Skocz do zawartości
kuki1989

Geforce 7600 GS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce sobie kupic cos fajnego, zeby pograc teraz no i jeszcze za jakis czas... Myslalem o kupieniu jakiegos gowna typu 6200tc i zmiana za jakis czas, ale to sie nie oplaca - wyrzucilbym teraz 150-200zl...

Dalej poszedlem do 7600GT - jako karta za 700zl na ktora powiedzmy jeszcze mnie stac...

Ale zobaczylem tez, ze sa karty 7600GS wg tego:

http://www.egielda.com.pl/pliki/tabela_por...graficznych.htm

jest to to samo co GT z wyjatkiem pamieci i taktowan.

Czy moze w tabelce jest blad i jeszcze czyms to sie rozni?

Bo np wg tego: http://pcarena.pl/page/75394/Nowa-siodemka...GeForce-7600GS/ w GS sa DDR II i DDR III...

Pytanie jak wazna jest pamiec, bo patrzac na ceny ponizej moge miec karte za 400zl albo nawet za 700zl, jesli przyrost jest niewielki to oplaca sie zostawic w kieszeni 300zl. Ludziska tutaj na forum maja GS i tez zyja... a patrzac na jakis test to roznica jest prawie 2x :| http://pcarena.pl/zdjecia/asus_7600gs/mark05.png nawet po o/c: http://pcarena.pl/zdjecia/asus_7600gs/OC/mark05.png

Raczej nie interesuje mnie super hiper wersja z Zalmanem, bo placac tyle wole dolozyc i miec model wyzej normalny i co za tym idzie lepsza wydajnosc, dlatego 7300GT Galaxy Zalman odrzucilem, to samo mysle o 7600GS Zalman Galaxy.

Wybierac najchetniej chcialbym z:

Galaxy GeForce 7600GS 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 409zł

Leadtek Geforce 7600GS 256MB /128bit/ HDTV DVI 440zł

Gigabyte GeForce 7600GS 256MB TV&DVI-out 499zł

Microstar Geforce 7600GS 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 499zł

Asus Geforce 7600GS 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 515zł

Asus Geforce 7600GS 512MB /128bit/ TV-out DVI-out 559zł

Galaxy GeForce 7600GS (Zalman, 1.2ns) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 599zł

Gainward Geforce 7600GT Bliss Golden Sample 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 639zł

Gigabyte Geforce 7600GT SilenPipe II 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 679zł

Leadtek Geforce 7600GT 256MB /128bit/ TV-out DVI-out [PX7600GT-TD256] 690zł

Galaxy Geforce 7600GT 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 699zł

ceny z www.esc.pl

Moj wniosek jest taki, prosze mi podpowiedziec czy dobry...

GS jest sporo wolniejsza od GT, jesli porownywac ceny 'normalnych' kart to 400zl a 700zl sprawia, ze GS jest kuszace...

Jesli jednak stac mnie i chcialbym cos porzadnego na dluzszy czas to GT w wersji jak najtanszej i tak bedzie lepsze od GS... Co wiecej mysle o pasywnie chlodzonej karcie, ktora powinna mi dac spore mozliwosci o/c jadra, jak ustawie na niej wentyl, lepsze niz chlodzone aktywnie karty... Boje sie tylko o mem na takiej karcie, bo nie ma przeplywu powietrza...

Mysle o zakupie Gainward Geforce 7600GT Bliss Golden Sample 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 639zł lub

Gigabyte Geforce 7600GT SilenPipe II 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 679zł

ale raczej o tej pierwszej, zawsze 60zl taniej niz normalny GT... Tak wiem, ze GB 7600GT SPII ktos tam wyzej poleca :)

I jeszcze pyt czy ktos zmienial chlodzenie ze stockowego na jakies recznie robione? np cooler od AXP, jak to kiedys bylo popularne przy kartach R 9500/9700 albo innych pokrewnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz to co mam w podpisie! Nie będziesz żałował w proline kosztuje 485 a wydajność prawie GT (w gierkach raczej różnicy nie zobaczysz) NFSMW średnio 40FPS (wszystko max 1280x1024) nigdy mniej niż 30

Reszta gierek tyż śmiga!! Jak ktos już tu zauważył "jak nóż w masło"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli 128MB Ci nie straszne to podpisuje sie pod slowami kolegi wyzej i polecam 7600GS'a 128MB 1,4ns 500/1400

sam mam ta grafe (kupilem ja odrazu jak sie pojawila w sprzedazy), OC w podpisie, wyniki tez...

mimo tych 128MB nie narzekam... Oblivion, GRAW, FEAR, NFS MW, HOMM 5, Prey i wiele innych myka bardzo plynnie

grafa jest kuszaca bo kosztuje tylko 485 zl

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no z tych testow co zaprezentowalem wyzej to GT jest tak 1.5x szybsze niz GS, wiec o co chodzi? :)

180zl drozej i mam GT, pytanie czy sie oplaca...

moze to jest tak, ze GS teraz dziala a przestanie dawac rade za 2-3 mies?...

edit:

podajcie prosze swoje wyniki w 3dm 2005 przed i po o/c

Edytowane przez CrazyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no z tych testow co zaprezentowalem wyzej to GT jest tak 1.5x szybsze niz GS, wiec o co chodzi? :)

edit:

Ja na pełnym GT bez o/c mam 6k, po lekkim o/c 6.7k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit:

ale to zalezy od jakiego 7600gs'a... od zwyklych czyli tych co maja takty 400/800 i ddr2 to 7600gt jest te 1.5 raza lepszy

ale od Galaxy 7600gs 256MB 500/1400 Zalman tej roznicy praktycznie nie ma... a jak jest to wynika tylko z roznicy MHz na rdzeniu (500MHz vs 560MHz) no i troszeczke poluzowanych timingow pamieci (lecz to jest pryszcz)

masz takiego 7600gs'a od Galaxy na starcie dasz takty 600/1600 i masz wydajnosc lepsza niz 7600gt

----------------

co do Galaxy 7600gs 128MB 500/1400 - to w markach typu 01/03/AQ3 - wyniki sa takie same jak na grafie, ktora ma 256MB, w marku 05/06 roznica miedzy grafa, ktora ma 128MB, a ta co 256MB siega 10-15%

w grach to az tak tragicznie na dzien dzisiejszy nie wyglada: http://www.szgalaxy.com/2/76GE/2006-03-31/1308.html

w linku, ktory podalem wyzej znajduje sie test Galaxy 7600GE 128MB 1,4ns 500/1400 - jest to to samo co "GS" lecz ma inne chlodzenie (nie ma tej grafy w sprzedazy na rynku europejskim/amerykanskim)

jest tam porownanie w markach/grach do 7600gt przy tych samych taktowaniach - polecam zobaczy test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w 3Dmarku podkręcony grafik z podpisu 570/1490 (nie chce go na stokowym chłodzeniu męczyć) śmigną mi 13980. Przypadek? Nie... To średnia z 5 przebiegów... Żaden rekord, wiem, ale satysfakcja jest... To grafa za 485 zyli przypominam

Edytowane przez brunneriusgreyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po oc jak w podpisie w marku 05 mam 6k - roznica wynika tylko z mniejszej ilosci ramu i roznicy w taktowaniach graf... no i moze jeszcze OC procka :D bo nie kazdy ma tak samo wykreconego :P

zas w marku 01/03/AQ3 - na wynik nie ma wplyw braku 128MB - wiec wyniki sa porownywalne

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy GeForce 7600GS (Zalman, 1.2ns) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out

kosztuje 599zł, dorzycam 80zl i mam pelnego GT pasywnego... Czyli odpada, bo sie nie oplaca oszczedzac

w gre wchodzilyby:

Galaxy GF 7600GS 128MB 128Bit PCI-E DDR3 475,00

Galaxy GF 7600GS 256MB 128Bit PCI-E DDR3 537,58

7600GS po o/c z pamieciami DDR3 wg tego testu wyzej nie dogadani stockowego GT (marginalnie, ale zawsze) a jak podkrece GT to w ogole roznica sie zwiekszy znowu...

czyli wydaje mi sie, ze doloze 100zl wiecej i bede mial pelna wersje interesuje mnie 256MB ram na pokladzie, ost mialem modowalnego 6800LE, ktory wlasnie ustepowal 6800 kolegi przez ram, roznice sa, ale nie zabojcze...

dzieki wszystkim ale zostaje przy swoim dalej :P :) zobacze co mi dzisiaj w sklepie powiedza ciekawego... :)

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy GeForce 7600GS (Zalman, 1.2ns) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out

kosztuje 599zł, dorzycam 80zl i mam pelnego GT pasywnego... Czyli odpada, bo sie nie oplaca oszczedzac

Tylko że kupując pełnego GT najprawdopodobniej nie osiagniesz tak wysokich taktów jak na GSie. Dosc duzo GT nie dobija nawet do 1.6GHz a dla Galaxy w tym momencie dopiero zaczyna się OC. Również na rdzeniu niewiele pełnych GT jest w stanie osiagnac takie takty.

A co do testu to była tam testowana wersja z 128MB.

Ten z zalmanem za 600zł bedzie miał przy tych samych takatach co GT idebtyczne wyniki, a w kieszeni zostaje 80zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ CrazyJohn

Popieram przedmówców - w GT bym sie nie bawil, nieproporcjonalna roznica cena/wydajnosc - moim zdaniem nie oplaca sie :)

moj wynikw 3dm05 to 6400 na max OC. a przypominam ze mam karte taka jak brunneriusgreyna czyli za ok 500 zl :)

Odpowiadajac na kolejne Twoje pytanie - ja wymienilem chlodzenie na takie z CPU, tyle ze dosc nie typowe bo wpadl mi w rece big typhoon ktory nie mial kompletu zapinek :D po odpowiednim odkrzywieniu, oraz zastosowaniu tylko 2 srub zamontowalem go na GPU wyglada do tak

Dołączona grafika

jakosc fotki nie powala na kolana bo zrobiona z telefonu :D

Edytowane przez extremeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosc duzo GT nie dobija nawet do 1.6GHz

jak to nie wlasnie pamieci w gt kreca sie dobrze ja i 3 moich kumpli ma te karty i wszystkim pamieci chodza ponad 800 Edytowane przez qbec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ CrazyJohn

Popieram przedmówców - w GT bym sie nie bawil, nieproporcjonalna roznica cena/wydajnosc - moim zdaniem nie oplaca sie :)

moj wynikw 3dm05 to 6400 na max OC. a przypominam ze mam karte taka jak brunneriusgreyna czyli za ok 500 zl :)

Odpowiadajac na kolejne Twoje pytanie - ja wymienilem chlodzenie na takie z CPU, tyle ze dosc nie typowe bo wpadl mi w rece big typhoon ktory nie mial kompletu zapinek :D po odpowiednim odkrzywieniu, oraz zastosowaniu tylko 2 srub zamontowalem go na GPU wyglada do tak

img

jakosc fotki nie powala na kolana bo zrobiona z telefonu :D

i w takim położeniu ten H-P działa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ułożenie HP ma wpływ zerowy, dlatego, że wkład paruje gdzie ciepło i skrapla się gdzie zimno a porusza się wewnątrz na podstawie różnicy ciśnień a nie grawitacyjnie :)

No i to chłodzenie jest zajefajne!!

I prawdą jest, że cena/wydajność +oc to 7600GT jest raczej nieopłacalny (moja opinia)

Pozdro

OT

i powiedzcie dlaczego najlepszym specem jest się w chwili kupowania sprzęta ;)

ENDOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rdzeń też tylko 620, ale za to pamięci się kończą przy...935 :>

grzesiu ale ty masz jedna z pierwszych sztuk 7600gt :P - imo dobra sztuka, lecz oc rdzenia to padaka (mi udalo sie wydusic na maxa stabilnie 690 - po zwiekszeniu napiecia zworka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek (pozdrawiam)

No może i ma, ale na prawdę marginalne... Rzędu części procenta. Kurcze, że nie ma takiego testu na necie, możeby zrobić... hmm

Pozdrówka

edit:

coś tam znalazłem

Opis działania HP in inglisz :)

No i faktycznie piszą, że lepiej w pionie, ale tak na prawde to nie ma to znaczenia

KoniecOT z mojej strony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi