Skocz do zawartości
Speo

Dylemat Z Wyborem Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie który z tych procesorów będzie miał największą wydajność ?

Takie mam do wyboru: Pentium II 500MHz 512kb fsb100, Celeron 766MHz 128kb fsb66 czy też Pentium III 500MHz 512kb fsb100.

Szczegolnie interesuje mnie porównanie tych dwóch procesorów pentiuma II i III taktowanych tym samym zegarem.

Ps: Ma ktos moze jakieś linki do stron z testami starych procków na slot 1 lub s370 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze proponuję używanie opcji edytowania postów. ;)

Po drugie do czego chcesz używać tego kompa? Od tego zazwyczaj uzależnia się wybór komponentów.

Co do testów to zobacz na Tom's Hardware. Zapewne znajdziesz interesujące cię artykuły, o ile dobrze poszukasz. ;)

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie który z tych procesorów będzie miał największą wydajność ?

Takie mam do wyboru: Pentium II 500MHz 512kb fsb100, Celeron 766MHz 128kb fsb66 czy też Pentium III 500MHz 512kb fsb100.

Szczegolnie interesuje mnie porównanie tych dwóch procesorów pentiuma II i III taktowanych tym samym zegarem.

Ps: Ma ktos moze jakieś linki do stron z testami starych procków na slot 1 lub s370 ?

Oczywiście, że Pentium III. Jak byś go jeszcze przetaktował no to byłoby już coś ... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIII Coppermine chodzą na napięciu 1.65V, więc upewnj się, że płyta je obsługuje. Co do procka bierz 700/100 lub kup lepszą płytę (np. jakiegoś Asusa) i 800/133. Jak przeszukam Allegro wrzucę jakieś linki. Pzdr.

EDIT

Co do płyty podanej przez ciebie na w poście #2 to na niej raczej nie odpalisz Coppermine'ów więc raczej z góry odpada

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIII Coppermine chodzą na napięciu 1.65V, więc upewnj się, że płyta je obsługuje. Co do procka bierz 700/100 lub kup lepszą płytę (np. jakiegoś Asusa) i 800/133. Jak przeszukam Allegro wrzucę jakieś linki. Pzdr.

EDIT

Co do płyty podanej przez ciebie na w poście #2 to na niej raczej nie odpalisz Coppermine'ów więc raczej z góry odpada

Nie odpale ? Nawet dzieki przejściówce ? Ja nie znam sie na tej podstawce, czy mógłbyś mi dać linka do 2 płyt najtańszych z allegro na których owy procek bedzie dzialac ? tylko opcja kup teraz wchodzi w gre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Speo

Przejściówki nie brałem pod uwagę, bo wtedy do kosztów proca dochodzi jeszcze koszt chłodzenia no i samej przejściówki. Jeśli jednak jesteś zainteresowany przejściówka to polecam MSI MS-6905 z regulacją napięcia. Nie powinno być z nią żadnych problemów. Oczywiście w grę wchodzą tylko procki pod fsb100. Czyli na przykład ten PIII 700/256/100/1.65V z wentylem lub ten PIII 800/256/100/1.7V z chłodzeniem. Do tego PIII 700 trzeba dokupić radiator.

Co do podanych przez ciebie przejściówek - pierwsza raczej na pewno obsłuży procka. Pozostaje jednak jeszcze kwestia napięcia, jakie poda płyta główna na proca (na żadnej z twoich przejściówek takowej możliwości nie widziałem - chyba, że przejściówka ma automatyczną regulację).

Pzdr

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Speo

Przejściówki nie brałem pod uwagę, bo wtedy do kosztów proca dochodzi jeszcze koszt chłodzenia no i samej przejściówki. Jeśli jednak jesteś zainteresowany przejściówka to polecam MSI MS-6905 z regulacją napięcia. Nie powinno być z nią żadnych problemów. Oczywiście w grę wchodzą tylko procki pod fsb100. Czyli na przykład ten PIII 700/256/100/1.65V z wentylem lub ten PIII 800/256/100/1.7V z chłodzeniem. Do tego PIII 700 trzeba dokupić radiator.

Co do podanych przez ciebie przejściówek - pierwsza raczej na pewno obsłuży procka. Pozostaje jednak jeszcze kwestia napięcia, jakie poda płyta główna na proca (na żadnej z twoich przejściówek takowej możliwości nie widziałem - chyba, że przejściówka ma automatyczną regulację).

Pzdr

z tego co wiem to któras z tych dwóch powinna mieć automatyczną regulacje. Procek jaki zdobyłem do tego pc to Pentium III 650MHz/256kb/100/1.65 co o nim sądzisz ? Jaką ma wydajność w porównaniu do celerona na coppermine ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskuję, że ten PIII to Coppermine na sockecie i chcesz go odpalić na przejściówce (popraw mnie, jeśli się mylę). Procek generalnie niezły - myślę, że można go porównać z celkiem 750, moze 800 z racji sporego cache'u taktowanego tak, jak rdzeń. Jeśli nawet nie chcesz go podkręcać, to powinien wystarczyć na twoje potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...