Skocz do zawartości
kuki1989

Geforce 7600 GS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Podkręcałem teraz moją grafe.

Ustawiłem max. 680mhz, obniżyłem na 670 i zacząłem z pamieciami. Dałem 800 i mam artefakty w 3Dmarku 05 w lesie i przy tym statku latającym.

Co polecacie abym zrobił ??

Obniżyć rdzeń?(tak to się chyba nazywa:P) Pamieć raczej nie jest wysoko.

Jakie macie temperatury po podkręceniu grafy?

Edytowane przez Nick126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcałem teraz moją grafe.

Ustawiłem max. 680mhz, obniżyłem na 670 i zacząłem z pamieciami. Dałem 800 i mam artefakty w 3Dmarku 05 w lesie i przy tym statku latającym.

Co polecacie abym zrobił ??

Obniżyć rdzeń?(tak to się chyba nazywa:P) Pamieć raczej nie jest wysoko.

Jakie macie temperatury po podkręceniu grafy?

Wszystko zalezy od sztuki

w jednej lepiej zalozone są radiatory na pamieci, w innej gorzej pasta rozprowadzona na rdzeniu

moja sztuka idzie max okolo 625/820, ale w porownaniu do 600/800 jest jakies 0.4-0.8fps wiecej w 3dmarku05, wiec nie ma sensu dla mnie dalej krecic

po podkreceniu grafy temperatura nie wychodzi poza 60C, ale to tez zalezy od warunków w obudowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech... szlag mnie już trafia!!!

Karta całkiem spoko, rdzeń na 520, pamięć 1600 bez podnoszenia napięć (czyli na rdzeniu jakieś 1.15V) Tylko problem z ustawieniem tego na stałe...

Już wyczytałem, że nowe sterowniki nVidii są na tyle z[ciach!]e, że zaniżają taktowanie pamięci... OK to jeszce jestem w stanie zrozumieć. Ale czemu rdzeń po przestawieniu na 520 cały czas wraca na 450MHz???

Myślałem, że zmiana w BIOSie karty powinna pomóc - ale tu znowu [ciach!] złamany - nvflash twierdzi, że nie mam karty nVidia!!!

Zatem jak do tej pory nic specjalnego, jutro będę walczył o ekstra MHz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewne flashowales pod windowsem

trzeba z dosa (natywnego) flashowac

Próbowałem pod dosem, z dyskietki startowej win98.

Wieczorem będę próbował dalej, teraz robota czeka :/

EDIT:

Jeszcze jedno pytanie - czy kręcenie pamięci do 800 (1600) bez założonych radiatorków może je uszkodzić ??

I czy po ewentualnym spaleniu (nie daj Boże) karty da się w niej zmienić bios na oryginalny?

Edytowane przez Janisław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do posiadaczy Gigabyte 7600GS AGP z pasywnym chłodzeniem. Czy temp procesora karty ponad 100 stopni to rzecz normalna na tej karcie i nie nalezy sie tym przejmowac?

Ja bym raczej się przejmował. Jeśli radiator parzy, to doczep do niego jakiś wentylator, ustaw na 5V i powinno wystarczyć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym raczej się przejmował. Jeśli radiator parzy, to doczep do niego jakiś wentylator, ustaw na 5V i powinno wystarczyć. :)

Dokładnie. Mam tą kartę, wentylator 80 mm puszczony na 5 V, umieszcony pod radiatorem grafiki, temperatura w stresie spadła do ok. 53 stopni (bez nawiewu dochodziła do 100 st.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy Palit 7600GS Sonic 256mb ddr3 2ns 1000mhz pcie

Ile taka pamiec mozna na tej karcie podkrecic ,na co zwrocic uwage podczas kupna zeby trafic dobry model do krecenia,tylko pamieci infeona sa,albo jakies rozne rodzaje pcb?

Pamiec 2ns maxymalnie chyba powinna poleciec na 1150+?

Prosze zeby sie uaktywnil jakis posiadacz i napisal ile wykrecil pamiec ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem jeszcze posiadaczem bo czekam na przesyłke :) ale:

pomieci podobno bezproblemowo na 1600

rdzen po delcie ok 100-150 MHz w góre

natomiat z vmod-em jest kłopot bo wyszło klika rev. tej karty na różnych PCB , teoretycznie forumowicz depose86 dał sobie z tym rade (poszukaj jego postów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy Palit 7600GS Sonic 256mb ddr3 2ns 1000mhz pcie

Ile taka pamiec mozna na tej karcie podkrecic ,na co zwrocic uwage podczas kupna zeby trafic dobry model do krecenia,tylko pamieci infeona sa,albo jakies rozne rodzaje pcb?

Pamiec 2ns maxymalnie chyba powinna poleciec na 1150+?

Prosze zeby sie uaktywnil jakis posiadacz i napisal ile wykrecil pamiec ;)

Pozdrawiam

W moim Palicie (i wydaje mi się, że w większości teraz sprzedawanych) są pamięci 1.4ns, kręcą się bezproblemowo do 1600 (dalej nie próbowałem bo mi się suwaki w RivaTunerze skończyły)

Problemem jest podkręcenie GPU, standardowe napięcie jest zdecydowanie za niskie (1.12V) i w praktyce powyżej 500MHz są problemy. W weekend będę się bawił w modowanie, jak się uda to napiszę sprawozdanie ;)

EDIT:

Oznaczenie na moich pamięciach: HYB18H512321AF-XP robione przez Qimonda

Edytowane przez Janisław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie/problem.

Mam Gigabyte`a 7600 GS AGP i nie moge go wiecej przekrecic niz GPU 515 :/ Jezeli przekrocze ta wartosc to wiesza mi sie w 3d03. Probowalem zwiekszyc napiecie, ale to samo. Moze ktos sie spotkal z was juz z tym problemem?

btw, co z biosem do tych kart? W ogole jak odpalam program do edycji bios`a to mi wyskakuje unknow oO

Bede wdzieczny za jakies sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem kartę PALIT 7600GS i mam z nią bardzo dziwny problem. Pozwolę sobie opisać całą sytuację od początku:

Jako pierwsze zainstalowałem sterowniki z złączonej płytki. Wsio ruszyło elegancko.

Potem ściągnąłem ze stronki palita najnowsze stery ale gdy próbuję je zainstalować to instalator wyświetla komunikat:

"Program instalacyjny nie może znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem", po czym się wyłącza.

Dodatkowo, Aida32 w zakładkach 'karta wideo' i 'procesor graficzny' nie wyświetla nic.

Żeby było już zupełnie śmiesznie, to system widzi kartę jak najbardziej prawidłowo. NFS most wanted też śmiga całkiem nieźle (1024x768) z prawie większością ustawień na max.

Wcześniej miałem FX5200 od MSI i wszystko było OK....

konfiguracja:

system: Winda 2003Server + wszystkie łatki (może to właśnie ten system jest przyczyną, a na np. XP by chodziło?)

procek: Athlon xp 2000+

płyta: KT4V MSI

512 ram

zasiłka: chieftec 360W

Pozdrawiam i czekam na sugestie - walić od razu do serwisu czy może jeszcze da się uratować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kumpel ma 7600GS gigabyte pasywnego i na screenach widzicie dziwne artefakty (karta nie krecona).

Tu opis od niego dodatkowy

1. Grafa chodzi na sterach 91.47 - sprawdzałem ja na kilku poprzednich wersjach oraz na najnowszej wersji, wszystko bez zmian (93.71, 91.36, 91.31)

2. Problem występuje tylko w grach (we wszystkich grach!), które mają na tyle rozbudowaną grafikę, że nie chodzą na GF4 MX 440

3. Problem na pewno nie jest z chłodzeniem, bo temperatura karty nie przekracza 50stopni (jest chłodzona 2 wiatrakami)

HELP !

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Roder

Mi to wygląda na klasycznie artefakty spowodowane zbytnim przetaktowaniem pamięci (ale Ty piszesz że karta nie kręcona ) albo być może pamiątki padają ? Parę dodatkowych pytań:

Karta nowa czy używana, od początku się tak dzieje czy dopiero zaczęło, kumpel wogóle nie kręcił tej karty czy aktualnie teraz nie jest podkręcona przy tych artach.

Sugestie: Inne stery z serii 8x.xx, inny DirectX, zrobić nowy system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Roder

Mi to wygląda na klasycznie artefakty spowodowane zbytnim przetaktowaniem pamięci (ale Ty piszesz że karta nie kręcona ) albo być może pamiątki padają ? Parę dodatkowych pytań:

Karta nowa czy używana, od początku się tak dzieje czy dopiero zaczęło, kumpel wogóle nie kręcił tej karty czy aktualnie teraz nie jest podkręcona przy tych artach.

Sugestie: Inne stery z serii 8x.xx, inny DirectX, zrobić nowy system.

dostal 2 karte i to samo........ na kreceniu sie gosc zupelnie nie zna wiec wg.mnie nie krecil - komp byl w serwisie ale nie znaleziono przyczyny ...

Ten gigabyte to chyba turbo force edycja -moze mu zbic taktowanie ? jakie standardowe maja te 7600GS ?

Ja mam ATI X1600PRO tez gigabyte i mnei starsznie wkurza brak monitoringu temp. a kompa wbudowalem w biurko :) Chyba sie zrazilem do GB firmy :(

P.S. G.R.E.G -byłem dzis na szkoleniu w Krosnie :D

Edytowane przez Roder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przeczytałem receke :

http://www.pccentre.pl/modules.php?op=modl...r=0&thold=0

No i jestem juz prawie pewien ze kupie tego Galaxy 7600GS skoro leci ponad 15k w 3Dmarku03

Chce kupić coś takiego:

http://allegro.pl/item143504497_galaxy_760...px8_zalman.html

Ma go ktoś? Chodzi głownie o Gothic 3 i HL2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Galaxy 7600 GS Zalman Edition 1.2 ns, DDR3, na standardowych taktach mam tak:

3DMark 2001 SE - 22008 pkt.

3DMark 2003 - 12622 pkt.

W 3DMarkach nic nie przestawiałem, ustawienia standardowe, bodajże 1024x768x32 tak jak w standardzie.

Wydaje mi się, że wyniki normalne jak na stockowe ustawienia. Co o tym sądzicie?

Jeszcze jedno pytanie, czy 3DMark 2001 SE testuje głównie karte graficzną? Kumpel ma GF 7600 GT Gigabyte chłodzenie referencyjne i leci mu w 3DMarku 2001 SE mniej niż mnie tzn. coś koło 19k.

Moja platforma testowa jak w sygnaturce.

A grafikę zdecydowanie polecam, w Call of Duty I full detale ~600 fps (max), CoD II też full detale, dx 7 ~400 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Galaxy 7600 GS Zalman Edition 1.2 ns, DDR3, na standardowych taktach mam tak:

3DMark 2001 SE - 22008 pkt.

3DMark 2003 - 12622 pkt.

W 3DMarkach nic nie przestawiałem, ustawienia standardowe, bodajże 1024x768x32 tak jak w standardzie.

Wydaje mi się, że wyniki normalne jak na stockowe ustawienia. Co o tym sądzicie?

Jeszcze jedno pytanie, czy 3DMark 2001 SE testuje głównie karte graficzną? Kumpel ma GF 7600 GT Gigabyte chłodzenie referencyjne i leci mu w 3DMarku 2001 SE mniej niż mnie tzn. coś koło 19k.

Moja platforma testowa jak w sygnaturce.

A grafikę zdecydowanie polecam, w Call of Duty I full detale ~600 fps (max), CoD II też full detale, dx 7 ~400 fps.

Wynik w 3dmarku2001se zalezy głównie od procesora i pamięci, jezeli chcesz testować karte to włacz jakiegos nowszego marka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi