Skocz do zawartości
secha

Ram

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z ostatnimi moimi problemami (pisałem o tym w innym temacie) prawdopodobnie siadł mi RAM. Bede musiał pewnie kupic nowy i mam pare pytań.

Czy kupując RAM musze zwrócić uwagę na to jaką kostke mam w środku? (znaczy wiem ze jak są DDR to takie musze kupić) ale czy ważna jest np firma, albo wielkosc (pojemność, nie wiem w czym to sie mierzy) ? Niestety nie znam firmy tej kostki co jest w środku, na kostce była tylko nalepka na której pisał: "DDR 128 MB PC 2100" i zastanawiam sie czy moge do niej dokupić np 512MB.

Prosze o jakąs pomoc. Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kupując RAM musze zwrócić uwagę na to jaką kostke mam w środku? (znaczy wiem ze jak są DDR to takie musze kupić) ale czy ważna jest np firma, albo wielkosc (pojemność, nie wiem w czym to sie mierzy) ? Niestety nie znam firmy tej kostki co jest w środku, na kostce była tylko nalepka na której pisał: "DDR 128 MB PC 2100" i zastanawiam sie czy moge do niej dokupić np 512MB.

Prosze o jakąs pomoc. Dzieki

to zależy czy chcesz kręcić jeśli nie to wystarczą najtańsze ramce firmy #### jeśli natomiast chcesz kręcić to polecam szajsungi tccd, tccc, uccc, hynixy d43, lub winbody (jednak te aby rozwinąć skrzydła potrzebują bardzo wysokiego napięcia), pojemność mierzy się w MB co do dołożenia to oczywiście jednak wtedy ta nowa kostka zwolni do 266MHz efektywnie przez to bardzo spadnie wydajność wiec raczej sprzedaj stara

Co do firm produkujących pamięci to polecam A-DATY (są tanie i świetnie się kręcą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie mam zamiaru jej podkecać czy w ogole cokolwiek z nia robić, ona ma po prostu działac :) A czy spadek wydajności jest az tak znaczący jeżeli dołoze ją do posiadanej 128? Czy faktycznie lepiej to opchąć (ciezko będzie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie mam zamiaru jej podkecać czy w ogole cokolwiek z nia robić, ona ma po prostu działac :) A czy spadek wydajności jest az tak znaczący jeżeli dołoze ją do posiadanej 128? Czy faktycznie lepiej to opchąć (ciezko będzie)?

to zalezy jakiego masz proca ?? jesli jakiegos Athlona XP / Durona z FSB 100, 133 lub P3, P4 lub Celerona z FSB 100 to możesz smiało dokładac natomiast jesli cos nowszego np: Semrona S A /754/939 Athlona64 lub Pentium 4 z FSB 200 to lepiej ja sprzedaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi