Skocz do zawartości
HugoZak

Watercooling By Hugozak Ver. 3

Rekomendowane odpowiedzi

2 poprzednie odsłony mojego chłodzonka można obejrzeć tutaj: KLIK!

Suche fakty:

CPU: Prison Pro - ta pierwsza wersja - wydajniejsza od Prisona Pro v2 :P

NB: bloczek robiony chyba przez pita'a - okazyjnie kupiony za 50zł :)

Chłodnica: oryginalne BlackIcePro I - a nie jakies tam podrobki :D (hehe wiem ze to i tak niczym sie nie rozni)

Wentylator na chłodnicy: TT thunderblade 12cm - wentyl bez rewelacji, ale narazie mi styka

Pompa: Grundfos UP15-14BU - idealna cisza :o nie slychac jej nawet z 3 cm jak ucho przyloze

Rezerwuar: 5.25 z Realitynet.pl - praktyczna i ładna rzecz

Węże: 10-12mm igielitowe przezroczyste

Złączki: NK12

Fotki: (nie sa najlepszej jakosci, ale gdy tylko dorwe jakas lepsza cyfrowke to wrzuce cos wyrazniejszego)

Widok na całość. Jeszcze był mały bałagan w kablach ale już wszystko uporządkowane :)

Dołączona grafika

Ta pompa jest wrecz genialna :) Przymocowana do stojaczka gumka, a stojak do obudowy na sruby, wiec jak cos to bude moge przenosci bez obawy.

Dołączona grafika

Oba bloczki. Niestety jeszcze był burdel w budzie i kable troche zasłaniaja :?

Dołączona grafika

Rezerwuar narazie podswietlony tylko 1 diodą 10mm@3v ale prezentuje sie świetnie, czego niestety fotka wogole nie oddaje.

Dołączona grafika

Chłodnica:

Dołączona grafika

Zmieniłem położenie twardziela, aby było wiecej miejsca u gory.

Dołączona grafika

Jeszcze raz bloczki tym razem od przodu:

Dołączona grafika

Kolejne ujęcie:

Dołączona grafika

Tyłek rezerwuaru i wspomniania wczesniej dioda:

Dołączona grafika

Przejscie wezy do gory oraz w tle bloczki:

Dołączona grafika

Nowe fotki tym razem bez podswietlenia budy :)

Cały dół:

Dołączona grafika

Całość:

Dołączona grafika

Jeszcze raz doł z innego ujecia:

Dołączona grafika

Bloczki:

Dołączona grafika

Genialna pompa:

Dołączona grafika

Przód budy, rezerwuarek i termometr:

Dołączona grafika

Chłodnica:

Dołączona grafika

Chłodnica i tyłek reza:

Dołączona grafika

Dysk, bloczki i pompa:

Dołączona grafika

Podsumowanie

Cisza: Już jest prawie idealnie niestety jeszcze troche mnie drazni ten TT thunderblade na chłodnicy oraz NeoTec :? Nie jest najgorzej jednak niestety słychać je :( Najchętniej bym kupił fandery ale niestety biały fander wogole nie bedzie pasował na chłodnice (ahh szkoda ze juz nie ma crystal fanów) a co do neotec'a to szkoda mi jeszcze 1,5 roku gwarancji, ale i tak powtarzam jest juz prawie ideał :D

Wydajność: Niestety nie mam jak sprawdzić, bo jeszcze nie wymyśliłem sposobu jak umieścic termometr w wodzie, ale myśle, że kształtuje się podobnie jak w poprzedniej wersji czyli woda koło 33*C, a na procku w max. obciążeniu +11*C (tyle dodaje niby Prison Pro wg dawnych testów Kyńka na overclockers) czyli coś koło 44*C-45*C moge max na procku uzyskać :) Mi to spokojnie wystarcza!

Plany na przyszłość: Uporanie się z tymi wentylami oraz skonczenie mod'a budy :)

Zapraszam do komentowania oraz oceniania!

Edytowane przez HugoZak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubie tych światełek, ale już je pomine. Gdybyś się postarał to byś miał dysk w koszyku oraz cdrom równierz, wystarczyło pompe bardziej na lewo przesunąć.

Wc fajne, ale wolałbym aby wszystko (łącznie z cdromem) było w kompie

Koszyk nie wchodzi juz standardowo bo chaczy o ramy :o Ta buda jakos zle zostala zaprojektowana chyba :D Nie bardzo rozumiem o co chodzi Ci z tym cd-romem bo przeciez mam go u gory w zatokach 5.25 :P Jezeli chodzi Ci o fdd to nie mam bo nie potrzebuje, a nawet jakbym potrzebowal to w pokoju obok w drugim pc jest :P

swojego dysku to naprawde nie lubisz raz ze chyba nie ma co z niego odbierac ciepla a 2 mocna pompa w kolo ...

pozatym w miare fajnie :) tylko te swieciedelka pewnie swieca w nocy to gorsze niz halas ;)

Przypadkiem ten rezik nie katuje tej fajniusiej pompeczki :]?? Ogólnie fajnie to wygląda, ale właśnie tego reza wywaliłbym, a dysku nie możesz w górne zatoki5,25 wsadzić? pozdr

Wczesniej dysk wisial na gumkach w zatokach 5.25, a wiec tez nic z niego ciepla nie odbieralo a wcale sie zbytnio nie grzal. Teraz u gory chcialem mic wiecej wolnej przestrzeni, więc dałem go na doł. Leży sobie na gąbce cicho pracuje i chyba niczemu to nie przeszkadza ze jest obok pompy? Czy jest jakies ryzyko utraty danych?

Rez i pompa cwu :blink: no dobra, ale ona biedaczka sie meczy prtzy takim czyms...

//edit

btw, zrob jakies normalne foty bez tych swiecidełek :P komp to nie choinka :P

Kurcze nie wiedzialem, ze nie mozna dawac reza i pompy cwu :? Moze i nawet sie troche meczy ale bez przesady daje takim ostrym strumieniem wody, że az woda w rezie cała skacze :D W koncu zreszta i tak byla przeznaczona pierwotnie do pracy w jeszcze gorszych warunkach.

A fotki jak juz wspomnialem wyzej na dniach beda w lepszej jakosci!

chyba wąż sie łamie między procem a chipsetem

Nic sie nie łamie. Idzie łagodnym łukiem i wszystko jest ok! Edytowane przez HugoZak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leży sobie na gąbce cicho pracuje i chyba niczemu to nie przeszkadza ze jest obok pompy? Czy jest jakies ryzyko utraty danych?

silne pole napewno nie wplywa pozytywnie na dysk pytanie jest tylko w jakim stopniu moze mu zaszkodzic ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silne pole napewno nie wplywa pozytywnie na dysk pytanie jest tylko w jakim stopniu moze mu zaszkodzic ;]

Jeśli korpus jest mosiężny ( a chyba taki jest ) to pole jest przez nie skutecznie likwidowane. Jeśli korpusik dodatkowo do uziemienia jest podłaczony ( albo do budy) to już napewno nie ma czego sie obawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli korpus jest mosiężny ( a chyba taki jest ) to pole jest przez nie skutecznie likwidowane. Jeśli korpusik dodatkowo do uziemienia jest podłaczony ( albo do budy) to już napewno nie ma czego sie obawiac.

ta, ale jak do monitora pome przysuniesz to obraz lata ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwierałeś kiedyś dysk ??? Tam są takie dwa bardzo silne magnesy (wkładasz jeden do kieszenie a na zewnatrz przylepiasz klucze,trzyma jak ch**era) służą do sterowania głowicy jak one dyskowi nie szkodza to co dopiero pompka.

otwierałem dyzk, nie wiem o jakie magnasy chodzi, ale nie w tym rzecz. Codzi o to ze napsiałe o likwidowaniu pola prze korpus, co raczej ciezko, bo jak przystawisz obraz do monitora to lata cały ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwierałeś kiedyś dysk ??? Tam są takie dwa bardzo silne magnesy (wkładasz jeden do kieszenie a na zewnatrz przylepiasz klucze,trzyma jak ch**era) służą do sterowania głowicy jak one dyskowi nie szkodza to co dopiero pompka.

a chodziles kiedys na fizyke ? stale pole magnetyczne nie jest takie syfotworcze jak zmienne polemagnetyczne, nie mowie ze ono zaszkodzi twardemu ale napewno tworzy szereg smieci w elektronice w z ktorymi dysk sobie musi poradzcic aby moc poprawnie dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie moze jakies pomysly gdzie i jak zwodować termometr? przez korek od reza troche nie bardzo bo woda jest przy samym suficie dosłownie :D

Wstaw sobie do układu jakiś trójniczek a przez niego wprowadz czujnik. Przy okazj trójnik ten możesz wykorzystać jako odpowietrznik do wc i wywalić niepotrzebnego reza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie co do oplotów na kabelki. Co to są za oploty ?? Poszukuję takich ale narazie nie znalazłem.

WC bardzo fajne. Pomyśl jeszcze nad umieszczeniem dysku.

P.S. Nie lubię niebieskiego podświetlenia. Jest według mnie bardzo oklepane ale o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, są koszyki u góry, prędzej ich nie było na zdjęciach więc myślałem że miditowera masz :)

Wstaw sobie do układu jakiś trójniczek a przez niego wprowadz czujnik. Przy okazj trójnik ten możesz wykorzystać jako odpowietrznik do wc i wywalić niepotrzebnego reza!

o to bym się sprzeczał Edytowane przez misiom1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ HugoZak

Skąd wziąłeś ten ciekawy koszyczek pod pomkę??

Znajomy taty mi zrobił i od niego takze dostałem tą pompe za co mu bardzo jestem wdzieczny :)

Rez zostanie chocby z powodu walorow estetycznych oraz praktycznych. Z tym trojniczkiem to nie glubie ale bedzie duzo kombinacji :)

A ja mam pytanie co do oplotów na kabelki. Co to są za oploty ?? Poszukuję takich ale narazie nie znalazłem.

WC bardzo fajne. Pomyśl jeszcze nad umieszczeniem dysku.

P.S. Nie lubię niebieskiego podświetlenia. Jest według mnie bardzo oklepane ale o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje.

Brat dostał takie kabelki razem z płyta glowna MSI Neo2 (nie wiem jaki to model dokladnie), wiec mu po cichu buchnąłem :D

Mam pytanko, te thunderblady na jakim V masz ??

Normalnie działaja na 12v ale zawsze jak tylko windows mi sie zaloguje to w speedfanie ustawiam na 6% co daje mi ~1300rpm. Najchetniej zmienilbym i tak tego wentyla na fandera ale kurcze wogole nie bedzie mi pasowac kolorystycznie do całego sprzetu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi