Skocz do zawartości
kuki1989

Geforce 7600 GS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

:rolleyes:

Zmieniłem sobie grafikę z Radka 9600PRO na GF 7600GS (system wyczyszczony ze starych sterów) i mam problem z obrazem z tunera TV. Z filmami nie miałem więc dla nich nie musiałem przesuwać suwaka od przyspieszenia sprzętowego. Niestety nie było obrazu z tunera i w tym momencie musiałem ustawić na środku ten suwaczek. Problem jest taki - obraz wyświetlany w okienku jest OK, ale po maksymalizacji (full scr.) rwie się (są jakby opóźnienia obrazu w stos. do dzwięku) i są straszne pozostałości po przeplocie. :mur:

Czy ktoś miał taki problem i udało sie go jakoś rozwiązać. :rolleyes:

PS.

Daje to w temacie dot. tej karty graficznej, bo to jej wina - na Radeonach 8500, 9600PRO i X800 tego nie było :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te wyniki nie są za niskie z tymi taktami (500@640 , 700@940) ?

03 jest chyba ok ale 05 raczej za niski - u mnie na 600 ( delta -30 ) i 770 jest 6,4K - sterowniki 84.21 ustawione na performance.

Edit: A no tak 128 Mb - sory nie doczytałem :oops: - ilość ramu w 05 poniżej 256 sporo obcina wynik więc twoje są absolutnie normalne [;

Dlaczego takie stare stery ? Spróbuj 93.81 Xtreme-G (link w 2 poście tematu o 7300GT, pod tabelkami z wydajnością sterów) ;)

A takie mialem i na nich moja ulubiona gra chodzila ladnie - TCE :P

Dziś zaktualizowałem do 93.71 whql ( 05 gorzej o 50 pkt ) bo powoli zabieram sie do stalkera ( który mnie na razie troszkę rozczarowuje ale to już OT).

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te wyniki nie są za niskie z tymi taktami (500@640 , 700@940) ?

2599701[/snapback]

03 jest chyba ok ale 05 raczej za niski - u mnie na 600 ( delta -30 ) i 770 jest 6,4K - sterowniki 84.21 ustawione na performance.
Dlaczego takie stare stery ? Spróbuj 93.81 Xtreme-G (link w 2 poście tematu o 7300GT, pod tabelkami z wydajnością sterów) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość markee

Zmieniłem sobie grafikę z Radka 9600PRO na GF 7600GS (system wyczyszczony ze starych sterów) i mam problem z obrazem z tunera TV. Z filmami nie miałem więc dla nich nie musiałem przesuwać suwaka od przyspieszenia sprzętowego. Niestety nie było obrazu z tunera i w tym momencie musiałem ustawić na środku ten suwaczek. Problem jest taki - obraz wyświetlany w okienku jest OK, ale po maksymalizacji (full scr.) rwie się (są jakby opóźnienia obrazu w stos. do dzwięku) i są straszne pozostałości po przeplocie. :mur:

Czy ktoś miał taki problem i udało sie go jakoś rozwiązać. :rolleyes:

PS.

Daje to w temacie dot. tej karty graficznej, bo to jej wina - na Radeonach 8500, 9600PRO i X800 tego nie było :mur:

Ja po każdej zmianie sterownika od grafy musze przeinstalować sterownik od karty TV.

Inaczej też nie mam obrazu.

Moja karta TV to jakiś tam medion.

Edytowane przez markee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@riel jak na 128 mb to ok choć wydaje mi się że przy mało w 2k5 nie dużo ale jednak ...

Zmieniłem sobie grafikę z Radka 9600PRO na GF 7600GS (system wyczyszczony ze starych sterów) i mam problem z obrazem z tunera TV. ....

imo po zmianie grafiki to format musi być ...

Lanc ...

Asrock Dual Sata - 2 minus, wydajność w 3D Markach jest gorsza niż na innych płytach opartych np na NF4, ponieważ stery do Uli nie są optymalizaowane pod 3D marki ;]

zgadzam się z tym że uli nie jest optymalizowane pod smary, a dodam że forceware jest za bardzo opty pod smarki B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie pisałem, że Dual Sata jest słabsza w 3D tylko, że w markach karty przy identycznych ustawieniach mają mniej pkt bo stery nie są pod smaki optymalizowane :) Sam miałem tą mobo to wiem co mówię. Za to w grach różnicy nie ma w ogóle, a jak wiadomo w smarki się nie gra, także wszystko jest ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fri dobrze prawi :D polać mu :D

no ja nie powiedziałem że gram w smarki ;)

i też nie powiedziałem że dual sata jest gorsza w 3d

(choć imo jest o jakieś 2-5% nie zauważalne gołym okiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fri dobrze prawi :D polać mu :D

no ja nie powiedziałem że gram w smarki ;)

i też nie powiedziałem że dual sata jest gorsza w 3d

(choć imo jest o jakieś 2-5% nie zauważalne gołym okiem)

bardzo ciekawe wnioski :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie. Które karty (chodzi mi o producentów) są wykonane w technologii 80 nm? Szukałem w temacie, ale nic nie znalazłem. Chodzi mi o 7600GT, bo GS prawdopodobnie takich nie ma. Byłbym też wdzieczny za informację jak rozpoznać taką kartą, chociaż domyślam się, że bez demontażu chłodzenia się nie obejdzie. Za 400 - 420 zł skusiłbym się na taką kartę (wiem, ze za 350 zł jest 7600GS Galaxy z Zalmanem, ale wątpie, że dojdzie do taktowań 7600GT 80nm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że jakiś galaxy 7600GT jest w 80nm, rozpoznasz w jakims programie np everest ultimate edition, ale nie wiem czy do 420zł wyrwiesz go, w sumie to ja tej karty jakos nigdzie nie widzialem moze na allegro sie trafi na taka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po każdej zmianie sterownika od grafy musze przeinstalować sterownik od karty TV.

Inaczej też nie mam obrazu.

Moja karta TV to jakiś tam medion...

To też zrobione było, bo mój tunerek to ATI Tv Wonder. Jak wywalałem stery od grafiki to poleciały też stery od tunera - 1 słowem wywaliłem z systemu wszytkie pliki by ATI, zainstalowałem stery nVidia i potem na nowo stery do tunera.

...

imo po zmianie grafiki to format musi być ...

Wiem, że tak najlepiej, ale patrz wyżej. Pełnego "formata" planuję po zakupie nowej płyty głównej - na 51% będzie to Gigabyte GA-N650SLI-DS4, który obecnie jest niedostępny u dystrybutorna nawet. :mur: Dlatego nie stawiałem od nowa systemu, bo mam w perspektywie, że będę to robił za jakies 2-3 tyg. - a tyle czasu wolnego to nie mam, żeby stawiać (i konfigurować) po kilka razy w miechu od nowa system. :razz:

... wiem, ze za 350 zł jest 7600GS Galaxy z Zalmanem, ale wątpie, że dojdzie do taktowań 7600GT ...

Zwłaszcza, że obecne Galaxy są na pamięciach 1.4 ns i nie mają już tych 3 magicznych zworek - pozostała jakaś zworka w miejscu, gdzie kiedyś przestawiało się BIOSy (miedzy gniazdami DVI) tyle, że ma tylko 2 piny i nie wiadomo do czego jest :rolleyes:

Generalnie to obecnie w 7600GS Zalman ed. Galaxy daje PCB od 7300GT Zalman ed. (tyle tylko, że są jak na 7600GS przystało 2 DVI) ... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość markee

Wiem że jakiś galaxy 7600GT jest w 80nm, rozpoznasz w jakims programie np everest ultimate edition, ale nie wiem czy do 420zł wyrwiesz go, w sumie to ja tej karty jakos nigdzie nie widzialem moze na allegro sie trafi na taka.

Karty galaxy na najnowszym PCB mają nadruk B1.

Przynajmiej w wersji AGP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwłaszcza, że obecne Galaxy są na pamięciach 1.4 ns i nie mają już tych 3 magicznych zworek - pozostała jakaś zworka w miejscu, gdzie kiedyś przestawiało się BIOSy (miedzy gniazdami DVI) tyle, że ma tylko 2 piny i nie wiadomo do czego jest :rolleyes:

Generalnie to obecnie w 7600GS Zalman ed. Galaxy daje PCB od 7300GT Zalman ed. (tyle tylko, że są jak na 7600GS przystało 2 DVI) ... :rolleyes:

Mój błąd - chodziło mi o 7600GT 80 nm, które ma o wiele wyższe taktowania. 7600GS Galaxy z Zalmanem to prawie tak jak zwykłe 7600GT (chyba GS ma 60 MHz niższy zegar). No nic... Porozglądam sie jeszcze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakich wartości nalepiej zacząć krecić, tzn. jeżeli standardowo na kacie mam 500/1400 a widze że większośc kreci takie karty ok 600 dla rdzenia i

1600 dla pamięci, to zwiększać co 10 i robić tych kilkanaście restartów kompa, czy od razu ustawic na 600/1600 i sprawdzić jak się będzie zachowywać karta?

Mam GALAXY GeForce 7600GS 128MB DDR3/128bit (Zalman) (1,4ns) (500/1400)

Pzdr.

Edytowane przez Roti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą samą karte co ty 128MB 1.4ns :-P .Ja od razu dałem na 600/1600 i testowałem w d3markach 03 05 06 potem w różnych grach jak karta chodziła bez żadnych problemów to tak zostawiłem, potem ustawiłem 620/1640 ale nagle wyniki w 3dmarkach poszły w dół tzn że karta jest za bardzo OC i tak zmniejszałem i się okazało że 600/1600 to dla mojej max zegary, jak bym chciał więcej to vmod ;], mi się jakos nie chce krecic co 10mhz test, potem znów itd

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie. Które karty (chodzi mi o producentów) są wykonane w technologii 80 nm? Szukałem w temacie, ale nic nie znalazłem. Chodzi mi o 7600GT, bo GS prawdopodobnie takich nie ma. Byłbym też wdzieczny za informację jak rozpoznać taką kartą, chociaż domyślam się, że bez demontażu chłodzenia się nie obejdzie. Za 400 - 420 zł skusiłbym się na taką kartę (wiem, ze za 350 zł jest 7600GS Galaxy z Zalmanem, ale wątpie, że dojdzie do taktowań 7600GT 80nm).

Wszystkie nowe 7600 i 7300 są na rdzeniu wykonanym w 0.08nm. Pozatym możesz to sprawdzić w Rivie Tuner, jeśli rdzeń to B1 to masz 80nm. A co do oc, to na napięciu około 1.4 (stock 1.35-1.38) każda z tych kart osiąga 700Mhz na rdzeniu, co jest wartością nie małą.

JW. WSZYSTKIE NOWE 7600 i 7300 to B1 czyli 0.08nm.

Generalnie to 7300GT jest na PCB od 7600GS, a nie odwrotnie [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JW. WSZYSTKIE NOWE 7600 i 7300 to B1 czyli 0.08nm.

Tego to nie wiedziałem, dobrze wiedzieć, do tej pory myślałem że mam w 0.09nm czyli everest kłamie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Generalnie to 7300GT jest na PCB od 7600GS, a nie odwrotnie [;

Generalnie to u Galaxy było tyle wersji PCB, że ... mozna sie zgubić. ;)

Ja nie pisałem ogólnie tylko o wersji Zalman ed. - nie wiem na jakim PCB jest 7300GT (Z. ed.), wiem tylko, że teraz 7600GS (Z. ed.) nie jest na pierwotnym PCB z 3 zworkami i 2 BIOS'ami tylko na tym starym od 7300GT (Z. ed.) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożesz w morde rzeczywiście mam rdzeń B1 riva tak pokazuje. Nigdy nie pamiętałem aby przypatrzeć się oznczeniom na rdzeniu. Zdjąłem chłodzenie faktycznie B1... ale mój to tak kolorowo się nie kręci. na 1.4V nie robi 700 :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety karta nie reaguje na zmiany tam wprowadzane...

No to jeszcze masz 2 inne rozwiązania:
  • Zainstaluj nTune i tym reguluj obroty.
  • Zmień prędkość wentylatora poprzed edycję biosu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co prawda mam 7300GT, ale nie to mi w tym pytaniu chodzi, wiec pozwole sobie dac je rowniez w tym temacie, bo te karty sa raczej podobne.

Moze mi jakis wlasciciel Palita powiedziec, czy mial cos takiego na karcie ?

Dołączona grafika Dołączona grafika

Musze wiedziec, bo jesli nie na wszystkich jest, to wtedy moge to zerwac, wyczyscic i jak by cos (odpukac), to moge udawac durnia, ze nic nie bylo. Chyba, ze ktos zna sposob jak to oderwac, bo czarno to widze. Pol biedy jak by to byla zwykla naklejka, ale ona jest tak jakby "poprzecinana" i sklada sie z kilku mniejszych i jak by tego nie ruszac, to nie da sie oderwac, bez zniszczenia :/ Juz i tak jeden rog troszeczke sie naderwal, wiec wole sie spytac przed dalsza zabawa.

Bez problemu ściągniesz ten sticker jeśli wcześniej podgrzejesz go mocno suszarką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi