Skocz do zawartości
kuki1989

Geforce 7600 GS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie, pisze cos ze sterownik nie pozwala na wiecej, co nie zmienia faktu iz straszny shit mi sie trafil z tym rdzeniem, sprobuje wieczorem inne stery zapodac :P ale nie wiem czy to cos pomoze, temp tak jak mowie ponizej 45*C w stresie na GPU przy 595Mhz... Sprawdze tez wieczorem jakie napiecia trzyma Tagan (czyzby zonk? ) Aha mam jeszcze takie pytanie - czy podlanczaliscie dodatkowe zasilanie na zlacze jak od FDD kolo PCIE ? Wogole czy myslicie ze ta slaba podkrecalnosc GPU moze byc wina zasilania?

Po Vmodzie gwara raczej do kosza na tej rewizji karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, pisze cos ze sterownik nie pozwala na wiecej, co nie zmienia faktu iz straszny shit mi sie trafil z tym rdzeniem, sprobuje wieczorem inne stery zapodac :P ale nie wiem czy to cos pomoze, temp tak jak mowie ponizej 45*C w stresie na GPU przy 595Mhz... Sprawdze tez wieczorem jakie napiecia trzyma Tagan (czyzby zonk? ) Aha mam jeszcze takie pytanie - czy podlanczaliscie dodatkowe zasilanie na zlacze jak od FDD kolo PCIE ? Wogole czy myslicie ze ta slaba podkrecalnosc GPU moze byc wina zasilania?

Ten komunikat wyskakuje jak klikasz na "test"??

Jesli chodzi o zasiłke to ten Tagan nie powinien blokowac 7600gs, poniewaz nie jest to zbyt pradozerna grafa.

Jezeli masz dobra lutownica, skilla w lutowaniu i zrobisz to tak ze w razie czego nie bedzie zadnego sladu to teoretycznie gwara bedzie ;)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecaj riva tunerem. Musisz wylaczyc opcje sterownikow, aby nie testowal ustawien tylko od razu je zatwierdzal.

Riva tuner -> power user -> riva tuner 2.0 rc xx \ overclocking \ global -> disable clock test [dajesz wartosc na 1]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to jakiegos syfa dostalem, a niby w nowej rewizji mialo byc wiecej V na GPU, a ja ponad 600mhz nie moge wyjsc.... pamieci leca 870... a najlepsze jest to ze jak organoleptycznie sprawdzalem to ani radiatory na pamieciach ani na GPU nie sa nawet letnie.... podczas 3D Marka na 600/870 i co ja mam zrobic z ta karta? Ma ktos jakies pomysly? Aha dzis bawilem sie na najnowszysch driverach, ale te freezy to chyba jednak wina niestety juz przetaktowania GPU, a nie driverow... :/

Moze powinienem pomierzyc napiecia na karcie? Moze fakt jest za malo V :D

Jest moze gdzies to rozrysowane jak mierzyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz wszystko:http://www.purepc.pl/node/511?pageNo=1

Mnie tylko zastanawia ten lut w miejscu zoltej zworki, ktora jest obecna we wczesniejszych rewizjach. Czy robiac vmoda trzeba ten lut usunac?Chodzi o miejsce zaznaczone na czerwono:

Dołączona grafika

Edytowane przez Bazyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotralek Mi sie cos wydaje ze, po prostu brakuje V u mnie na rdzeniu a u Ciebie na pamieciach....

No coz ja w sumie na codzien i tak mam zamiar karte trzymac na ustawieniach 560/800 i bedzie troszke wydajniejsza niz 7600GT na deflautsach :) Wyedytuje se chyba Bios na takie wartosci i spoko, temperaturki niskie wiec niech tak chodzi.... a jak sie wkurze to moze sie na V-moda zdecyduje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodac nic ujac.... jestem tylko zawiedziony rozbierznoscia w jakosci montowanych GPU przez Galaxy, ja rozumiem 10-30MHZ, ale 80? Cos tu jest nie halo... Jutro zmierze napiecie na GPU, moze jest jakies zanizone...

Aha jak testujecie stabilnosc i na jakich sterach?

Bo ja testuje w 3Dmarku 03 - moze on nie jest najszczesliwszy... 605 mam freeza na pierwszym Game Tescie i pozniej po chwili leci dalej juz do konca bez scinek.. ale wynik opada do 12k pkt. a przy 600/860 mam niecale 15K pkt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodac nic ujac.... jestem tylko zawiedziony rozbierznoscia w jakosci montowanych GPU przez Galaxy, ja rozumiem 10-30MHZ, ale 80? Cos tu jest nie halo... Jutro zmierze napiecie na GPU, moze jest jakies zanizone...

Aha jak testujecie stabilnosc i na jakich sterach?

Bo ja testuje w 3Dmarku 03 - moze on nie jest najszczesliwszy... 605 mam freeza na pierwszym Game Tescie i pozniej po chwili leci dalej juz do konca bez scinek.. ale wynik opada do 12k pkt. a przy 600/860 mam niecale 15K pkt...

Galaxy nie produkuje chipów tylko karty...z pretensjami do Nvidii. Zresztą identycznie jest z procesorami, jeden leci na 3ghz @ default, a drugi tylko 2.4ghz i kazdy wie, że to normalne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do NV tylko moim zdaniem wlasnie do Galaxy, przeciez oni i tak te chipy musza jakos selekcjonowac, nie moga do fabrycznie podkreconej karty o 25% ladowac co podadnie... to sa pewnie chipy z parti wafla przeznaczonej go 76GT lub jakos inaczej selekcjonowane, a w dodatku wszedzie sie reklamuja(pudelko, strony www, instrukcje itd.) ze karty sa stworzone do OC, wiec to chyba do czegos zobowiazuje, ale to tylko moje skromne zdanie.

BTW. porownanie do prockow nie jest adekwatne to tak jakbys kupil procka selecta z jakiejs firmy a on by sie wcale rewelacyjnie nie krecil w przeciwienstwie do innych egzemplarzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porzadku, wiem ze loteria.

A wiec jakimi programami testujecie stabilnosc? Bo moze 3Dmark 03 nie jest najlepszy, gdzies czytalem ze czesto sie karty wykladaja choc np. w grach i innych testach nie...

Chce tez zapytac o te nieszczesne sterowniki, jakich uzywacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok mierzylem wlasnie napiecia na rdzeniu i jest tak:

560/800 idle 1,25V

560/800 stress 1,23-1,29 tak skacze dosc mocno (tez tak macie?), czyli co z tego wynika, mam fabrycznie zanizone napiecie na GPU czy nie? Jakie wy macie napiecia bez Vmodow na GPU i MEM?

Jedno wiem na pewno to fabrycznie zwiekszone napiecie w nowej rewizji to wielka sciema ze strony GALAXY !

Aha miernik mam VoltCrafta VC120 kiedys go sprawdzalem z innym profesjonalnym miernikiem wiec watpie zeby sie mylil...

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

mam maly problem! a mianowicie jak ustawie w Riva tuner zegary np. 600/800 i daje zeby uruchamialo sie z takimi ustawieniami to po restarcie wraca mi do domyslnego taktowania 500/700 :mur: :mur: :mur:

co i gdzie trzeba wlaczyc badz wylaczyc zeby to dzialalo normalnie???

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka wszytkim :)

Mam takie pytanko czy jest moze ktos kto zrobil V-moda na 7600GT i podrecil GPU na ponad 700 mhz??? Chcial bym sie dowiedziec jakie realne temperaturki itp.....:) pozdro ALL

ja na Galaxy z zalmanem przy napieciu 1.65V i taktach 720MHz miałem 65C, gdy zalman był wspomagany dodatkowym wentylem 92mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

pobawilem sie troche w OC i oto wyniki!

stabilnie karta dziala na 500/700 @ 640/900!

wyniki w smarkach:

2003 - 15400

2005 - 6870

najdziwniejsze jest to ze nie che mi sie wierzyc ze pamieci tak ladnie poszly,ale nie zauwazylem zadnych artefaktow! :D

rdzen stabilnie max.640 a pozniej odrazu zwiecha :mur:

szkoda ze nie da rady podniesc Vcore edytujac bios!

probowal moze ktos z pozytywnum skutkiem wyedytowac bios z podniesionym V dla kart innych producentow?czy we wszystkich z serii 7600 sie nie da?

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebiłem się przez kilkanaście ostatnich stron, więcej niestety nie dałem rady, proszę o wyrozumiałość ;)

Mam parę pytań na czym polega "kiblowatość" 7600GS na AGP Galaxy w porównaniu do PCI-Ex stwierdzona parę stron wcześniej? Naprawdę nie warto kupować tej karty?

Jak wypada wobec niej 7600GS od Gigabyte z SilentPipe? Nie zależy mi tak bardzo na podkręcaniu jak na cichej pracy + znośnej wydajności.

AGP i jeszcze długo AGP - powód $

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

76gs agp ma ddr2 - wolne pamięci mniej wiecej jak 66gt

76gs galaxy ddr3= 76gt które ma znacznie szybsze memki ddr3

niestety obie karty mają szynę 128 bit więc prędkość pamięci jest kwestią kluczową dla przepustowości i wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

76gs agp ma ddr2 - wolne pamięci mniej wiecej jak 66gt

76gs galaxy ddr3= 76gt które ma znacznie szybsze memki ddr3

niestety obie karty mają szynę 128 bit więc prędkość pamięci jest kwestią kluczową dla przepustowości i wydajności

Tylko ze galaxy na AGP kosztuje 425 zeta ( i jest z 50 zeta drozsza niz taka sama na pci) a na PCIe z zalmanem 530. Wiec warto zachowac pewna perspektywe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi