Skocz do zawartości
karololszewski

Bloczki Frezowane Cnc

Rekomendowane odpowiedzi

mam ostatnio dostęp do frezarki cnc i postanowiłem sobie zrobić bloki frezowane do wc i tu się zaczyna problem :mur: jakim prgramem to narysować ? Maszyna obsługuje format textowy ( G Code system przekazywania danych do frezarki cnc ) lub ktoś ma konkretne pliki żeby wrzuciżć do maszyny procesor : duron 1.6 GHz karta graficzna to Ge Force 2 Mx i to wszystko podajcie linki lub namiary na program w którum mógłbym takie rysunki wykonać oczywiście jakąś wersję demo 30 dniową bo na full program mnie nie stać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę że nie msz zielonego pojęcia ani o rysowaniu ani o innych takich programach i planujesz się tego nauczyć w 30 dni .... :unsure: ale powiem ci rysujesz w "AutoCAD" później ustawiasz wszystkie parametry w np. "EdgeCam" i na końcu frezujesz w "mach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak używasz AutoCada to skorzystaj z polilini a rysunek zapisz w formacie .dxf. Potem w zależności od sterowania obrabiarki (Haidenhain lub Fanuc) piszesz program...jednak są programiki które same to zrobia jak oczywiście spełnisz warunek o którym wspomniałem. Możesz też skorzystać z samych G-kodów. Opanowanie podstawowych funkcji nie jest trudne. Łatwiej Tobie będzie opanowanie tego niż EdgeCama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi