Tex Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Czy wie ktoś może ile wynosi napięcie zasilania wiatraczka w laptopach z procesorem Sempron 3000+.Chodzi o to że w sieci natknąłem sie na mały i tani gadżet który mógłby zapewnić ciszę podczas pracy.Obniża on napięcie zasilania wiatraczka z 12/10v,12/9.5v,12/7v(zależnie od modelu).Zakładając że zasilanie wiatraka wynosi 12v byłby to strzał w dziesiątke.Urządzenie jest proste Pzewód 13 cm 3pin/3pin wystarczy podłączyć. Oto link: http://1klik.pl/sklep/Wentylatory_chlodzen...ow/c18/p233944/ Co o tym sądzicie? I jak z tym napięciem bo jesli jest niższe to może całkiem go wyłaczyć a ma TYLKO zredukować obroty. W moim modelu Asus A6KB024 na wiatraczku jest napisane 5v.Czy tyle wynosi napięcie zasilania?Jak to zadziała jeśli podłącze na 5v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkooaallaa Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 No ale jaki jest sens stosowac to w lapie przecirz tam jest temperatura sterowana w zaleznosci od temperaturu, jak płyta głowna bedze wysałała napiecie załuzmy 8v to wentualtor bedze dostała zawsze te pare v mniej i bedzesz sie grzało wiecej, ja to tak rozumie i bałbym sie czegos takeigo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 wszystko pięknie tylko że jest to 3pinowa wtyczka taka duża a w lapie jest malutka :)))))) też szukam takiego czegoś w necie ale nie mogę znaleźć a samemu jak zaczne robić to zaraz wszystko popale :P u mnie w lapie temp jest ~48*C więc jak bym trochę obroty przykręcił to byłoby ok i temp nie wzroslaby drastycznie (bez wentyla temp wzrosła do 70*C) nie jestem do końca pewny czy ten wentyl w lapie jest zasilany 12V z tego co wyczytałem to jest to 2,5v - 5v więc każdy regulator taki jka do zwyklych wentyli nie sprawdzi się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tex Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Niestety macie racje :mur: ,ale potencjometr 470 Ohm wlutuje na czerwonym i tak samo bedzie redukował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...