DeMeQ Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Pamięci mojego Galaxy wykręciłem na 835 MHz. Dlaczego jak w Rivie tuner daję 840 lub 850, zapisuje i klikam zastosuj, to po restarcie ustawienia wrcaja do standardowych 500/700? Przy 835 nie mam żadnych artefaktów, śmieci itp. Czy nie moge już kręcic wyżej? Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_84 Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Mnie też nie zapisuje ustawień i muszę je ładować ręcznie, nie wiem co z tym zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Może nam ktoś pomóc? :sad: :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Mnie też nie zapisuje ustawień i muszę je ładować ręcznie, nie wiem co z tym zrobić. rozumiem, że zaznaczacie okienko Apply on start up ? BTW szkoda, że orb ma przestój bo bym wrzucił kilka nowych wyników :D Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak jest zaznaczone. @yotomeczek jaką msz wersję rivy jest troche inna od mojej? Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Ustawienia będą zapamiętane dopiero po edysji biosu karty. Otóż trzeba zgrać bios karty, edytować go podwyższając taktowanie pamięci z 1400 na 1500 i tak zmodyfikowany bios wgrać do karty. Ja mam troszkę inny problem. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu mam duże wachania w 3dMarkach (03 jakieś 1700pkt, 05 ponad 800 pkt. - więc dość sporo). Na 3dMarku05 na samym początku powinno być nawet do ok. 43 FPS-ów, a gdy mam do 37FPS - to znaczy, że będzie już lipa. Potem zobaczyłem taki trick, żeby włączyć na momęt marka 06, wyjść z niego i już prędkość była w normie... Coś jak by blokowało... Myślałem, że może system zapaćkany, więc zrobiłem format, ale dalej to samo!! Wczoraj zmieniłem procka na San Diego i chciałem zobaczyć, jak będzie z wydajnością w porównaniu z Sempronem, a tu lipa... Od wczoraj nie udało mi się przetestować sprzętu bez zaniżonego wyniku. Próbowałem trochę poluzować OC, ale i to nic nie dało. Zrobiłem więc testy 3dM03 bez OC grafy - mając zapisany wynik bez OC (zaraz jak ją kupiłem) na Sempronie - i okazało się, że wynik był odpowiednio wyższy (12430 na Sempronie / 12890 na San Diego). Po tym zabiegu już wiem, że karta ma niższe osiągi, gdy jest podkręcona - tylko teraz nie wiem, czego to wina i dlaczego tak się zrobiło... Kartę mam ponad 3 miesiące i chodziła bezproblemowo na ustawieniach z sygnaturki, a teraz taka lipa.... Dobrze, że w grach tak bardzo siego nie odczuwa... Rdzeń tu jest winien, czy pamięci??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Tak jest zaznaczone. @yotomeczek jaką msz wersję rivy jest troche inna od mojej? RivaTuner v2 rel 16 2006 8,2k 2003 32,4k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Panowie czy 371zl za 7600gs Palit 256ddr2 to dobra cena ? U mnie po tyle sa w sklepie i sie zastanawiam jak to sie bedzie mialo do Galaxy 7300gt 128mb DDR3 bo sa w podobnej cenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Ustawienia będą zapamiętane dopiero po edysji biosu karty. Otóż trzeba zgrać bios karty, edytować go podwyższając taktowanie pamięci z 1400 na 1500 i tak zmodyfikowany bios wgrać do karty. Ja mam troszkę inny problem. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu mam duże wachania w 3dMarkach (03 jakieś 1700pkt, 05 ponad 800 pkt. - więc dość sporo). Na 3dMarku05 na samym początku powinno być nawet do ok. 43 FPS-ów, a gdy mam do 37FPS - to znaczy, że będzie już lipa. Potem zobaczyłem taki trick, żeby włączyć na momęt marka 06, wyjść z niego i już prędkość była w normie... Coś jak by blokowało... Myślałem, że może system zapaćkany, więc zrobiłem format, ale dalej to samo!! Wczoraj zmieniłem procka na San Diego i chciałem zobaczyć, jak będzie z wydajnością w porównaniu z Sempronem, a tu lipa... Od wczoraj nie udało mi się przetestować sprzętu bez zaniżonego wyniku. Próbowałem trochę poluzować OC, ale i to nic nie dało. Zrobiłem więc testy 3dM03 bez OC grafy - mając zapisany wynik bez OC (zaraz jak ją kupiłem) na Sempronie - i okazało się, że wynik był odpowiednio wyższy (12430 na Sempronie / 12890 na San Diego). Po tym zabiegu już wiem, że karta ma niższe osiągi, gdy jest podkręcona - tylko teraz nie wiem, czego to wina i dlaczego tak się zrobiło... Kartę mam ponad 3 miesiące i chodziła bezproblemowo na ustawieniach z sygnaturki, a teraz taka lipa.... Dobrze, że w grach tak bardzo siego nie odczuwa... Rdzeń tu jest winien, czy pamięci??? Hehe o widze że wkońcu ktoś zauważył to samo oczo się pytałem. Mam to sama,dobra rada brzmi odkręc karte na troszeczke bo przekreciłeś i się włącza jakieś badziewie Nvidia. Wejdz do ustawien karty w panelu na zakladke DEBUG setings o oblukaj czy cos Ci tam nie wywala. Pozdrawiam Umnie tyczy się to pamięci jak daje powyzje 850MHz, a ostatnio nawet jak jest 850 raz zdazylo mi sie ze bylo mniej klatek niz powinno byc. Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez ViperGTS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartores Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Czy Galaxy 7600GS bez zalmana jest duzo gorasza od wersji z zalmanem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Nie, bedziesz miał tylko wyzsze tempy na rdzeniu, no i minimlanie nizsze OC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 2006 8,2k 2003 32,4k Niezły wyniczek :D , z artami czy bez?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartores Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Nie, bedziesz miał tylko wyzsze tempy na rdzeniu, no i minimlanie nizsze OC ;)Aha, dzieki. A czy jest duza roznica w wydajnosci miedzy czasami dostepu 1.2 a 2.5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Hehe o widze że wkońcu ktoś zauważył to samo oczo się pytałem. Mam to sama,dobra rada brzmi odkręc karte na troszeczke bo przekreciłeś i się włącza jakieś badziewie Nvidia. Wejdz do ustawien karty w panelu na zakladke DEBUG setings o oblukaj czy cos Ci tam nie wywala. Pozdrawiam Umnie tyczy się to pamięci jak daje powyzje 850MHz, a ostatnio nawet jak jest 850 raz zdazylo mi sie ze bylo mniej klatek niz powinno byc. U mnie to chyba co innego i właściwie wiem już co... Coś mnie tkneło i odinstalowałem Rive. Podkręciłem kartę suwakami w sterowniku - rdzeń poszedł tyle, ile w Rivie, pamięci na tylko 1680 - i odrazu wszystko zaczło "biegać". Czyli to Riva krzaczyła... Wieczorkiem spróbuje jeszcze raz ją zainstalować i sprawdzić. Tak na marginesie to wiecie czego Riva robi takie zamulenie??? :huh: Ps. Zainstalowałem na nowo Rivę i znów to samo. Ale teraz jak drugi raz ją odinstalowałem, to też jest kaszanka... Już zgłupiałem........ Ps2. Jednak coś się odetkało i jest ok. Tyle że bez Rivy... Chyba poczekam na jakąś nowszą wersję... Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Aha, dzieki. A czy jest duza roznica w wydajnosci miedzy czasami dostepu 1.2 a 2.5? kosmiczna. poszukaj porownania wydajnosci 76gs ddr2 i 76gt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_84 Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Którym programem będę mógł ściągnąć bios z karty i go edytować? Dodam że Nibitor 2.9 nie chce wykryć karty i nie da się zapisać biosu. Edit: Jednak wykrywa kartę, spróbuję coś pokombinować :) Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez Adam_84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Którym programem będę mógł ściągnąć bios z karty i go edytować? Dodam że Nibitor 2.9 nie chce wykryć karty i nie da się zapisać biosu. Edit: Jednak wykrywa kartę, spróbuję coś pokombinować :) biosa możesz zgrać ATI Toolem (ja tak zrobiłem :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartores Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) kosmiczna. poszukaj porownania wydajnosci 76gs ddr2 i 76gt.Zaraz mi chodzi o czasy a nie o wersje 7600. Chyba ze 7600GS jest dostepne tylko z 2.5 a 7600GT 1.2. :-P Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez Bartores Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 7600GS z pamieciami 2,5ns ma pamieci ddr2 a wersja z memkami 1,2ns juz ddr3. i jedna ma takty 800 a druga 1400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Ustawienia będą zapamiętane dopiero po edysji biosu karty. Otóż trzeba zgrać bios karty, edytować go podwyższając taktowanie pamięci z 1400 na 1500 i tak zmodyfikowany bios wgrać do karty. Ja mam troszkę inny problem. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu mam duże wachania w 3dMarkach (03 jakieś 1700pkt, 05 ponad 800 pkt. - więc dość sporo). Na 3dMarku05 na samym początku powinno być nawet do ok. 43 FPS-ów, a gdy mam do 37FPS - to znaczy, że będzie już lipa. Potem zobaczyłem taki trick, żeby włączyć na momęt marka 06, wyjść z niego i już prędkość była w normie... Coś jak by blokowało... Myślałem, że może system zapaćkany, więc zrobiłem format, ale dalej to samo!! Wczoraj zmieniłem procka na San Diego i chciałem zobaczyć, jak będzie z wydajnością w porównaniu z Sempronem, a tu lipa... Od wczoraj nie udało mi się przetestować sprzętu bez zaniżonego wyniku. Próbowałem trochę poluzować OC, ale i to nic nie dało. Zrobiłem więc testy 3dM03 bez OC grafy - mając zapisany wynik bez OC (zaraz jak ją kupiłem) na Sempronie - i okazało się, że wynik był odpowiednio wyższy (12430 na Sempronie / 12890 na San Diego). Po tym zabiegu już wiem, że karta ma niższe osiągi, gdy jest podkręcona - tylko teraz nie wiem, czego to wina i dlaczego tak się zrobiło... Kartę mam ponad 3 miesiące i chodziła bezproblemowo na ustawieniach z sygnaturki, a teraz taka lipa.... Dobrze, że w grach tak bardzo siego nie odczuwa... Rdzeń tu jest winien, czy pamięci??? U mnie to chyba co innego i właściwie wiem już co... Coś mnie tkneło i odinstalowałem Rive. Podkręciłem kartę suwakami w sterowniku - rdzeń poszedł tyle, ile w Rivie, pamięci na tylko 1680 - i odrazu wszystko zaczło "biegać". Czyli to Riva krzaczyła... Wieczorkiem spróbuje jeszcze raz ją zainstalować i sprawdzić. Tak na marginesie to wiecie czego Riva robi takie zamulenie??? :huh: Ps. Zainstalowałem na nowo Rivę i znów to samo. Ale teraz jak drugi raz ją odinstalowałem, to też jest kaszanka... Już zgłupiałem........ Ps2. Jednak coś się odetkało i jest ok. Tyle że bez Rivy... Chyba poczekam na jakąś nowszą wersję... twoj problem jest prosty .. za duze OC pamieci w 05 prosto to obejsc pusc go .. jak wynik za maly to ESC i jeszcze raz start.. tak to jest ja do 885 mam normalnie .. od 890 musze ten trick stosowac.. co do nietrzymania zegara pamieci to tak juz jakos jest w tych grafach nie wiem czemu ja sobie zrobilem bios w ktorym mam default 2D 500/800 a w 3D 600/800 i juz nie wraca.. a karta na starcie non stop 650/850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Chaos, u mnie to nie jest wina przetaktowania pamięci... Zresztą prawie trzy miechy karta zasuwała przetaktowana i było dobrze... Prosty przykład... Na ustawieniu 500/1500 mam 12890pkt. a na 550/1500 już 12770. Po wywaleniu Rivy, marki dostały kopa... A dlaczego tak jest, to już dla mnie czarna magia... Co do nietrzymania ustawień karty po restarcie systemu to wywnioskowałem, że to musi być coś wspólnego z za krótkim paskiem OC w sterowniku. Standardowo jest on do 850Mhz podajrze i do tylu jeśli się podkręci Rivą, to pamięta. Po przestawieniu w biosie karty taktowania na 1500Mhz, pasek jest już z możliwością regulacji do 900Mhz - czyli wystarczająco :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Witam Mam problem z karta(chyba to jej wina) a mianowicie podczas 3dmarkow czy gier nagle pojawiaja sie arty i wszysto sie wiesza, pojawia sie czarny ekran i tak na zmiane, czarny, i fragment pulpitu, za sekunde czarny i po chwili znowu pulpit. Nie wiem co jest grane, wczesniej tak nie bylo :(. karta nie jest krecona wtedy nawet. PCI-E w biosie ustawiam na 104Mhz. Karta sie raczej nie przegrzewa, ni ejest goraca jak ja dotykam ino ciepla. Za wszelkie sugestie i porady dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Faktycznie, arty sugeruja ze to grafika, moze sie zakurzyla? wrzuc cos co obciaza tylko proca czy pamieci, np super pi czy prime... moze to wcale nie karta.... a jak masz czas i checi to przeinstaluj windowsa zeby wykluczyc przyczyne skopanego oprogramowania:P zaraz madzrejsi ode mnie cos Ci sensowniejszego doradza:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_84 Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Robię sobie biosik żeby nie męczyć się z Rivą i mam pytanie. Co to jest Bootup Clocks w NitBitor? Właściwie to chcę zmienić tylko parametry zegarów, nic innego nie chcę w miarę możliwości ruszać. W tej chwili karta działa dobrze na 680/1730 i taki wartości myślę ustawić. Pomoże ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Mozesz dac w BIOSie troche nizsze zegary np 660/1700, róznicy w fps praktycznie nie bedzie a jakby co w gory podciagniesz zegary RT lub ATI Toolem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Mam pytanie. Czy do kart Galaxy dołanczana jest przejsciowka DVI -> RGB ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) tak jest takowa ;) na dodatek w kolorze niebieskim :D :D Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Robię sobie biosik żeby nie męczyć się z Rivą i mam pytanie. Co to jest Bootup Clocks w NitBitor? Właściwie to chcę zmienić tylko parametry zegarów, nic innego nie chcę w miarę możliwości ruszać. W tej chwili karta działa dobrze na 680/1730 i taki wartości myślę ustawić. Pomoże ktoś? masz 680MHz na GPU na stockowej grafie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 No chyba żaden problem bo moja po przestawieniu zworki tez na 680 lata ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 No chyba żaden problem bo moja po przestawieniu zworki tez na 680 lata ;) to ja mam chyba jakieś nietutejsze - bo moje tak nie latały :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...