wizardking Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) Mam taką chłodnicę ale stosuję rurki i pompkę na 1/4 cala a sama chłodnica jest na 1/2 cala.... Czy ma ktoś chłodnicę taką ale z pompką na 1/2 cala ? Bo u mnie chłodnica na dole jest nagrzana i woda wypływa nagrzana mimo że górna połowa chłodnicy jest chłodna tak jakby woda powtórnie się nagrzewała na dole chłodnicy przed wypłynięciem Czy się wtedy cała chłodnica nagrzewa ? Edytowane 28 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewiatan Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Może jestem zaspany, ale możesz przetłumaczyć z twojego na nasze?? Strasznie zaplątałeś się... Napisz jeszcze raz, o co ci chodzi, a ktoś kompetenty odpisze. 3maj sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Z tego co rozumiem to wlot do chlodnicy masz u gory, u gory jest zimna, a wylot na dole i tam jest ciepła? moze jest brudna ta chlodnica i dlatego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 chyba chodzi mu o to że ma połowę chłodnicy nieodpowietrzoną..... górna ma powietzre a dolna gorącą wodę... i jeszcze pewno nagrzewka jest w poziomie..... czy jak? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 a o co chodzi z tymi 1/2 i 1/4 cala?? Gwinty na krucce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) Chodzi o chłodnicę Black Ice Extreme 3 czyli chłodnicę z wlotem i wylotem na dole niestety; o wielkości 3 dwunastocentymetrowych wentylatorów. W połowie wysokości chłodnica jest tylko ledwo ciepła. Napowietrzona trochę chyba jest ale chyba nie tak. DO chłodnicy wchodzą rurki o średnicy 1/4 cala. DO mojej chłodnicy można takie dokupić kroćce 1/4 cala > ponieważ nie było zastosowałem taśmę izolacyjną do rur (bardzo plastyczna). Normalnie maksymalne kroćce mają 1/2 cala > Mam wrażenie że po prostu woda oddaje ciepło na dole i zanim dopłynie na górę traci część a potem jak wraca na dół dostaje dużą cześć ciepła od metalu zanim wypłynie...... Oczywiście chłodnica jest w pionie ustawiona... plz help bo taką na to kasę wydałem że aż strach myśleć W ogóle ile z taką chłodnicą można osiągnąć C na AMD 64 Venice przy 2,7GHz z 1,5V bo ja mam przy obciążeniu za dużo. Czy pompka Pompka Hydor Seltz L30 II jest cicha ???? bo rozumiem że na 1/2 cala ona jest przeznaczona i w rozsądnej cenie.... Edytowane 29 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Chodzi o chłodnicę Black Ice Extreme 3 czyli chłodnicę z wlotem i wylotem na dole niestety; o wielkości 3 dwunastocentymetrowych wentylatorów. W połowie wysokości chłodnica jest tylko ledwo ciepła. Napowietrzona trochę chyba jest ale chyba nie tak. DO chłodnicy wchodzą rurki o średnicy 1/4 cala. DO mojej chłodnicy można takie dokupić kroćce 1/4 cala > ponieważ nie było zastosowałem taśmę izolacyjną do rur (bardzo plastyczna). Normalnie maksymalne kroćce mają 1/2 cala > Mam wrażenie że po prostu woda oddaje ciepło na dole i zanim dopłynie na górę traci część a potem jak wraca na dół dostaje dużą cześć ciepła od metalu zanim wypłynie...... Oczywiście chłodnica jest w pionie ustawiona... plz help bo taką na to kasę wydałem że aż strach myśleć W ogóle ile z taką chłodnicą można osiągnąć C na AMD 64 Venice przy 2,7GHz z 1,5V bo ja mam przy obciążeniu za dużo. Czy pompka Pompka Hydor Seltz L30 II jest cicha ???? bo rozumiem że na 1/2 cala ona jest przeznaczona i w rozsądnej cenie.... ja na 2,7 ghz 1,425V przy bloku gaza, ładziance i grundfosie co miałem 36st w stresie. co do chłodnicy to proponuja ja odpowietrzyc, a co do tych krosscow to nie mam pojecia o co Ci biega........ w chłodnicy masz gwinty 1/2cala a wkleiłes krocce na 3/8cala? czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Chodzi o chłodnicę Black Ice Extreme 3 czyli chłodnicę z wlotem i wylotem na dole niestety; o wielkości 3 dwunastocentymetrowych wentylatorów. W połowie wysokości chłodnica jest tylko ledwo ciepła. Napowietrzona trochę chyba jest ale chyba nie tak. DO chłodnicy wchodzą rurki o średnicy 1/4 cala. DO mojej chłodnicy można takie dokupić kroćce 1/4 cala > ponieważ nie było zastosowałem taśmę izolacyjną do rur (bardzo plastyczna). Normalnie maksymalne kroćce mają 1/2 cala > Mam wrażenie że po prostu woda oddaje ciepło na dole i zanim dopłynie na górę traci część a potem jak wraca na dół dostaje dużą cześć ciepła od metalu zanim wypłynie...... Oczywiście chłodnica jest w pionie ustawiona... plz help bo taką na to kasę wydałem że aż strach myśleć W ogóle ile z taką chłodnicą można osiągnąć C na AMD 64 Venice przy 2,7GHz z 1,5V bo ja mam przy obciążeniu za dużo. Czy pompka Pompka Hydor Seltz L30 II jest cicha ???? bo rozumiem że na 1/2 cala ona jest przeznaczona i w rozsądnej cenie.... no jak ją króćcami do dołu wbudowałeś to będziesz miał problem z dobrym odpowietrzeniem ... nie można było króćcami do góry ? a jak by co to moge odkupić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugiel Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Witam SZUK ma na 99,9% rację że chłodnica jest zapowietrzona, i stąd jej nieprawidłowe działanie. Niestety taki sposób zamontowania chłodnicy może doprowadzać do jej zapowietrzenia . Rozwiązaniem może być odwrotne jej zamontowanie ,lub wlutowanie w zbiornik chłodnicy odpowietrznika (np w postaci nagwintowanej tylejki i śruby z podkładką uszczelniającą) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewiatan Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Wlutować w taką chłodnicę odpowietrznik??!!??!! NO WAY!! Szkoda takiego sprzętu... Po prostu odwróc ją i bedzię po krzyku... 3m,aj sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) No ale przecież to jest 10 tras w górę i dół i nie ma znaczenia czy kroćce są na dole czy na górze, trochę powietrza wywaliłem przewracając ja to w górę to w dól i powietrza jest max 10% reszta to woda a chłodnica już w połowie jest letnia !!!!!! Rzeczywiście udało mi się obracając kilka razy odpowietrzyć zobaczę co to da bo teraz jest 0,01% powietrza więc jest ok z powietrzem Edytowane 29 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...