Skocz do zawartości
BezbronnyPL

7800gs (16x1/6vp) Na Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy te karty:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...6bit_AGP_T.html

oraz

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31492

to własnie ten 7800GS+ z 24 potokami (G71) ? Z opisu wynika ze maja 24 potoki ale lepiej sie upewnic. Zamierzam się zdecydowac na niego w ciaglu miesiaca wiec chcialbym miec 100% pewnosc.

Stary 9600XT juz nie daje rady pomalu z nowymi grami :)

P.S. Przy okazji mam jescze pytanie, czy mój obecny zasilacz "ZASILACZ: NeoTEC X3800 380W" wystarczy do tej karty i tego co w podpisie ? Czy potrzeba juz jakis mocniejszy ?:)

Edytowane przez Hornblower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak niebedziesz kręcił to zasiłka wystarczy na bank, 1 pozycja ma napewno 24p co do 2 to nie jestem pewien, czasem mają błedy w opisach, lepiej kupuj w siriusie, ale czy one są dostępne?? Ostatnio się pytałem i lipa......

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputroniku musisz zadzwonic i sie dzowiedziec bo oni maja niezle bledy w opisach, np zwykle 16 potokowe 7800GS maja w opisie 20PS-ów <hahaha> ;)

Lepiej sie dowiedz i w Siriusie czy to napewno 24potokowiec a nie 20.

Btw: podobno karta wymaga 2 molexów a nie jednego :o

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem:7800GS 256/256 POV

Cóż ostatnio coś zaczęło się dziać dziwnego z moja kartą. Gdy rano wstaje to jest ochłodzona bo nie była używana przez noc(temp wskazuje na kacie około 30 C(+-1C). I nawet w tej opcji poziom temperatury w nvidia panel nie ma zielonej kreski -żadnej nie ma bo jest tak niska.

To nie działa mi karta poprawnie, robiłem test na 3dmark2003 i vertexy itp w ogóle nie działają, lecz gdy temp podskoczy powyżej 40 stopni. To karta zaczyna działać poprawnie.

Mam stery 93.xx, na innych podobnie ale nie sprawdzałem wszystkich. Instalowałem win i tak samo.

Czy ktoś wie o co chodzi. Bo ja nie.

Może zmienię biosa karty, jak niska temp jej nie wystarcza <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M@C napisał(a):

Problem:7800GS 256/256 POV

Cóż ostatnio coś zaczęło się dziać dziwnego z moja kartą. Gdy rano wstaje to jest ochłodzona bo nie była używana przez noc(temp wskazuje na kacie około 30 C(+-1C). I nawet w tej opcji poziom temperatury w nvidia panel nie ma zielonej kreski -żadnej nie ma bo jest tak niska.

To nie działa mi karta poprawnie, robiłem test na 3dmark2003 i vertexy itp w ogóle nie działają, lecz gdy temp podskoczy powyżej 40 stopni. To karta zaczyna działać poprawnie.

Mam stery 93.xx, na innych podobnie ale nie sprawdzałem wszystkich. Instalowałem win i tak samo.

Czy ktoś wie o co chodzi. Bo ja nie.

Może zmienię biosa karty, jak niska temp jej nie wystarcza <_<

Mialem podobne objawy (za niskiej)-temperatury - w sterownikach pokazywalo 33stC... Ale dzialo sie tak tylko na sterach ostatnich jakie wyszly (nie pamietam numeru) - wrocilem do 91.47 i problemu nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hornblower

"P.S. Przy okazji mam jescze pytanie, czy mój obecny zasilacz "ZASILACZ: NeoTEC X3800 380W" wystarczy do tej karty i tego co w podpisie ? Czy potrzeba juz jakis mocniejszy ?:)"

Nawet jak bedziesz krecil to wystarczy w zupelnosci patrz moj podpis. ;)

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hornblower:

Potwierdzam, że ten w Siriusie to 24 potokowiec (sam go tam kupowałem).

I rzeczywiście wymaga 2 molexów - gniazdo na karcie wygląda identycznie do gniazd zasilających na kartach PCI-Express, ale jest wykorzystanych tylko 5 z 6 pinów. Wolałem więc podłączyć przez doatarczoną przejściówkę na 2 molexy niż kablem z wtyczką PCI-Express.

Pozdrawiam,

MarcinN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasne w orbie sprawdzalem wyniki

7800GS taktowania:

- miedzy 500 i 600 na rdzeniu

- miedzy 600 i 700 na pamiach

(a wiec nic specjalnie wyzylowanego)

procki to oczywiscie takie jak moj AMD64 3000+ podkrecone miedzy 2.2GHz i 2.3GHz

wyniki miedzy 8000 i 9000pkt (3dmark 05)

calkiem niezle.....moze jednak sie skusze na niego zamiast x1950PRO (zalezy jak z dostepnoscia tego ostatniego)

dla 3dm06 wyniki kolo 4000 i wiecej (mniej tez oczywiscie) - jestem pod wrazeniem jak na wydajnosc na takim procku.

Edytowane przez alcapone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarcinN napisał(a):

@Hornblower:

Potwierdzam, że ten w Siriusie to 24 potokowiec (sam go tam kupowałem).

I rzeczywiście wymaga 2 molexów - gniazdo na karcie wygląda identycznie do gniazd zasilających na kartach PCI-Express, ale jest wykorzystanych tylko 5 z 6 pinów. Wolałem więc podłączyć przez doatarczoną przejściówkę na 2 molexy niż kablem z wtyczką PCI-Express.

Pozdrawiam,

MarcinN

Mozesz podac ile masz punktow w 3dmark 2005 i 2006 ? Na ile go podreciles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loolek napisał(a):

RivaTuner

Zrobiłem. Dałem na obroty 30 dla 2D. Jak Komp się uruchamia to temp wzrasta do 40 C. i Wszystko znowu działa. Jak przechodzi w stan 3D to już chłodzi tam na normalnym poziomie. I Jak wychodzę z jakieś gry to przełącza się chyba w low 3D temp spada do 35, czekam kilka chwil aż się włączy 2D dla obrotów wiatraka. I znowu temp wzrasta do 40 C.

Cóż, pewnie coś z kartą, ale nie chce mi się czekać miesiąc na wymianę. Może wyślę za kilka miechów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

surix napisał(a):

Na gware z nią bo takie użytkowanie jest napewno uciążliwe....

Jaki masz zasilacz??

Gwarancję mam jeszcze na 2 lata.

A zasilacz jakis trefny, musze zmienić na inny. Ale wcześniej nie miałem takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręciłem w końcu, po zmianie zasilacza na:

CHIEFTEC 450AA-101A 24/20pin

O/C

375-> 425 -> o 13 %

1200->1358 -> o 13 %

Jak miałem w 3dmark03 11800 to teraz mam 13144

Karta: POV AGP, chyba na 70

Procesor: AMD Athlon 64, 2152 MHz (10 x 215) Newcastle S754

Płyta główna: MSI K8N Neo (MS-7030)

pamięć 1,5 GB (2x215)

Podkręcałem w riva tunner \RivaTuner v2.0 Final Release

Jeszcze sprawdzę inne wartości.

post-124192-1172184515_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj sprawdzałem wartości jeszcze raz i mam:

O/C

375-> 475 o 26 %

1200->1400 o 17%

w 3Dmarku03 14079

Nazwa kodowa procesora graficznego G70GSAGP (AGP 8x 10DE / 00F5, Rev A2)

podkręcałem tylko w opcji performance 3D

pietach, może słabo dlatego iż mam procesor pod socket 754 a nie 939

post-124192-1172241175_thumb.jpg

Edytowane przez M@C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym tygodniu pojawiły się karty 7900GS AGP i 7950GT AGP na G71 od Galaxy i XFX.

Jeżeli, ktos z kolegów znajdzie bios do takowych prośba o info. Szczególnie XFX 7900GS wygląda całkiem podobnie do naszych 7800GS na G71 ;)

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie, mam 7800gs marki Evga w linku znajduje się jej rysunek i pseudo parametry. Mam pytanie bo trochę się już naszukałem i nic nie znalazłem ,to może ktoś z was mi pomoże.W opisie karty pisze że taktowanie pamięci to 1300Mhz a program nTune i PowerStrip wskazuje że mam 650Mhz ,częstotliwość rdzenia się zgadza z opisem produktu czyli ma 430Mhz.

Mój Komp :

AMD Sempron +2300 -> 2600 (FSB Overcloking)

GA-7N400S-L Gybagyte K7 Triton

512MB PC3200 400Mhz CL 2,5 Patriot

Evga 7800GS CO Copper Version 256MB/256BIT

AGP Rate : 67Mhz

Porsiłbym życzliwych o wsparcie mnie bo jak się zdenerwuje to odniosę tą kartę spowrotem do sklepu albo zrobię co innego.

:mur:

Edytowane przez Malboras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi