Robokop_78 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Witam i prosze o pomoc Mam solteka sl-75kav, i chyba padł mi bios tak mi sie wydaje bo na początku brzeczał"BIOS ROM ERROR" i prosił o dyskietke póżniej przestał sie wogóle uruchamiac, pojawia sie czasami tylko kursor w górnym lewym rogu czasami nie załącza monitora. Zauwazyłem cos dziwnego na płycie mam wrazenie ze delikatnie wybrzuszytły sie kondensatory obok procesora, nie wiem czy było tak wczwesniej. Nie wiem czy padł tylko bios czy cała płyta sie wysypała. Awaria nastąpiła po zbyt wczesnym (tak mi sie wydaje) włączeniu komputera po tym jak przyniosłem go z mrozu. Czy takie objawy jakie opisałem mogą byc spowodowane awarią biosu, czy padła mi cała płyta. Bios juz mam Sciągnąłem dwa pliki afdflash.exe 75kavq91.bin nie bardzo wiem jak mam to uruchomic jak mi komp nie chce wystartowac. Nie wiem od czego jest to uzaleznione ale czasami startuje a czasami nie chce sie włączyc monitor. Z góry dziekuje za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacoll Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Sprubuj zrobić dyskietke ratunkową bios. opis napewno znajdziesz w necie. Jeżeli nie pójdzie, to może programowanie? nie jest to wielki koszt (20-30) chyba że kostka jest na stałe wlutowana- wtedy troche drożej. Miałem podobny problem, znalazłem magika, który to w pół godzinki postawił (Łódź) . jak jesteś zainteresowany info to pisz jacol@wp.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robokop_78 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Własnie przy nim grzebałem, teraz nie moge go juz wogóle uruchomić. Napięcie na płyte dochodzi sekunde po właczeniu migną djody na klawiaturze, cos tram brzdęknie i lipa nivc wiecej, nie załacza monitora, poprostu zupełna klapa. Czy włożenioe nowej kosci biosu i wymiana kondesatorów przyniesie efekt??. Jak ktos miał podobny problem byłbym wdzięczny za jakies wskazówki!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...