Skocz do zawartości
Jacek_:D

Kupno Mobo I Procka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam teraz taki sprzęt jak w podpisie. Myślę, że całego kompa mi spowalnia moja mobo i procesor. Chcę kupić nową płytę i procesor, ale muszę zostać przy karcie graficznej, która według mnie jest dosyć wydajna. Myślę że wybiorę AMD na socket 939. Jaką płytę mi polecacie? Myślałem nad ASROCK DUAL Sata2. Przeczytałem cały podpięty topic o tej mobo i jestem nawet przekonany do niej. Jaki procesor polecacie? Myślałem nad A64 3000+ Venice. Czy jest sens dopłacać do 3200+ (tylko 30 zł)? Czy jest duże prawdopodobieństwo, że mój procek się więcej nie podkręci jak 2200 mhz? Chciałbym żeby chodził ciągle na 2400 lub więcej. Czy 3000+ się lepiej kręci od 3200+? Jak myślicie większość athlonów się podkręci na 2400 bez podnoszenie napięcia? Może z minimalnym? Bo nie wiem jakie na trj płycie bez vmoda można ustawić. Chcę przeznaczyć maksymalnie 900 może 930 zł. Nie piszcie mi że sempron wystarczy (to taka mała prośba ;)). Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogie ma Piter te selekty, no 3000+@ 2,7 przy 1,4 kosztyje 760 zeta ;/.

Jakie mam prawdopodobieństwo że mój proc sie nie będzie kręcił więcj jak 2,4 Ghz przy 1,4V? Bo 200 złotych więcej niż w sklepie to chyba jest warte zaryzykowania. Prawie wszystkie się kręcą więcej niż 2,4Ghz na 1,4V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja polece Ci opterona 144 na socket 939, wykręcisz go na 2.8ghz i masz fx 55 albo 57.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę wydać 900, więc opteron jest za drogi, żeby na mobo starczyło. Myślicie, że jak wezmę pierwszy lepszy A64 w sklepie, to się dobrze podkręci?

W boxach są lepsze do OC czy OEM? Byłem w 5 sklepach w Opolu i nigdzie nie było OEM tylko BOX. Jak się podkręcają te serie, które teraz sprzedają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idz do wróżki to ci powie ale masz jakieś 5% szans że zwykły a64 3000+ wykreci ci sie na 2.7 na 1.45

bierz seletkta to wdług mnie najlepszy wybór z te cene

albo kup na allegro 3000+ oem za 540 i DFI LP NF3

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Box'owy wentyl jesli nie jestes maniakiem ciszy ,to nie bedzie uciazliwy ,co do wydajnosci to jesli v-core bedzie w okolicach 1,4-1,45V i buda dobrze wentylowana to temperatura bedzie w granicach 45stopni w maksymalnym stresie :wink: Czyli wydajnosc calkiem przyzwoita ale powtarzam wentylacja budy musi byc dobra! :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz ile można maksymalnie Vcore podnieść na tej płycie? Bo jest o tym topic i żeby dać 1,55 to trzeba Vmoda już robić. Tylko ten jeden szczegół mnie troche martwi, bo co do reszty to ta płyta mi się jak najbardziej podoba (z recenzji i opinii użytkowników). To wentyl zmieniam, bo temperaturka nizsza mogłaby być.

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O podnoszenie v-core to nie musisz sie martwic ,plyta imo jest wystarczajaca jak umozliwia podniesienie powiedzmy do 1,5V(nie wiem jak jest w przypadku tego asrocka :rolleyes: ). Wiecej do codziennej pracy jest nie potrzebne ,za duze ryzyko ubicia proca i za maly przyrost wydajnosci tzn. Jak na standardzie chodzi na 2,4GHz to kazde dodatkowe 100MHz to podnisienie v-core o 0,1V podsumowujac przyrost wydajnosci niespolmierny do wzrastajacego napiecia i temperatury :) Jak plyta umozliwia podniesienie do realnych 1,5V to imo wystarczy do osiagniecia wystarczajacych rezultatow z danego procka :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta pozwala podnieść napięcie do 1,45. Jest możliwość zrobienia Vmoda (trzeba zamalować lakierem przewodzącym prąd 2 ścieżki na płycie co daje 1,55V). Jeszcze mam 1 pytanie odnośnie procka: Mam wziąć E6, czy szukać E3? No i najważniesze: według was brać 3000+ czy 3200+ (cena 15 zeta różnicy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zamiaru się bawić w pobijanie czasu w Super PI. Chcę poprostu podkręcić kompa, żeby był wydajniejszy. Myślę że 2,5, góra 2,6 Ghz to by mi starczało. Pozdrawiam. lukas234 mi napisał, że lepiej wziąć Manchestera niż Venice'a, co o tym sądzicie?

Pozatym co byście zmienili w moim kompie jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co jest pewne to, ze 3000+ bedzie na pewno chodzil z zegarem 1,8GHz na defaultowym napieciu, a 3200+ 2000MHz 1,4V ;)

Wracajac do tematu box vs. oem to box ma jeszcze jedna przewage nad oem'em mianowicie taka, ze nie byl sprawdzany pod wzgledem O/C. Bierz 3200+ manchester'a, ostatnio chyba sie najlepiej krecily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi