Skocz do zawartości
Maxen

Wymiana Kondensatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Ostatniego razu mój stary komputer zaczał sie wyłaczać albo wogule nie chciał sie włączyć. Obejrzalem podzespoły i zobaczyłem na płycie głównej napuchniete kondensatorki oraz ze z jednego wyciekło na płyte troche elktrolitu. Dosyć częste zdarzenie, pospisywałem wartości zakupiłem nowe i wlutowałem na miejsce starych. Wszystko pieknie szło, ale jak lutowałem jedna nóżke w ostatnim kondensatorze troche za długo rozgrzałem te miejsce i nie wiem czy nie uszkodziłem górnej warstwy płyty :cry:

Mam do was pytanie jak najbezpieczniej uruchomic ta płyte i sprawdzic czy aby napewno dobrze wszystko zrobiłem i nie zrobiłem zwarc ? Jestem poczatkowym elektronikiem, ale kazdy element jest na swoim miejscu ma swoja wartosc jak wczesniej i jest odpowiednio wlutowany wg polaryzacji. Nie ma zimnych lutów ale ten koncowy element sprawił ze nie wiem co dalej robic ? Nie chce ryzykowac celka 1,2GHz bo mi go szkoda i reszty komponentów :(

Jak ja uruchomic najbezpieczniej aby nie było duzych strat w przypadku defektu płyty ? Wystarczy sam zasilacz i mobo czy mam szukac jakis stary słaby procesor ? nie mam takiej ogromnej wiedzy o komputerach wiec ta sprawe pozostawiam wam.

Moja płyta to DFI CA64-TC [dołaczam link wraz z fotgrafia płyty o która chodzi]

http://www.rosch-computer.de/images/produc...rds/CA64-TC.jpg

Za wszelkie odpowiedzi dziekuje bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba żeby się przekonać będziesz musiał jaiegoś proca wsadzić do płyty bo inaczej nic nie sprawdzisz. Oprócz proca nic innego nie wkładaj: nawet grafiki i ramu, nie mówiąc o innych kartach rozszrzeń i dyskach. Jeśli wszystko będzie w pożądku powinieneś słyszeć serie piknięć świadczących o braku ramu i grafiki, jeśli wszystko będzie milczeć to hmm chyba za dużo polutowałeś.

Jesli chodzi o lut to z tego co mi się zdaje, akurat w okolicy montowań kondensatorów wewnętrzenie w płycie nie ma poprowadzonycyh żadnnych innych ścieżek więc nawet jeśli za mocno niewielką okolice przysmażyłeś nie powinno być żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...