Przemek345 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) Witam, właśnie skończyłem składanie swojego pierwszego WC :-P, zestawik składa się z Cuba Ultra (Misia15go), Hydol L20, Black Water 122, 2x Tunderblade na 5V, jakieś wężyki w których toczy się petrygo + demineralka 1:1, Kilka fotek: Chłodnica Chłodnica + thunderblady Blok Pompa Pompa II blok na DFI Chłodnica na obudowie wszystko razem i z drugiej strony ogólnie z układu jestem średnio zadowolony (chodzi mi o wydajność), temp. przed WC na Pentim QVC 100 który był na zwykłym sylikonie, a do bloczka zakupiłem ocz5+ ilde 38 stress 51 WC: ilde 33 strss 48 Update lepsze fotki: układ 1 układ 2 Moja cudowna buda :P Update 2 Ihs zdięty temp o niebo lepsze :) -KLIK- Edytowane 3 Marca 2006 przez Przemek345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ile na to kasy wydałeś osiągi sa niezłe pewnie w pokoju masz około 30 *C i dla tego szkoda że na fotach nic nie widać PS. fajny dywanik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 stress... to chyba nie mozliwe... pomiedzy dobrym WC [a takowy z czesci masz] a AC powinno byc z 10 stopni roznicy :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Też mnie to dziwi, że tylko 3 st. różnicy w stresie miałem na dzieje na min 8*-7*... nie kumam ocb :mur: wywaliłem ok. >450 zł + 50 przesyłki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Nie wzoruj sie wogole tymi odczytami z mobo bo to bezsens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Trzebabyło sobie dać na bloczku jeszcze cieńsze króćce to napewno by jeszcze coś wzrosło :? ale chyba temperatura. Po pierwsze zmień sobie te mikro króćki na NK12 bo do takiego węża nawet pompka jest przystowana, druga sprawa blok dokręć mocno, prawie do oporu ale oczywiscie z wyczuciem. Sprawa kolejna to pytanie czy dobrze układ odpowietrzyłeś, chłodnie daj tak zeby miała swobodny przelot powietrza a nie tak jak tu niemal przylega do boczku i nie ma cyrkulacji powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) 1 Jeśli mówisz że poczuje różnice to postaram się wymienić jak będę dokładał blok na gpu na razie musi tak zostać 2 blok dokręcony prawie na opór 3 układ odpowietrzony pompka nic nie pryka, nie widać powietrza 4 chłodnicy nie mam za bardzo gdzie umieścić, za mała obudowa :?, wiem że taki odstęp (4 cm) to trochę mało ale do zmiany budy musi tak zostać potem cos się pomyśli PS żeby wszystko było wiadome wężyki są 8 mm, krójce na cubie nk9, BW 12, hydor 12 Edytowane 28 Stycznia 2006 przez Przemek345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 3 układ odpowietrzony pompka nic nie pryka, nie widać powietrzaTo że nie widać to nic nei znaczy .... poruszaj tą chłodniczką. Najlepiej ją odkręć i popotrząsaj ... założe sie że jest w niej jeszcze pełno powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ja bym na twoim miejscu zamontował inaczej chłodnice, by miała dobry przelot powietrza, bo powietrze dmuchane przez chłodnice w kierunku obudowy nie ma sie gdzie rozchodzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Hip co ty chcesz od kroćcy? to pewnie 10/12... Fakt tak wyglądają, bo na gwincie 3/8.... Na 1/4 zgrabniej by wyglądały.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Na bloczku to NK9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 umocuj ją na górze obudowy, na dystansach 2-2,5cm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Mały update....temp te same nowy układ I nowy układ II Pompka chłodnice wytrząsłem i troche z niej powietrza wyleciało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Mały update....temp te same nowy układ I nowy układ II Pompka chłodnice wytrząsłem i troche z niej powietrza wyleciało Nie wiem czy dobrez zauważyłem ... ale pompke jakoś tak chyba położyłeś na boku. To raczej nei jest zbyt zdrowe dla niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 zmierz temp wody i porównaj temp wody i na procu wtedy będziesz wiedział jak to się sprawuje bo takie odczyty z mobo to są warte !@$@^$%&%^*&..... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Mi nie chodzi o same temp, ale o tak małą różnice między AC a WC, bo temp może są okłamane, ale i tak różnica powinna być większa co do pompki to leży na boku bo inaczej niema jak z chłodnicą połączyć ;/, ale chyba to nie robi jej aż takiej wielkiej krzywdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dream_killer Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) Szczeże mówiac ja mam dużo gorszy zestaw z gorszym blokiem no poprostu kieski i mam w ilde 35s. a w stresie do 42-43st max dotego mam zatapialną jak narazie pompkę... Jedyne co możesz prubować to znaleźć kogoś blisko z wc i przekłądać a to a to tam to i zobaczyć przez co masz takie wysokie temp. wydaje mi sie że innego sposobu niema możesz mieć np. pompke zwaloną dziła pod obciążeniem na 30% lub coś nie drożnego w chłodnicy (wady produkcyjne).. takie jest moje zdanie nikt nie musi sie ze mną zgadzać... dam ci + za thermalteake thunderbird mam takie same na 5v :) superowe są a cena :) ja mam za 20zł :) nuffki Edytowane 28 Stycznia 2006 przez dream_killer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 dam ci + za thermalteake thunderbird mam takie same na 5v :) superowe są a cena :) ja mam za 20zł :) nuffki tez je mam i sa straszne, szumia nawet na 5V :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Mam nadzieje, że to kwesta króćców, wężyków... bo jeśli nie to pewnie coś z chłodnicą. Klepie ją, macham i cały czas przy tym jakiś dźwięk się wydobywa, ale, czy to powietrze:? hmm, zreszto ile stopni moge zyskać tak ją macając 1-2 ?? bo chyba nie >5 :? co do thunderbladów nawet na 5V czuć lekki szum, ale znośnie, lecz na 7V to już nieciekawie, nie wspominając o 12V :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 a jaką paste dałeś na procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 1 post w temacie... ocz5+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 pobawił bym sie chyba dociskiem bloku, w swoim czasie jeden klient water dragona na p4 miał marne tempy..Poprawił mocowanie bloku i tak z 8 stopni sie poprawiło :lol: Sam byłem w szoku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 ja bym obstawial na krzywa czapke a nie na wine kroccy i wezy, co wy chcecie od takich malych srednic, juz nie bede mowil gdzie wam sie opory robia, bo na pewno nie w ukladach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) te petrygo i demineralka są takie biało-niebieskie?? Zdejmij blok i sprawdz czy pasta jest dobze rozprowadzona po procku, i czy nie jest niej za mało/za dużo Edytowane 29 Stycznia 2006 przez mkwd40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Są takie białe bo petrygo strasznie się pieni na początku lecz po ok. 30 min już czyściutkie, krystaliczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) Polecam inny trick do sprawdzenia czy blok jest dobrze ułożony, sam zresztą tak robie: wchodze do biosa na monitoring temperatur i zaczynam kręcić srubkami od bloczku, luzuje dociagam jedną i drugą az uzyskam najlepszy efekt (najniższą temperature) Skoro masz odpowietrzy układ już i dobry przewiew przez chłodnice to nic innego nie może byc przyczyną, owszem krzywy kask na procku swoją drogą ale pomimo tego różnica pomiędzy WC a AC powinna być większa i smiało tutaj można sie sugerować odczytem z mobo. Te wiatraczki TT są naprawde ciche biorąc pod uwage przepływ powietrza jaki dają. Szum który słychać przy 5V generuje nie sam wiatrak a powietrze przepływające przez żeberka chłodnicy. Polecam puscić sam wicherek bez niczego, praktycznie nie słychać go. Edytowane 29 Stycznia 2006 przez Hipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Pobawiłem się trochę mocowaniem procka i .... temp jeszcze bardziej się pop********y :mur: już nie wiem co robić, tyle kasy poszło po to żeby mieć temp lepsze od ac o 3* :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 To nie jest możliwe po prostu, ewidentnie jest coś skopane i tyle, moze dałeś za mało albo za dużo pasty ? przecież cudów nie ma, tp musi chłodzić i koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) Pobawiłem się trochę mocowaniem procka i .... temp jeszcze bardziej się pop********y :mur: już nie wiem co robić, tyle kasy poszło po to żeby mieć temp lepsze od ac o 3* :-|Ale wc ma tekże inne zalety np. komputer jest zazwyczaj wiele cichszy niz na ac. To nie jest możliwe po prostu, ewidentnie jest coś skopane i tyle, moze dałeś za mało albo za dużo pasty ? przecież cudów nie ma, tp musi chłodzić i koniec.Ja też obstawiam, że pasta została zle nałożona. Zdejmij bloczek wyczyść z pasty i nałóż jeszcze raz. A jakiej pasty używasz? Edytowane 29 Stycznia 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 używam ocza5+ (już to 3 raz pisze...), strasznie mi się nie podoba to mocowanie na śrubkach sprężynki po pierwszym dokręceniu już nie wyglądają jak sprężynki :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...