ze ginie w szumach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze tego typu rzeczy malo pomoga. Niedlugo po wypuszczeniu takiej komorki zlodzieje beda dokladnie wiedziec jak sobie poradzic z tymi wszystkim "nieugodnieniami". Miom zdaniem najlepszym sposobem jest poprostu

rozpier... komorke jak chca ci ja ukrac ty jej nie bedziesz mial ale zlodziej tez nie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotychczas GPS w komorce mozliwy byl tylko w telefonach z Symbianem/Windows.

Nie do konca. Wlasciwie kazdy wspolczesny telefon obslugujacy bluetooth i JAVE moze korzystac z GPS po zakupioniu zewnetrznego odbiornika. Odpowiednie oprogramowanie mozna sobie przetestowac: klik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to przepraszam.

Tym niemniej tutaj mamy miec odbiornik juz wbudowany, zreszta rozwiazanie BT byloby w takim zastosowaniu kompletnie bez sensu (albo gonimy zlodzieja, zeby zasiegu BT nie stracic, albo wpychamy mu na sile GPSa razem z komorka :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze tego typu rzeczy malo pomoga. Niedlugo po wypuszczeniu takiej komorki zlodzieje beda dokladnie wiedziec jak sobie poradzic z tymi wszystkim "nieugodnieniami". Miom zdaniem najlepszym sposobem jest poprostu

rozpier... komorke jak chca ci ja ukrac ty jej nie bedziesz mial ale zlodziej tez nie :lol:

Albo se wbudować "system samoniszczący" rotfl :D to by było piękne wciskasz guzik a złodziej tylko wielkie gały i koniec :D w prawdzie szkodza komórki ale lepiej zniszczyć niż oddać.

Btw nie mówcie że nie da się wepchnąć do komórki materiałów wybuchowych bo już same petardy się mogą zmieścić ;] gorzej z zapalnikiem itd.

Oczywiście pozostaje też problem "ups, chyba coś wcisnołem" albo samozapłon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to dobre zabespieczenie.. ale nie do konca Zlodzieje czesto potrafia wyjac komus komorke z kieszeni ,zdazyc wylaczyc telefon i schowac do swojej kieszeni czy podac komus innemu. Wiec i GPS nie zdazy go namierzyc jak i kamera/mikrofon nie zdazy zarejstrowac nagrania. Napewno bedzie to dobre zabezpieczenie przed takimi amatorami co podbiegna i wyrywaja ci komorke z reki.Jedyne sensowne rozwiazanie to inne zrodlo zasilania ktore mimo wylaczenia telefonu potrafi wysylac sygnal i nagrywac video/audio. Takie cos byloby duzo lepsze.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no np podtrzymywane bateryjnie, fotki tel mógłby robić w jakims oszczędnym trybie itp itd najlpiej jakby wszystko odbywało się w czasie rzeczywistym tzn naciskasz przycisk a tel od razu wysyla a wszystko co wyśle jest automatycznie zapisywane na serwerze u operatora. tak samo mogłoby być z gpsem, po wyjeciu baterii mógłby się przestawiac na inne źródło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi