Skocz do zawartości
wizardking

Chłodnica Na 3 Wentylatory

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką chłodnicę ale stosuję rurki i pompkę na 1/4 cala a sama chłodnica jest na 1/2 cala.... Czy ma ktoś chłodnicę taką ale z pompką na 1/2 cala ? Bo u mnie chłodnica na dole jest nagrzana i woda wypływa nagrzana mimo że górna połowa chłodnicy jest chłodna tak jakby woda powtórnie się nagrzewała na dole chłodnicy przed wypłynięciem Czy się wtedy cała chłodnica nagrzewa ?

Edytowane przez wizardking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o chłodnicę Black Ice Extreme 3 czyli chłodnicę z wlotem i wylotem na dole niestety; o wielkości 3 dwunastocentymetrowych wentylatorów. W połowie wysokości chłodnica jest tylko ledwo ciepła. Napowietrzona trochę chyba jest ale chyba nie tak. DO chłodnicy wchodzą rurki o średnicy 1/4 cala. DO mojej chłodnicy można takie dokupić kroćce 1/4 cala > ponieważ nie było zastosowałem taśmę izolacyjną do rur (bardzo plastyczna). Normalnie maksymalne kroćce mają 1/2 cala > Mam wrażenie że po prostu woda oddaje ciepło na dole i zanim dopłynie na górę traci część a potem jak wraca na dół dostaje dużą cześć ciepła od metalu zanim wypłynie...... Oczywiście chłodnica jest w pionie ustawiona... plz help bo taką na to kasę wydałem że aż strach myśleć

W ogóle ile z taką chłodnicą można osiągnąć C na AMD 64 Venice przy 2,7GHz z 1,5V bo ja mam przy obciążeniu za dużo.

Czy pompka Pompka Hydor Seltz L30 II jest cicha ???? bo rozumiem że na 1/2 cala ona jest przeznaczona i w rozsądnej cenie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o chłodnicę Black Ice Extreme 3 czyli chłodnicę z wlotem i wylotem na dole niestety; o wielkości 3 dwunastocentymetrowych wentylatorów. W połowie wysokości chłodnica jest tylko ledwo ciepła. Napowietrzona trochę chyba jest ale chyba nie tak. DO chłodnicy wchodzą rurki o średnicy 1/4 cala. DO mojej chłodnicy można takie dokupić kroćce 1/4 cala > ponieważ nie było zastosowałem taśmę izolacyjną do rur (bardzo plastyczna). Normalnie maksymalne kroćce mają 1/2 cala > Mam wrażenie że po prostu woda oddaje ciepło na dole i zanim dopłynie na górę traci część a potem jak wraca na dół dostaje dużą cześć ciepła od metalu zanim wypłynie...... Oczywiście chłodnica jest w pionie ustawiona... plz help bo taką na to kasę wydałem że aż strach myśleć

W ogóle ile z taką chłodnicą można osiągnąć C na AMD 64 Venice przy 2,7GHz z 1,5V bo ja mam przy obciążeniu za dużo.

Czy pompka Pompka Hydor Seltz L30 II jest cicha ???? bo rozumiem że na 1/2 cala ona jest przeznaczona i w rozsądnej cenie....

ja na 2,7 ghz 1,425V przy bloku gaza, ładziance i grundfosie co miałem 36st w stresie.

co do chłodnicy to proponuja ja odpowietrzyc, a co do tych krosscow to nie mam pojecia o co Ci biega........ w chłodnicy masz gwinty 1/2cala a wkleiłes krocce na 3/8cala? czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak ją króćcami do dołu wbudowałeś to będziesz miał problem z dobrym odpowietrzeniem ... nie można było króćcami do góry ?

a jak by co to moge odkupić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

SZUK ma na 99,9% rację że chłodnica jest zapowietrzona, i stąd jej nieprawidłowe działanie. Niestety taki sposób zamontowania chłodnicy może doprowadzać do jej zapowietrzenia . Rozwiązaniem może być odwrotne jej zamontowanie ,lub wlutowanie w zbiornik chłodnicy odpowietrznika (np w postaci nagwintowanej tylejki i śruby z podkładką uszczelniającą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przecież to jest 10 tras w górę i dół i nie ma znaczenia czy kroćce są na dole czy na górze, trochę powietrza wywaliłem przewracając ja to w górę to w dól i powietrza jest max 10% reszta to woda a chłodnica już w połowie jest letnia !!!!!!

Rzeczywiście udało mi się obracając kilka razy odpowietrzyć zobaczę co to da bo teraz jest 0,01% powietrza więc jest ok z powietrzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi