Skocz do zawartości
BezbronnyPL

7800gs (16x1/6vp) Na Agp

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=371-2 na przykładzie 6200, ale robi się to identycznie i jest to bardzo łatwe :) Ryzyko uszkodzenie praktycznie nie istnieje, jak potoki się odblokują ale będzie sieka, że nic sie nie da zrobić robisz uninstal RT i już :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, fajnie dzięki za linki potestuję i dam znac co z tego wyszło. Ma ktoś jeszcze jakis fajny skaner artefaktów dla kart nVidia?

Aha zdarzyło się tak, że nie będzie nic widać na ekranie po odblokowaniu potoków i da sie odinstalować RivaTuner? Czy w trybie awaryjnym Windows XP wszystko wróci do normy po staremu - nie ładuje się ten driver z RT?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogole o ile mnie pamiec nie myli to w wersji na AGP nie da sie odblokowac potokow...

...

No i znowu coś nie teges :D Są Gainwardy GS+ ( na rdzeniu g71), które posiadają 20ps i da się w nich odblokować pozostałe 4 :) Tak więc powyższe stwierdzenie jest nie prawdziwe :mrgreen: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Payti: po co kupiles takiego demona jakim jest 7800 do kompletu ze starym Athlonem, przeciez ta karta nie da z siebie 100% w tym tandemie...

Kartę nabyłem praktycznie bezkosztowo tzn. sprzedany stary R9800 + drobny sponsor w postaci rodzinki ;) A karta też ze źródła bez narzutów cenowych ;) Także dla mnie to była najkorzystniejsza opcja jak narazie, a konfig za jakiś czas będzie służył młodszemu braciszkowi, który i tak nie widzi różnicy pomiędzy 800x600 a 1280x1024 jak narazie - byleby się dało zagrać ;) i to nie na najnowszych produkcjach.

Niestety na zmianę konfigu po sponsoringu już nie starczyło ;) ale jak już zmienię to na coś zupełnie nowego (może Conroe + X1900XTX + reszta - dla siebie). Zobaczy się jak się sytuacja rozwinie.

Narazie spadki z stosunku do A64 zauważyłem na moim obecnym konfigu a konfugu kumpla co ma A64 jakieś 10% (testowałem też u niego dziś trochę tą kartę). Z proca pewno też jeszcze trochę wycisnę jak będzie trzeba więcej mocy do gierek, ale generalnie nie jest tak tragicznie.

Tak apropo @DEVILEK do ilu udało ci się @ GPU na MSI stabilnie ?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC 500/1400 MHz (GPU/GDDR3)

2001: 17821

2003: 13349

2005: 6538

2006: 3260

Generalnie 3DMarki mają CPU Testy i dają dość sporo punktów za to (obliczanie/rendering obrazu zamiast GPU przez CPU bo tak to chyba działa). Zaś w grach core gry aby wykorzystywało precyzję obliczeń 64bit to z tego co mi wiadomo narazie unikat (jedynie chyba Far Cry ma patcha dla 64 bit, a może któraś gra jeszcze).

OK, próbowałem także zabawy z odblokowaniem jednostek w RivaTuner - dwóch Pixel unit i dwóch Vertex unit. Generalnie programowo nie przynosi to rezultatu dalej miałem 16pp, 6vp.

Gdzieś czytałem chyba tu na forum, że ktoś znalazł gdzieś u chińczyków, że dokonali tego na kartach z rdzniem G71 poprzez zalutowanie mostków poprzecinanych laserem gdzieś w okolicach GPU. Szukam właśnie aby trafić gdzieś na forach na to.

Może własnie to jedyny sposób na dokonanie tego. Niebardzo chce mi się wierzyć, aby wkładane GPU G71 były jakoś inaczej produkowane w procesie produkcyjnym lub tzw. 'odrzuty' i nie mogą działać z wszystkimi potokami. Wydaje się, że być może będzie to poblokowane właśnie na mostkach GPU poprzez przecięcie laserem.

Ja mam konfigurację włączonych jednostek pixel i vertex jak w załączniku. Czy Wy macie tak samo w swoich GS? Czy może kolejno wszystkie włączone jednostki pixel?

Pozdrawiam,

post-5623-1149622544_thumb.jpg

Dodatkowo po zrzucie biosu do pliku Nibitor potwierdza, że rewizja karty posiada GPU G71 i taka rewizję płytki - G71 Board - p492h2

Sprawdzałem inne biosy np od XFX Extreme i mają G70 czyli: G70 Board - p492n0

Dorzucam także ciekawe wątki na ten temat - potwierdzające GPU G71 90nm oraz osiągi do 7800 GTX (piąty link):

http://forums.hardwarezone.com/showthread....hreadid=1285152

http://www.xbitlabs.com/news/video/display...0511235501.html

https://www.overclockers.co.uk/acatalog/Onl...ue_AGP_411.html

http://forums.anandtech.com/messageview.cf...hreadid=1867023

http://www.3dnews.ru/video/leadtek_7800gs_agp/index02.htm

Okazuje się, że karta bardzo dobrze działa nawet z taktowaniem 500/1500 !!! Testowałem na 3DMarkach oraz w ATITool 0.25 Beta 14, który obsługuje karty nVidia ;) - BEZ artefaktów!!!. Co więcej Leadtek wypuścił bios do tej rewizji kart (swoich) na G71 z 20 potokami!! ;) Cała sztuka polega na tym by go zdobyć ;-). Poniżej screen z testów ;).

post-5623-1149634174_thumb.jpg

Pozdrawiam,

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Payti: po co kupiles takiego demona jakim jest 7800 do kompletu ze starym Athlonem, przeciez ta karta nie da z siebie 100% w tym tandemie...

Jaki procesor trzeba miec aby wykorzystac w pelni moc karty opartej o 7800 GS.

W tej chwili mam P IV 2,6 GHz , 1,5 MB RAM , ASUS P4P800-DELUX i GF4MX440.

No wlasnie karta graficzna slaba.

Ale czy przy posiadanym procesorze wykorzystam moc drzemiaca w 7800GS :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze, ze gdybys podkrecil swojego proca tak do 3,2GHz to byloby spoko. Rozumiem, ze ramu masz 1,5GB - wiec to wystarczy.

Wogole troche nie rozumiem zakupu 7800GS na AGP. Lepiej przeniesc sie na platforme PCI-E i kupic wtedy 7900GT, bo koszt jest wtedy podobny: 7900GT (~1100zl) + plyta pod PCI-E w moim przypadku pod A64 (~220zl)=7800GS AGP z doplata max. 100zl :)

Dlatego z zadnej strony nie zamierzam inwestowac w 7800GS na AGP tylko przeniesc sie na nowsza platforme.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolalbym jednak nie zmieniac platformy.

To dosc drastyczne i niestety musialbym dolozyc zbyt wiele.

Dobra plyta to koszt przynajmniej 500 zl nowy procesor tyle samo.

Do tego nowe pamieci DDR2 .

Wtedy juz zakup karty graficznej nie jest jakims dodatkiem do komputera ,

co chce teraz zrobic, tylko jest to pelna zmiana platformy.

Nie ma chyba potrzeby dokonywac takich drastycznych zmian.

Bo bylyby bardzo kosztowne.

Coz w takim razie bede musial poczekac na 7600GS na AGP i liczyc na spadek cen 7800GS.

Albo kupic 6800GS, coz wciaz nie bede mogl zagrac w najnowsze gry.

No ale to sa moje dywagacje wynikajace z tego ze jestem przyzwyczajony do marki ASUS i INTEL.

Ktore sa dosc drogie.

Ogolnie gral duzo nie bede i nie mam zamiaru zmieniac platformy teraz.

Chcialbym tylko kupic dobra karte graficzna , ktora bedzie dobrze pasowala do posiadanego przezemnie sprzetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też sądze, że wydajność sprzętu obecnego z AGP w stosunku do zamieszania związanego ze sprzedażą starego zestawu dołożeniem 100 PLN i kupnem średniego zestawu z PCI-E nie ma sensu. Korzyści mierne w stosunku do zysku wydajności, tym bardziej że za używaną elektronikę w tej chwili nie wiele można odzyskać pieniążków. Wszystko zależy od tego czy platforma ma służyć do 3DMark'owania czy do pracy i potrzeb z czsową rozrywką niekoniecznie na MAX detalach. Za pół roku i tak ten sprzęt nie będzie już z wyższej półki bo zestarzeje się tak samo jak obecny, którego możliwości i tak są jeszcze nienajgorsze.

Oczywiście to moje zdanie i wybór należy do każdego z nas ;) Ja osobiście jak zdecyduję się na zmianę to całego kompa i to już na proca dwurdzeniowego (np. Conroe) + DDR2 a grafika SLI albo CF. Zmiany będą drastyczne tak jak wyłożone pieniązki ale i wydajność przynajmniej dwa albo trzy razy większa w stosunku do posiadanego zestawu obecnie. Nowy znowu posłuży 'jakiś czas' jak ten co mam i będzie zapewniał komfort pracy i rozrywki. W ramach okazjonalności oczywiście od czasu zmieniam jakiś fragment konfiguracji, ale musi to być dość mocno opłacalne. Generalnie praktycznie od kilku lat (w sumie z 6) stosuję taką metodę

wymiany komputera np. co 2 lata i powiem szczerze to moim zdaniem optymalne rozwiązanie, aby ciągle nie inwestować co chwilę w sprzęt komputerowy rozbudowując i zmieniając tylko np. płytę i procka a i gwarancja praktycznie pokrywa cały czas, w którym uzywam konfig ;)

Pozdrawiam,

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Galii: A dlaczego na 6800GS nie moglbys zagrac w najnowsze gry :lol: ??

@Payti: Ja mam do sprzetu inna polityke, ktora mniej boli po kieszeni: wymiana pojedynczo poszczegolnych podzespolow +/- raz na pol roku, poniewaz stare nie spada duzo na wartosci i niewiele doklada sie do nowego. Dzieki temu ma sie mocny sprzet w medium klasie i portfel nie swieci pustkami. Teraz przymierzam sie do wymiany plyty gl. i grafy, doplace ~250zl i sprzet bedzie przedni. I bron Boze intel, nie lubie placic za puste mhz. :)

Aaa... No i po co wydawac kupe kasy na SLI czy CF jesli pod koniec roku wychodzi WinVista z DX10, ktorego obecne karty nie obsluguja?

Troche sie zrobil OT, takze w sumie przydaloby sie skonczyc ten watek ;)

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna ci sie karta trafiła Payti naprawde ladna ;)

Zwiekszyłem napiecie w trybie 3D do 1,41V..... zobacze ile to da.

:blink: Powiedzcie mi bo czegos tu nie rozumiem.

Ustawiam sobie w RivaTunerze taktowanie rdzenia w 3D na 510mhz i pamieci na 1540mhz. Odpalam Everesta przechodze do zakladki gpu i o ile taktowanie mem sie zmienilo na 1540mhz o tyle taktowanie rdzenia w 3d wynosi nadal 375.

Uprzedzajac pytanie, Everest wysyła do karty mylna informacje przejscia w tryb 3D, dlatego sprawdzam w nim czy ustawienia sie przyjemy. Czemu taktowanie pamieci sie zmienia a taktowanie rdzenia nie? 3Dmarki dzialaja rowniez przy "domyslnych" ustawieniach rdzenia a nie taich jakie ustawiłem w rivatunerze. Wiecej tego gdy zmienie taktowanie w sterownikch dzieje sie to samo, pamieci ida a rdzen nie.

Ma ktos jakis pomysl?

Btw: karta przechodzi czysto testy na ustawieniach 505/1520. Przy takich taktach uzystkuje 7560 markow w 2k5.

W moim przypadku zwiekszenie napiecia rdzenia podnioslo oc o 20mhz..... zastanawiam sie nad dalszym zwiekszeniem napiecia gpu :twisted2: wzwiazku z tym kolejne pytanie : jakie napiecia wytrzymuje G70? tzn do ilu bezpiecznie podnosic?

EDIT: Doczytałem sie, dla stockowego chlodzenia nie zaleca sie wiecej niz 1,5V.... sadze że dojade do 1,44 i podziekuje. Jezeli rdzen bedzie dostawał takiego kopa (20mhz co 0,01V) to mi to styknie :)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i potestowałem także trochę driverków, praktycznie od 77.xx do 91.31. Najlepsze jednak okazały się poniższe Z-tweaked 87.25. 'Boost' FPS w 3DMarkach dość znaczny w stosunku do nVidia v84.21 (pisałem wyniki wcześniej).

OC 500/1400 MHz (GPU/GDDR3) Z-Tweaked (http://www.guru3d.com/) v87.25 + nForce 5.10

2001: 18224

2003: 13591

2005: 6637

2006: 3333

Wszystkie testy bez zwiech i żadnych artefaktów, także w gierkach. Najbardziej zdumiało mnie jednak, że na tych steach w HL2 Episode One 1280x1024@100Hz, wszystkie detale na FULL (HDR, 4xAF, 16xAA) gierka odnotowała około 13 FPS przyrostu !!! Gra się miodnie min. FPS 38, średnio 60. Zanotowałem także około 2 st. C spadku temperatury na tych sterach. Są naprawde nieźle zoptymalizowane. POLECAM dla 7800GS u mnie spisują się świetnie, zawieszek zero ;)

Jak jeszcze faktycznie jest bios z 20 pipes to wogóle rewelacja na AGP ;)

Pozdrawiam,

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj tutaj trochę: http://forums.hardwarezone.com/showthread....hreadid=1285152

i tutaj: http://www.tecnycenter.com/noticia199.html

Generalnie jest duża szansa, że 7800 GS z G71 mają właśnie nie poblokowane potoki poprzez 'laser cut' i Leadtek to wie i ma bios co daje 20/24 potoków ;) Być może ta seria kart to pre-release sprzętowy do 7900 GS. Nowe sterowniki już supportują taką kartę 7900 GS ;). Największa trudność to zdobyć ten bios. Generalnie AGP już odchodzi a taki bios to jest złamanie reguł producentów produkcji kard hi-end w zasadzie tylko już pod nową platformę PCI-E.

@mafia35 co do wynków to jeszcze nie wszystko. Jakbym podkręcił sprzęt wyżej na fresh instalce Windowsa byłyby lepsze. Generalnie nie mam potrzeby trgo robić bo mam zasadę, że platforma musi być przede wszystkim stabilna w ciągłej pracy nawet kilka dni. A komp służy mi często do skomplikowanych obliczeń.

Pozdrawiam,

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się dzisiaj troche swoja karta, może jednak zacznę od początku ;)

Jak wszyscy wiecie, chłodzenie na karcie nie należy do cichych, dlatego postanowiłem je zmienić :)

Kilka fotek ;)

Rdzeń na moim 7800gs-ie :

Dołączona grafika

Tutaj juz karka ze zmienionym chłodzeniem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie miałem nic mniejszego, dlatego na HIS-ie siedzi złoty zalman ;)

Rdzen/his/pamięci przesmarowane są Ceramique.

Pentagram w idlle na max obrotach (głośność mniejsza niz stockowy cooler pracujący na 40%) schładza rdzeń do 38-39C :blink: a w stresie do 57C.... dobrze, że nie wiem ile było w stresie na stocku. Na minimalnych obrotach rdzeń ma 41C.

Nie wiem czemu ale softwerowe próby oc nie działają, tzn. zmiana taktowania rdzenia obojętnie jakim programem nie skutkuje, co kolwiek wybiore i tak jest 375, dlatego mam wyedytowany bios.

Co do biosu.... zainteresowałem sie vmodem. Zmieniłem w biosie odpowienie wartości dla trybu 2D i 3D na (odpowiednio) 1,28V i 1,44V i........ nic. Tzn. flash biosu nie przyniósł efektu jak karta chodziła max 500 to nadal tyle chodzi. Zwiekszyłem napiecie biosem do 1,49 ale nic to nie dało.

Przekopałem sie przez wiele stron www i doszukałem sie metody sprawdzania vgpu, sprawdziłem i okazało się, że po mimo ustawienia w biosie 1,49 napięcie w trybie 3D wynosi 1,4125V :angry: Karta ma jakieś zabezpieczenia przed softwerowym zwiększaniem napięcia.

Jedyne co zostało to hardmode, podobno ołówkowym modem mozna dojechać do 1,71V na rdzeniu.... zapewne go wypróbuje ;)

Zapewne niedługo opisze co z modem, ponieważ nie odpowiada mi obecna wydanosć karty.... chce uzyskać 200Mp/s wiecej niż stockowy 7800GT ;)

EDIT:

Będe wdzięczny za wszelkiej maści linki z vmodami ;) na vr-zone jakos fotki nie działają :(

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie AGP już odchodzi a taki bios to jest złamanie reguł producentów produkcji kard hi-end w zasadzie tylko już pod nową platformę PCI-E.

Leadtekowi chyba raczej nie zależy na szybkiej śmierci AGP, nie słyszałem by robił płyty główne, a w końcu jeszcze połowa graczy jedzie na AGP (dane ze steama) a to nie mały rynek i potencjalny spory zarobek na wyższej niż w PCI-E cenie tych kart. W jego przypadku to świetna strategia.

By nie robić ot, to jestem ciekaw ile taki 7900GS będzie szybszy od 7800GS :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo 7900GS to tak naprawde Gainward Bliss 512 GS+, ale mogę się mylić.

BTW: ma ktoś link do działącego poradnika (fotki żeby działały ;) ) z vcore mode na tej karcie :D nie wiem co mam zamalować ołówkiem aby działalo :?

Niezły modzik :blink:

Dołączona grafika

Mod by Maviryk

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to Gainward Bliss GS ma 20ps/7vs i jest na G70, zaś GS+ ma pełne 24ps/8vs i jest na G71. Porównywałem biosy z mojej z G71 i Gainwarda GS+ na G71 i rewizje board'a grafy w biosie są inne także płytka jest pewnie zrobiona przez Gainward'a i podmianka biosa by pewnie nie działała (tak sądzę). Czekam teraz na biosy od 7900GS, które podobno są w drodze z fabryczek (premiera 15 maja była) - tak przynajmniej piszą na zachodnich board'ach.

Pozdrawiam,

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolalbym jednak nie zmieniac platformy.

To dosc drastyczne i niestety musialbym dolozyc zbyt wiele.

Dobra plyta to koszt przynajmniej 500 zl nowy procesor tyle samo.

Do tego nowe pamieci DDR2 .

Wtedy juz zakup karty graficznej nie jest jakims dodatkiem do komputera ,

co chce teraz zrobic, tylko jest to pelna zmiana platformy.

Nie ma chyba potrzeby dokonywac takich drastycznych zmian.

Bo bylyby bardzo kosztowne.

Ale mam dla Ciebie inne rozwiązanie.

Wystarczy, że kupisz sobie tę płytę:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18533

Masz w niej PCI-E i pamiątki pod DDR, pod proc P4 - 32bit (478) i dokupujesz sobie do tego 7600GT, 7800GT albo 7900GT i jedziesz dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam dla Ciebie inne rozwiązanie.

Wystarczy, że kupisz sobie tę płytę:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18533

Masz w niej PCI-E i pamiątki pod DDR, pod proc P4 - 32bit (478) i dokupujesz sobie do tego 7600GT, 7800GT albo 7900GT i jedziesz dalej.

Tak, tak, znam te plyte, widzialem specyfikacje.

Jest interesujaca ale niestety ma tylko 1 zlacze IDE i tylko 2 gniazda pamieci.

Posiadam 2 dyski IDE i 2x512 + 2x256 MB DDR RAM i 2 napedy DVD.

Co oznacza koniecznosc sprzedazy starej pamieci i zakup nowej 2x1 GB DDR RAM i wymiane dyskow na SATA.

A to juz wychodzi sporo wiecej.

Interesuje mnie skalowalnosc CPU z karta graficzna.

Znalazlem pewien test.

EVGA e-GeForce 7800 GS CO Superclock Review

I wlasnie to mnie zastanawia.

Ogladajac te wykresy

Quake 4

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

FEAR

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

HL2 Lost Coast

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mozna dojsc do wniosku ze procesor, od pewnej predkosci , nie odgrywa az tak wielkiej roli w grach jak by sie moglo wydawac.

Wiec idac tym tropem moge przyjac iz sprzet ktory mam nie bedzie ograniczal tej karty.

I jeszcze na tej stronie XFX GeForce 7800 GS Extreme Edition

So this preclocked beast called the GeForce 7800 GS is not a 7800 GT or GTX for sure, but do you need such a monster in your average AGP system anyway ? Most of you are limited/bound by your CPU, you could make a faster AGP card but honestly .. you'd need a processor in the liking of a Pentium4 3600 MHz or higher to get the better part out of such a card. No, I feel that the 7800 GS and say a 3 GHz processor are a cute couple that will guarantee you some excellent gaming performance for the upcoming year.

I na koniec zaznacze ze mam monitor Belinea 101915 B jestem z niego zadowolony i chcialbym moc pograc w gry w rozdzielczosci 1024x768 i 1280x1024 czyli natywna rozdzielczosc mojego LCD.

Spory wydatek na 7800 GS ale ja nie planuje przez najblizsze lata nic wymieniac w swoim komputerze.

Moze za jakis czas zrobie upgrade do 2x1 GB pamieci ale to bedzie wszystko.

Nie jestem maniakiem ale chcialbym aby wszystkie elementy mojego sprzetu wspolgraly ze soba.

Poprostu kupic grafe i zapomniec o jakimkolwiek dokladaniu do komputera przez conajmniej 3 lata.

Z czasem cos podkrecic wykorzystujac dobre chlodzenie, moze Scythe Ninja.

Wiecie gdyby Zona sie dowiedziala ze chce jakas czesc do komputera kupic za 1000 zl i gdyby jej ktos wyjasnil ze powiedzmy to samo mozna osiagnac za 300 zl, to samo mozna osiagnac za 300 zl , to bym mial nielicha awanture.

Chyba ze po wejsciu 7600 GS okaze sie ze wydajnosc tej karty jak i cena beda dobrym kompromisem.

Wciaz sie zastanawiam nad zakupem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi