Skocz do zawartości
regedarek

Notebook Dla Studenta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześc, od drugiego semestru zaczynam się bawić w AutoCada na zajęciach z Zapisu konstrukcji, ma on z tego co wiem wymagania takie:

alecane wymagania systemowe AutoCAD 2006:

Procesor Intel® Pentium® III lub nowszy albo zgodny procesor o szybkości 800 MHz lub większej

System operacyjny Microsoft® Windows® XP (wersja Professional, Home lub dla urządzeń typu Tablet PC Edition z dodatkiem SP1 lub SP2) lub Windows® 2000 Professional (z dodatkiem SP3)

512 MB pamięci operacyjnej

500 MB wolnego miejsca na dysku twardym w celu zainstalowania programu

Karta graficzna VGAOC obsługująca rozdzielczość 1024x768 w trybie 64 tysięcy kolorów (True Color)

Przeglądarka Microsoft Internet Explorer 6.0 (z dodatkiem SP1 lub nowszym)

Napęd dysków CD-ROM

Mysz, trackball lub kompatybilne urządzenie wskazujące

Mój komp nie podoła temu programowi, więc będe chciał w okolicach marca kupić sobie notebook`a, chciałbym aby znalazło się w nim jeszcze, troche miejsca na rozbudowe, karta sieciowa, taki jakby "blutu" :D nie wiem dokładnie jak sie to nazywa u mnie na uczelni jest taka sieć bezprzewodowa, hmm to chyba tyle jak sobie coś przypomne to napiszę.

I tu pytanie do was ponieważ nigdy nie zajmowałem sie sprzętem komputerowym, ja bawię się w php, flash itp. Co możecie polecic, na co zwracać uwagę, jakie firmy sa dobre, może konkretne modele.

Z góry dzieki.

Darek

Mam nadzieje, że w dobrym dziele to umieściłem! Jeżeli nie przepraszam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc,

po pierwsze napisz ile chcialbys wydac na kompa bo od tego wiele zalezy i co dokladnie chcialbys robic w AC.

ja u siebie bardzo czesto w AutoCadzie rysuje i powiem tak: moj laptop daje rade z 2006 ale kiedy rysunek sie rozrasta i pojawia sie 120000 elementow w rysunku to zaczyna zamulac co nie znaczy ze pracowac sie nie da... poprostu odswierzanie calosci chwile trwa.

inna sprawa ze moj laptop nie jest raczej bogiem predkosci. sempron 3000 i 512 ram to dla AC 2006 minimum w zasadzie. wiec jesli juz koniecznie potrzebujesz laptopa do pracy w tym programie to poszukaj czegos z procesorem 2.0 GHz i 1GB ramu. to byloby optimum. dobrze tez jesli zwrocisz uwage na dysk zeby mial te 5400 obr/min . karta graficzna na poziomie X200 juz sobie poradzi wiec nie musisz szukac w tych modelach z kartami z wlasna pamiecia chociaz takie rozwiazanie jest nieco lepsze jesli lubisz sobie pograc, zwlaszcza jesli piszesz ze chcesz zastapic nim stacjonarke.

nie wiem co masz na mysli mowiac o rozbudowie bo w laptopach to raczej sa male mozliwosc. mozna dorzucic ramu lub zmienic dysk i to w zasadzie wszystko. za to w standardzie dostanie i tak dosc durzo. karta sieciowa, WiFi, nagrywarka DVD to raczej teraz standard. mozesz sie tez zalapac na model z BT lub innymi gadzetami jak kamerka internetowa. proponowalbym ci poszukac czegos w ofercie Asusa lub Acera bo za przyzwoite pieniadze znajdziesz cos dla siebie.

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok 3000 zł, myśle że 1 gb ramu to nie w tej cenie, a będę się dopiero autocada uczył wiec nie potrzebuje az tak dobrego kompa, nie wiem właśnie jak poznać dobrą kartę graficzna, chyba rzeczywiście najleszym wyborem będzie Acer może jakiś konkretny model polecicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok 3000 zł, myśle że 1 gb ramu to nie w tej cenie, a będę się dopiero autocada uczył wiec nie potrzebuje az tak dobrego kompa, nie wiem właśnie jak poznać dobrą kartę graficzna, chyba rzeczywiście najleszym wyborem będzie Acer może jakiś konkretny model polecicie?

jesli to tylko do nauki a nie zadnych ekstremalnych projektow i w cenie ok 3000 to raczej tylko acer. moze cos takiego:

http://notebook.strefa.pl/main/acer_travel...x.tac05.111.php

lub

http://notebook.strefa.pl/main/acer_aspire...x.a5505.813.php

mysle ze ten z celkiem moze byc ciutke wolniejszy ale jesli wolisz pentium... poza tym moze troszke dluzej dzialac na baterii. mysle ze w tej cenie to jakis kompromis do AutoCada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@regedarek

Podoba mi się twoje podejście do sprawy... Masz więc sporo czasu żeby zię dobrze zastanowić nad wyborem lapsa (wkurzają mnie typy, którzy zarejestrowani są na forum od 10 minut i na gwałt szukaja porad co kupić za 3,4 czy 5 tys zł.) - poczytaj to i owo na forum, a będziesz mógł wyrobić sobie opinię o danej marce, modelu itd...

Powiem szczerze, że moje podejście do kupna laptopa było podobne - też jakies 2 miechy przed zakupem rozpocząłem przeglądanie forum - i sporo się tam dowiedziałem...

Jedynym mankamentem mojej długiej lektury jest to, że na lapropa wydałem zamiast planowanych 3000 zł prawie dwukrotnie więcej ( ale teraz nie żałuję )...

Za 3 tysiaki jakiejs wypasionej maszynki nie dostaniesz ( w tej kategorii cenowej rozejrzyj się za ACERAMI, ASUSAMI i ewentualnie HP kami ).

ACER - oferuje sporo za korzystną cenę - kosztem jakości wykonania...

ASUS - bardzo dobre wykonanie za relatywnie niewielkie pieniądze ( droższy od ACERA)

HP - bardzo dobra jakośc wykonania, długi czas pracy na bateriach ( najdroższe z wymienionych)

Co do grafy - niezintegrowane karty graf są oczywiście lepsze... ale i droższe...

Pamięć - 512 to absolutne minimum - polecam 1 GB

Dysk - bierz lapsa z dyskiem 5400 obr/min ( zdecydowanie wydajniejszy od 4200 obr/min )

Wi fi - zajefajna sprawa - warto mieć...

Bluetooth - jeżeli masz telefon obsługująsy tą technologię to się przyda...

Matryca - polecam 15,4 - Świetnie się na nich pracuje...

No cóż...

Udanych łowów...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi