k2 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 W ramach wytłyumacznia, czemu znow zakładam temat na temat zalet i wad obu technologi. Obszernie przemaglowalem net i to forum szukajac odpowiedzi która technologia bedze lepsza. Doszedłem do wniosku iz Notrhwood z HT. Wchodze na allegro i co widze: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?u...er=b&gr_id=4226 Najwiecej sprzedaje sie Notrhwoodów 3.06G bez HT, potem prescottów 2.8G z HT, mimo iz w bardzo podobnej cenie moza dostac Nortwood-a 3.00 z HT. Czemu ludzie masowo wykupuja Nortwooda 3.06 mimo iz toretycznie za około 20zł woiecej dostana ten sam proc z HT. Polecieli na boxówy radiator [który kosztuje grosze] czy 6MHZ wiecej?? Prosze o wyjasnienie, bo czytajac to forum i net wydawało mi sie ze najpieszym rozwiazaniemi jest: http://allegro.pl/show_item.php?item=82500941 czyli Notrhwood 3.0 z HT za 549zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 tej aukcji po prostu nie było wtedy kiedy kupowali pozatym to idzie metodą że ktoś kupuje bo jest dobre bo kilka osób to kupiło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 W ramach wytłyumacznia, czemu znow zakładam temat na temat zalet i wad obu technologi. Obszernie przemaglowalem net i to forum szukajac odpowiedzi która technologia bedze lepsza. Doszedłem do wniosku iz Notrhwood z HT. Wchodze na allegro i co widze: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?u...er=b&gr_id=4226 Najwiecej sprzedaje sie Notrhwoodów 3.06G bez HT, potem prescottów 2.8G z HT, mimo iz w bardzo podobnej cenie moza dostac Nortwood-a 3.00 z HT. Czemu ludzie masowo wykupuja Nortwooda 3.06 mimo iz toretycznie za około 20zł woiecej dostana ten sam proc z HT. Polecieli na boxówy radiator [który kosztuje grosze] czy 6MHZ wiecej?? Prosze o wyjasnienie, bo czytajac to forum i net wydawało mi sie ze najpieszym rozwiazaniemi jest: http://allegro.pl/show_item.php?item=82500941 czyli Notrhwood 3.0 z HT za 549zł Nie 6MHz a 60MHz -> 3,06 to 3060 MHz - tak dla uściślenia :) Nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy - sporo osób ma płyty na chipsetach z obsługą magistrali max 133MHz (533 QDR), więc ten P4 3.06HT jest najszybszym procem jaki mogą włożyć do tych płyt. Swoją drogą ten proc był właśnie pierwszym, w którym wprowadzono technologię HT :) Jakbym brał dla siebie to także Northwooda z HT, głównie z racji niższych osiąganych temperatur... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) W ramach wytłyumacznia, czemu znow zakładam temat na temat zalet i wad obu technologi. Obszernie przemaglowalem net i to forum szukajac odpowiedzi która technologia bedze lepsza. Doszedłem do wniosku iz Notrhwood z HT. Wchodze na allegro i co widze: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?u...er=b&gr_id=4226 Najwiecej sprzedaje sie Notrhwoodów 3.06G bez HT, potem prescottów 2.8G z HT, mimo iz w bardzo podobnej cenie moza dostac Nortwood-a 3.00 z HT. Czemu ludzie masowo wykupuja Nortwooda 3.06 mimo iz toretycznie za około 20zł woiecej dostana ten sam proc z HT. Polecieli na boxówy radiator [który kosztuje grosze] czy 6MHZ wiecej?? Prosze o wyjasnienie, bo czytajac to forum i net wydawało mi sie ze najpieszym rozwiazaniemi jest: http://allegro.pl/show_item.php?item=82500941 czyli Notrhwood 3.0 z HT za 549zł bierz Nortwooda ale z szyna 800 i HT Edytowane 30 Stycznia 2006 przez andrzejsnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) ja bym nie kupował , koleś sprzedaj procesor 3GHz ale podaje ze: "CZĘSTOTLIWOŚĆ TAKTOWANIA PROCESORA :2.800MHz" "MNOŻNIK 20 X" przy FSB 200MHz daje 4GHz o ile umiem liczyć z ta aukcja jest coś bardzo nie tak albo sprzedający jest idiotą PS. częstotliwości 3.06GHz można osiągnąc jedynie z FSB 533 przy FSB 800 bedzie rowne 3GHz Edytowane 30 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zapominacie o tym, że northwoody się gorzej kręcą niż prescotty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 1) Ludzie biorą północne-lasy do są chłodne :D 2) Jak ktoś ma MoBo na FSB800 to bierze tego HT'ka 3) Starsze płyty na FSB533 chętnie u siebie zobaczą tego P4 3,06 Ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) 1) Ludzie biorą północne-lasy do są chłodne :D 2) Jak ktoś ma MoBo na FSB800 to bierze tego HT'ka 3) Starsze płyty na FSB533 chętnie u siebie zobaczą tego P4 3,06 Ghz 1) zgadza sie dlatego tez che wizosc Notrwooda, w tej chwili mam 1.6a [czyli pierwszy northwood jaki w ogole wyszedł], ale w bardzo podbnej cenie sa te same proce z HT a wszyscy biorą bez, why? Wiem ze prescott-y lepiej sie kreco ale notrwoody tez, ja max co na swoim osignelem to z 1.6@2,5 wiec chyba niezle. Nawet jak z tego 3.0 wycisne 3,4 bede zadowolony. 2) Z tego co sie orentuje moje mobo obsługuje FBS 800 [asus P4P800ś 3) Własnie tez mampytanie co gosci ma z tymi opsismia bo wszedzie ma mroznik 20x, jaki jest docelowy mroznik dla PIV 3.0 z tego co wiem to chyba FSB 200 i mroznik 15x Mysle ze many hurtowo dawal ten sam opis do wszytkich proców i nie zauwazyl. Edytowane 30 Stycznia 2006 przez k2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) 1) zgadza sie dlatego tez che wizosc Notrwooda, w tej chwili mam 1.6a [czyli pierwszy northwood jaki w ogole wyszedł], ale w bardzo podbnej cenie sa te same proce z HT a wszyscy biorą bez, why? Wiem ze prescott-y lepiej sie kreco ale notrwoody tez, ja max co na swoim osignelem to z 1.6@2,5 wiec chyba niezle. Nawet jak z tego 3.0 wycisne 3,4 bede zadowolony. 2) Z tego co sie orentuje moje mobo obsługuje FBS 800 [asus P4P800ś 3) Własnie tez mampytanie co gosci ma z tymi opsismia bo wszedzie ma mroznik 20x, jaki jest docelowy mroznik dla PIV 3.0 z tego co wiem to chyba FSB 200 i mroznik 15x Mysle ze many hurtowo dawal ten sam opis do wszytkich proców i nie zauwazyl. bardzie by się zastanowił dlaczego taktowanie tego P4 3Ghz zdaniem sprzedającego wynosi 2.8 GHz hurtowo dał moniznok od procka 4GHz częstotliwość 2.8GHz i to wszystko dla procka 3GHz, to ile ten procesor w końcu ma :blink: Edytowane 30 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Ja na moje MoBo jestem wkurzony bo max 2800Mhz stabilnie można wyciągnąć :/ Wszystko przez ten przeklęty chipset 845PE.......................... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Ja na moje MoBo jestem wkurzony bo max 2800Mhz stabilnie można wyciągnąć :/ Wszystko przez ten przeklęty chipset 845PE.......................... Jesteś pewien że to nie wina zasilacza ? Bo ten Q-tec 400w to nawet koło 300w nie stał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Wczyli Notrhwood 3.0 z HT za 549złZa tyle mozna wyszukac prescotta 3.2 pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) Czyli myślisz że większe o/c tzn. lepsza zasiłka ?? Jaką mi polecasz ?? Co myślisz o tym Tronje ?? Tylko nie mów Fortron :) Aha, i thx za zainteresowanie, bo jesteś pierwszym tweak'erem który mi coś poradził w tej sprawie :D THX !!! Edytowane 30 Stycznia 2006 przez v.e.n.o.m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) Czyli myślisz że większe o/c tzn. lepsza zasiłka ?? Jaką mi polecasz ?? Co myślisz o tym Tronje ?? Tylko nie mów Fortron :) Aha, i thx za zainteresowanie, bo jesteś pierwszym tweak'erem który mi coś poradził w tej sprawie :D THX !!! Jak nie Fortron :) to z takich tańszych np. Huntkey 350w, Chief 350w albo 400w, Modecom 350w (tylko nie Feel), Enermax 365. Ten Tronje niebardzo :) Ten Twój P4 to z szyną 133 czy 200 ? Edytowane 31 Stycznia 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Liczyłem moc mojego Q-Tec'a i co mi wyszło : 3,3V * 25A = 82,5W 5V * 30A = 150W 12V * 16A = 192W Łącznie = 424.5W Odliczając to że to są podane szczytowe wyniki = 400W Wychodzi że jest to uczciwy producent który pisze prawde i bierze poprawke na moc szczytową. Więc zasiłka jest oki :banana: A co do proca to 133 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Liczyłem moc mojego Q-Tec'a i co mi wyszło : 3,3V * 25A = 82,5W 5V * 30A = 150W 12V * 16A = 192W Łącznie = 424.5W Odliczając to że to są podane szczytowe wyniki = 400W Wychodzi że jest to uczciwy producent który pisze prawde i bierze poprawke na moc szczytową. Więc zasiłka jest oki :banana: A co do proca to 133 :D Producent może pisać co chce, musisz brać pod uwagę łączne obciążenie lini +3.3v i +5v, oraz obciążenie łączne wszystkich - już Ci nie wyjdzie tak różowo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Za tyle mozna wyszukac prescotta 3.2 pzdr tylko ze kupujac prescotta musial bym zmienic chłodzeni a to extra ok 100zł A tak zamieniajac 1.6 na 3.0 koszty wymiany to koszt nowego porcesora. Poza tym prescotty sa minimalnie wolniejsze od NW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...