Skocz do zawartości
barteks2

Za Mały Obraz - Crt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem sobie montor CRT 15" (tymczasowa awaria LCD) i mam problem. Mianowicie rozdzielczość ustawiona jest na 800x600 a obraz jest jakby panoramiczny, tzn. na górze i na dole jest czarny obszar o szerokości około 1cm z każdej strony. Próbowałem rozszerzać obraz przyciskami na monitorze ale nic nie daje. V-size jest ustawione na 100. Gdy przesuwam obraz to te czarne obszary działają, ale nie mogę tak zrobić, żeby obraz był na całym monitorze. Jakieś pomysły? Monitor to jakiś no-name Likom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego pracujesz na 800/600 a nie na większej rozdziałce? Zwiększ częstotliwość odświeżania na dopuszczalne maksimum.

Oczywiście moim zdaniem lepiej pracuje się na 100Hz np. zamiast 85 - jednak jest haczyk - im wyższe odświeżanie tym bardziej rozmazany obraz. - tylko CRT

Co do 1024x768 na monitorze CRT 15" i to pewnie jeszcze wiekowym - nie radzę.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest monitor 15". Na 1024x768 sa za male ikonki icon_smile3.gif Zmiana odswiezania nic nie dała icon_sad2.gif

Czyli pozostaje Ci albo przyzwyczaić się do tego, albo rozkręcić monitor/oddać do serwisu i wyregulować ręcznie potkiem do wysokości obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jak czujesz się na siłach to rozbierz monitor i szukaj na płycie rezystorka regulacyjnego V amp adj, lub

Ver adj (amplituda odchylania pionowego) powinno pomóc. :)

WAŻNE--- w monitorze panują bardzo wysokie napięcia więc bądz OSTROŻNY przy wszelkich regulacjach. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi