Skocz do zawartości
AceSkubi

System Na D Zamiast C :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj cos mi sie posypał system i chcialem sformatowac dysk. Niestety nie mialem tak jak normalnie wyboru zeby sformatowac partycje tylko zeby ja usunąc. No to tak zrobiłem i utworzyłem nowa. Potem ją sformatowalem ale tak sie zrobiło ze partycja D z filmami zrobila sie partycją C i system nan teraz na D :/ ma ktos pomysł jak to zmienic ? Probowałem Partition magic ale zmiany sie nie chca zatwierdzic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wczoraj cos mi sie posypał system i chcialem sformatowac dysk. Niestety nie mialem tak jak normalnie wyboru zeby sformatowac partycje tylko zeby ja usunąc. No to tak zrobiłem i utworzyłem nowa. Potem ją sformatowalem ale tak sie zrobiło ze partycja D z filmami zrobila sie partycją C i system nan teraz na D :/ ma ktos pomysł jak to zmienic ? Probowałem Partition magic ale zmiany sie nie chca zatwierdzic :/

bez ponownej instalacji systemu nic z tym nie zrobisz, i nawet nie próbuj bo możesz mieć po takim zabieg mnóstwo problemów które i tak skończą się prawdopodobnie reinstalacją :wink: Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no tak ale juz formatowałem drugi raz i dalej musiałem zainstalowac na partycji D bo tylko ona jest wolna a na C mam filmy :/ wiec nie wiem jak to zrobic :(

bo najpierw trzeba zwolnić literę "D"

uruchamiasz: diskmgmt.msc

jak pojawi się okno z partycjami to klikasz prawym guzikiem na ta oznaczoną literą D i wyskoczy menu klikasz na "Zamień literę dysku i ścieżkę" i usuwasz literę zatwierdzasz zmiany i możesz reinstalować

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"System Windows nie może usunąc literki dysku woluminu systemowego lub rozruchowego'' :/

Tak mam gdy chce usunac literke D i C :/ pozodtałe czyli E i F mozna bez problemu usunac

tak to się zgadza masz tam system

podaj gdzie znajdują sie plik boot.ini, ntldr, pagefile.sys ?

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi