Skocz do zawartości
kuki1989

Geforce 7600 GS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

pioorek ja mam takie same zwiechy z powodu zasilacza ;)

No tak, ale Fortron to nie Tracer :lol2: wiec problemów mieć nie powinen.

Pioorek może odłacz napędy optyczne i wtedy potestuj, a noz widelec cos pomoze ... dovoltowales karte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn cd romy i dvd romy?

Karty nie dovoltowywalem, nawet nie wiedzialem ze sie da, o ile w 6600 tak zrobilem, ale tutaj sie w nic nie bawilem... poza tym nikt nic nie pisal o dovoltowywaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak, jak podkrece gpu do 620 i zostawie mem standardowo to juz po kilku sek. mam zwis i tak co jakis czas.

Jak dam gpu 590 mhz i mem standardowo to juz nie ma tych zwieszek, ale co jakis czas mam scinki, nie takie dlugie i nie zawiesza sie dzwiek, po prostu sie tnie. Jak dam mem na 850 to to samo (1700 mhz jest stabilne)... wiec wychodzi na to ze musze na standardowym gpu jechac bo wtedy nie ma zadnych scinek, w ogole! Lub podkrecic o kilka mhz lolz...

Mam dokładnie to samo! Co 1-2godz grania mam zwieche na 5-15s (różnie bywa) i objawy identyczne jak ty! Obraz staje i dźwięk sie powtarza. Bez OC tego nie mam. Bardzo dziwne... Tylko w jednej grze szczególnie mi to dokucza: w Cs'ie 1.6 taka zwiecha występuje odrazu na początek a winda reaguje na to pięknym bluescreenem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, i to nie chodzi o to, ze 'mozliwosci karty sie koncza' lub 'jedna kreci sie lepiej, druga gorzej' bo moja na gpu sie nie kreci prawie wcale...

Caleb, odpisz na moj post ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, ale Fortron to pozadny zasilacz -_-, wyrabial przy gf6600, wiec i przy tym tez powinien, bo karta wcale duzo pradu nie pobiera...

To jak, wie ktos o tym dovoltowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, i to nie chodzi o to, ze 'mozliwosci karty sie koncza' lub 'jedna kreci sie lepiej, druga gorzej' bo moja na gpu sie nie kreci prawie wcale...

Caleb, odpisz na moj post ;]

Pioorek odłacz napedy optyczne i pozostale dooperele co ciagna W a nie sa niezbedne do testow, krec grafe i zobaczysz czy jest to samo, jezeli tak to nie jest to raczej wina zaisilki ... odkreć proca i ram zeby sie upewnić, poprostu zrób testy na defalut i bedziesz wiedział czy to zasilator czy gpu nie daje rady :|

To jak, wie ktos o tym dovoltowaniu?

Moze mały pencil mod?

mówie wam to zasilacz ;) u mnie na 6200 jest dokładnie to samo :)

(400W Tracer) Ciesz się że wogole chodzi :lol2:

PS. wygląda to na objawy freezow dobrze pamietane z platform nf3 i 6xxx ... ale to chyba inna bajka

Jak na 7 pifo pisze całkiem składnie i ładnie :D

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka -Caleb- ze wyslalem ci pmke, ale gdy wchodzilem tutaj to nie bylo twojego posta ;].

Wiec tak, odlaczylem napedy, stacje dyskietek itp. Odkrecilem proca.

Odkrecilem pamieci na grafie, podkrecilem gpu do 620.

Tak samo robilem poprzednio, z podkreconym prockie mi cd romami podlaczonymi.

Po okolo 5 sek. (tak samo jak wczesniej) nastapila zwieszka, odwiesilo sie, co jakis czas lekko sie scinalo i znow zwieszka i wylaczylem gre...

Wiec jak widac to nie wina zasilacza... zreszta czemu mialby nie wyrabiac, gdy podniose lekko gpu, a jak zmniejsze o 40 mhz to juz wyrabia...? Przeciez te 40 mhz nie moze az tak zasilki obciazyc, ludzie ;)

Dobra, chaos, robiles moda na vcore? Chetnie bym sie za to wzial, jezeli i to by nie pomoglo to reklamuje karte, jakas lewa ona, w ogole sie nie kreci i strasznie glosna...

PS. Temp. gpu przy tych zwieszkach wynosila 47 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vmod jest prosty OLOWEK!!!!..A te zwisy to 100% od przetaktowania ja na jednej z moich kart zaby niebylo zwisow mosialem dac 1.5v a druga leci na 1.46v.Co niektorzy tutaj jak tylko jakis problem to odrazu winia zasilke.Ja mam Anteca 550 podwojna linia i terz mialem takie zwisy podniesienie napiecia na drogiej karcie pomogla zeby pracowaly razem na zegarach 650mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

okej, a moze ktos lopatologicznie wytlumaczyc jak zrobic tego vmoda? jakies skriny? :>

No tylko dziwi mnie to, ze niektorym to leci na 670-680 bez vmodow... a ja musze juz za olowek lapac zeby 600 miec :lol:

http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=79782

To wygrzebalem w temacie, ale nic z tego nie kapejszyn :lol:

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okej, a moze ktos lopatologicznie wytlumaczyc jak zrobic tego vmoda? jakies skriny? :>

No tylko dziwi mnie to, ze niektorym to leci na 670-680 bez vmodow... a ja musze juz za olowek lapac zeby 600 miec :lol:

http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=79782

To wygrzebalem w temacie, ale nic z tego nie kapejszyn :lol:

JAkbys zauwazyl ten v mod byl poruszany juz sporo stron temu...

Dodam rowniez ze... na XS masz po angielsku wersje...

A i... zeby wukonac tego v moda vmem wystarczy zamalowac olowkiem (polecam cos z serii "Bx") rezystor zaznaczony jako vmem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

ok thx.

To mam zamalowac olowikiem po prostu te 3 punkty zaznaczone na czerwono, i jeden na gpu na zielono?

Jest tam tez drugi obrazek, i nie wiem wlasciie po co...

Sector19@

'A i... zeby wukonac tego v moda vmem wystarczy zamalowac olowkiem (polecam cos z serii "Bx") rezystor zaznaczony jako vmem'

Nie mow mi ze mam kupic specjalny olowek :D

Wystarczy taki zwykly?

A, no i zamalowac to lekko, mocno, srednio...?

Sry za glupie pytania ;)

Aaa... patrzc na te skriny, to stwierdzilem ze umnie jest troche inny uklad, np. pomaranczowa zworka jest w innym miejscu.

A nie, zaraz... to trzeba na podstawie drugiego skrina robic vmoda...

EDIT: A te 'czarne' polaczenia co wlasciwie wskazuja?

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Nie ;)

Mam calkiem inny uklad!!! i inaczej to wszstko rozmieszczonem ale cos tam zamazalem zobacze potem czy cos dalo...

Zamalowalem to co kazano na tym vmodzie, ale niestety mam troche inaczej to umieszczoe i nic to nie dalo...

Zreszta nie wiem jak mocna mam maznac, tak zeby bylo az widac slad po olowku?

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry za glupie pytania ;)

Aaa... patrzc na te skriny, to stwierdzilem ze umnie jest troche inny uklad, np. pomaranczowa zworka jest w innym miejscu.

A nie, zaraz... to trzeba na podstawie drugiego skrina robic vmoda...

zobacz moje screeny na poprzedniej stornie i powiedz ktora wersje karty masz..

moze masz nowe PCB tak jak ja

Dołączona grafika

wiec ktora masz?

==================

edit:

pomierzylem wlasnie

i dla tych co maja nowe pcb (wiem ze jest blad "napieci" zamiast "napięć" ale nei chce mi sie poprawiac)

Dołączona grafika

idle 1.36/1.89

stres 1.4/1.9

zolta zworka na nominalnej pozycji

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się czemu do tej pory nie zastasowaliście dodaktowego zasilania 12v do karty , mod przecież bardzo prosty a przy oc może dużo dać

a widziales gdzies taki mod dla galaxy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Chaos, mam te wersje na prawo (wg. twojego peirwszego skrina)

Okej, jutro to zrobie i zobacze czy dziala, rozumiem ze mam zamalowac miejsca olowkiem te, ktore zaznaczyles? (przy okazji dla mem podnise;))

Nigdy tego nie robilem, i nie wiem czy mam mocno pomazac olwiek, lekko czy jak?

Ps. Dzieki Chaos.

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widziałem przecież łatwo go zrobić , przecież mosfety zasilające gpu i mem są zasilane z 12v , znajdujesz takiego mosfeta podpinasz pod niego dodaktowe zasilanie - trzeba znależć nóżke na której jest 12v i tam podpiąć dodaktowe zasilanie(+) i znależć mase

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos, mam te wersje na prawo (wg. twojego peirwszego skrina)

Okej, jutro to zrobie i zobacze czy dziala, rozumiem ze mam zamalowac miejsca olowkiem te, ktore zaznaczyles? (przy okazji dla mem podnise;))

Nigdy tego nie robilem, i nie wiem czy mam mocno pomazac olwiek, lekko czy jak?

Ps. Dzieki Chaos.

nic nie rozumiesz .. nic nie masz malowac

jakbys czytal ze zrozumieniem to bys wiedzial ze masz nowe pcb

na fotach zaznaczylem punkty pomiaru napiec dla pamieci i rdzenia

a vmoda jeszcze nikt nie wynalazł ...

boze .. dziecko .. chcesz se kompa rozwalic?

takie bzdury jak ty piszesz to masakra

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

...

Damn, myslalem ze mam to zamalowac... :lol:

No coz, poczekam, moze ktos sie wezmie za to i zrobi vmoda... jest jakas szansa? Wlasciwie to czemu do nowego pcb jeszcze nie 'wynaleziono' zadnego moda? Nikt sie za to nie wzial jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, modzik bedzie... ;)

Dodatkowe zasilanie... także o tym myślałem. Można zrobic tak jak piszesz, czyli w opdowiednie miesjca "powpinac" dodatkowe zasilanie lub jeżeli jest miescja na dodatkową wtyczke... to można ja takze wykorzystac, przewaznie brakuje jeszcze wtedy paru elementów. Można także zmodowac pci-e :) Poprowadzic kable po plecach mobo do odpowiednich pinów, na których bedzie 3.3, 5 i 12V. Wtedy pci-e nie skonczy sie nam na 70W ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodaktowe zasilanie pci-express daje tylko 12v i masy , Chaos niestety foty są za słabe nie widać oznaczeń , najlepiej to je spisz

grafiki na pci-express wogóle nie pobierają prądu z linii 5v

post-21833-1151794169_thumb.jpg

tutaj jest opis złącza pci-express i skąd się wzieło to 75wat

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodaktowe zasilanie pci-express daje tylko 12v i masy , Chaos niestety foty są za słabe nie widać oznaczeń , najlepiej to je spisz

e no sorry

http://chaos.dracopc.com/pub/galaaxy/1.2ns/gs%20008.jpg

http://chaos.dracopc.com/pub/galaaxy/1.2ns/gs%20009.jpg

http://chaos.dracopc.com/pub/galaaxy/1.2ns/gs%20012.jpg

wszystkie 3 idealnie imho widac widac imho idealnie

powiedzmy ze 2 fotka troche niewyrazna .. wiec prosze zdjecie z budy teraz jeszcze

http://chaos.dracopc.com/pub/galaaxy/1.2ns/gs%20009a.jpg

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heee 2min na google , tutaj jest wszystko

dwa układy isl6549 - jeden dla gpu a drugi dla mem

Foty jak najbardziej ok :)

no popatrz .. ;] czyli 2 potki 50kohm.. i 4 nozka do masy ;] ...

nie jest zle ... ale kto mi to przylutuje .. ;]

musze pogadac z ziomkami ktorzy sie znaja na lutowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi