wizardking Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) Mam dużą chłodnicę i rurki cpc pompkę cpc 600l/h i moduł cpc. Odpowietrzyłem chłodnicę i mam na 2,7GHz i 1,55V w biosie ( w windowsie 1,52V w cpu-z) temperaturę 48C przy pełnym obciążeniu nie wiem czy to nie jest dużo bo chyba wentylatory do procesorów chyba mogą tyle np taki Zalman 7700-Cu jeśli się nie mylę. Może ktoś podać jakie ma wyniki przy podobnym overclockingu AMD ??? Edytowane 28 Lutego 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Jak na " boska " wydajnosc zestawow CPC, to Twoj wynik jest bardzo dobry... Nie ma sie czym martwic. Prawde mowiac nie jedno chlodzenie powietrzem jest lepsze od CPC :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 CPC nie nazwałbym dobrym WC na swoim WC w lecie po 10h SP2004 miałem 45st.C przy procku 2.9G/1.46V aktualnie przy 2.8G/1.4V i obciazeniu proca i grafy nie przekracza 38st.C w stresie i jakies 32st.C na postoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 CPC nie nazwałbym dobrym WC na swoim WC w lecie po 10h SP2004 miałem 45st.C przy procku 2.9G/1.46V aktualnie przy 2.8G/1.4V i obciazeniu proca i grafy nie przekracza 38st.C w stresie i jakies 32st.C na postoju jak masz dobrze czapke zalozona to jest fajnie, ale jak trafisz dobrze kretliwego procka z krzywa czapka i na 2800 1.45v mam 50 stopni to mi sie to nie usmiecha :P (sprawdzalem 6 prockow, tylko ten ma takie temp, nie ma mozliwosci zebym popelnil jakis blad przy zakladaniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) To co moduł cpc jest kiepski czy pompka ??? bo jak pisałem chłodnicę mam wysokiej klasy i wypływa z niego sporo chłodniejsza woda. Co w ogóle można kupić zamista tego ?? Hydora i zalmana wb3 ???? Edytowane 30 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 To co moduł cpc jest kiepski czy pompka ??? bo jak pisałem moduł mam wysokiej klasy i wypływa z niego sporo chłodniejsza woda. Co w ogóle można kupić zamista tego ?? Hydora i zalmana wb3 ???? modul wysokiej klasy powiadasz........... ja proponuje sprzedaj co masz i zainwestuj w cos porzadnego, np odwiedz realitynet....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 To co moduł cpc jest kiepski czy pompka ??? bo jak pisałem moduł mam wysokiej klasy i wypływa z niego sporo chłodniejsza woda. Co w ogóle można kupić zamista tego ?? Hydora i zalmana wb3 ????Jedno i drugie :D CPC robi poprostu liche chłodzenia wodne (o ile można to tak nazwać :D:D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 kupiłes black ice extreme 3 do cpc?????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 kupiłes black ice extreme 3 do cpc?????????? gdzie tak napisał? popatrz do podpisu: "+ chodnica senfu 2" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) Mam Black Ice Extreme 3 chodziło mi że mam chłodnicę wysokiej klasy i widzę że na wlot wpływa gorąca woda a wypływa zimna więc chyba moduł cpu pobiera ciepło całkiem całkiem tylko czy tyle co potrzeba czy może pompka nie ciągnie odpowiednio. Pytam się o moduł i pompkę. A moduły widzę nie są do końca kompatybilne z chłodnicami bo chłodnica ma kroćce 12/16 a np moduł 10/13 czy wystarczy po prostu uszczelnić taśmą plastyczną do rur ???? i do ilu mi spadnie temperatura po zastosowaniu hydora i zalman wb3 gold ?? A stopkę zaraz zmienię Edytowane 30 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 wywal cpc, wstaw normalne(czyli wszystie inne niż cpc) bloki nawet najtańsze i np atmana 304 i będzie fajne wc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 mam pytanie jesli chodzi o tanie bloki inne niz cpc, http://allegro.pl/show_item.php?item=83869211, http://allegro.pl/show_item.php?item=83869050 Czy jak takie bloki zamontuje na proca i NB to bedzie to lepsze od jakiegos cpc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Mam Black Ice Extreme 3 chodziło mi że mam chłodnicę wysokiej klasy i widzę że na wlot wpływa gorąca woda a wypływa zimna więc chyba moduł cpu pobiera ciepło całkiem całkiem tylko czy tyle co potrzeba czy może pompka nie ciągnie odpowiednio. Pytam się o moduł i pompkę. A moduły widzę nie są do końca kompatybilne z chłodnicami bo chłodnica ma kroćce 12/16 a np moduł 10/13 czy wystarczy po prostu uszczelnić taśmą plastyczną do rur ???? i do ilu mi spadnie temperatura po zastosowaniu hydora i zalman wb3 gold ?? A stopkę zaraz zmienię os kurde ;lol: taka chłodnica z taaaakim zestawem, oł main got, zmien pompe i blok i bedzie okay ;) mam pytanie jesli chodzi o tanie bloki inne niz cpc, http://allegro.pl/show_item.php?item=83869211, http://allegro.pl/show_item.php?item=83869050 Czy jak takie bloki zamontuje na proca i NB to bedzie to lepsze od jakiegos cpc?? heh, pewnie tak, ale to nie jest jakies super..... ten blok na nb to jest genialnie zaprojektowany :lol: normalnie medal dla autora, przeciez tam gdzie to ma odbierac ciepło to woda akurat stoi :lol: jaka sciema, przeciez to juz by lepiej chłodziło bez tych blaszek ;) ewentyulanie jakby krocce były w 'tych drugich" rogach, bo teraz to te falowania robia zapore i woda zasuwa naokoło :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) Kurcze temat jest jaką będę miał temperturę jak wymienię a nikt pi razy drzwi mi nie powiedział teraz mam 48 max na ful load 2,7GHz 1,55V bios (windows 1,52V) proszę o odpowiedź konkretną a nie że będzie ok bo to że cześć części jest lepsze od tych cpc to wiem ale czy np koło 30C będę mieć ?? jak w domu jest 22C i kupię danger den RBX i pompkę 1200l/h ?>????? Edytowane 30 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Jak mozna laczyc wogole taka chlodnice z CPC :blink: Pozbadz sie tego bloku i kup cos innego np. od userow tweaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Mam Black Ice Extreme 3 chodziło mi że mam chłodnicę wysokiej klasy i widzę że na wlot wpływa gorąca woda a wypływa zimna (...) a jak wygląda jak jest letnia? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Pozbywanie się bloku itd. i tak nie mam gwarancji czy ustabilizuję 2,7GHz 9x300 1:1. Zastanawiam się szczerze a co mi po jakiś tam słabych blokach ? jak już to chociaż danger den RBX bo widziałem wyniki na zagranicznych forach z dobrymi chłodnicami...... chociaż szczerze mówiąc chciałbym zobaczyć test na blackice xtreme 3 z danger den RBX na AMD64 bo z tym to cieńko,dużo kiepskich testów na Athlona Xp etc..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 a nie myslałes na bloczkami cube albo prison? Ludzie sobie chwalą, ja tez niedługo chyba sobie kupie jakis z tych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) mam nadzieję że to nie lokalne wynalazki ?! GDzie są testy porównawcze do tych najlepszych typu Storm Swiftecha ? Bo te najtańsze często w obrębie tego samego produktu różnią się mocno od siebie można trafić dobrze lub źle. Kiedyś cpc pisał że jego produkty 2000W wychłodzą.... nie mogę ich znaleźć .... Edytowane 31 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Od niedawna posiadam bloczek od Misia15go (Cube Ultra) i musze powiedzieć że temp mam strasznie skopane, ale podejrzewam że to wina mojego Opka (krzywa czapka), gdyż na Celeronie D tempy spadły o śr 10st w porównaniu do Pentagrama qvc-100cu, ale jeśli chodzi o sam bloczek jest wykonany starannie i na pewno jest wart swojej ceny. TESTY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) A jest gdzieś normalny test tych bloków ??? Z temperaturami np tAKIEGO AMD@2,7GHz w porównaniu z innym obecnym na rynku ?? Bo coś mi się wydaje że w testach tych wypadł lepiej niż najlepszy zagraniczny... trochę podejrzane to tak jak z decybelami u producentów wentylatrów tych tańszych .... dwa razy więcej cfm a chałas taki sam Edytowane 31 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 nie wytrzymałem :lol: :lol: :lol: nie rozumiem po co ktoś kupuje chłodnice za TAKĄ kase a na bloczku chce oszczędzic maxymalnie, ostatnio był na allegro prison eco za 30zł, więc trzeba było kupić i sprawdzic co da bo napewno byłby lepszy 100 razy nic ten z cpc pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) Zaoszczędzić ?????? Ja cpc miałem od dawna cały zestaw..... a dokupiłem chłodnicę, nie przypominam sobie abym pisał że chcę zaoszczędzić na bloku ?! tylko pisałem że zastanawiam się nad danger denem !!! za jakieś 250zł bo zaufanie do jednego testu gdzie jest obliczony współczynnik a nie ma dokładnych danych ile na jakim procesorze temperatury i wychodzi lepiej niż na bloku za 500zł byłoby dziwne. Jak ktoś sprzedaje niby taki dobry blok za 30zł na allegro n ie wydaje wam się dziwne ???? Poza tym chłodnica wydała mi się najważniejsza na sam początek tym bardziej że poprzednia z cpc była taka gorąca czyli widać dobrze oddawała oddawała ciepło tylko miała za małą powierzchnię. Nie wiem czy mi to coś da że z 50C będę mieć 30C chyba nie osiągnę sporo więcej niż 2,7GHz na moim 3000+ amd 64 E6 Edytowane 31 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Wysoka cena nie musi gwarantować wysokiej wydajności, a te bloki Misia15go i Kyńka mogą z pewnością konkurować z blokami za które można złożyć całe WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 A jest gdzieś normalny test tych bloków ??? Z temperaturami np tAKIEGO AMD@2,7GHz w porównaniu z innym obecnym na rynku ?? Bo coś mi się wydaje że w testach tych wypadł lepiej niż najlepszy zagraniczny... trochę podejrzane to tak jak z decybelami u producentów wentylatrów tych tańszych .... dwa razy więcej cfm a chałas taki sam NORMALNY TEST? To jest normalny test taki z temperaturami proca to o kant d. Zaoszczędzić ?????? Ja cpc miałem od dawna cały zestaw..... a dokupiłem chłodnicę, nie przypominam sobie abym pisał że chcę zaoszczędzić na bloku ?! tylko pisałem że zastanawiam się nad danger denem !!! za jakieś 250zł bo zaufanie do jednego testu gdzie jest obliczony współczynnik a nie ma dokładnych danych ile na jakim procesorze temperatury i wychodzi lepiej niż na bloku za 500zł byłoby dziwne. Jak ktoś sprzedaje niby taki dobry blok za 30zł na allegro n ie wydaje wam się dziwne ???? Poza tym chłodnica wydała mi się najważniejsza na sam początek tym bardziej że poprzednia z cpc była taka gorąca czyli widać dobrze oddawała oddawała ciepło tylko miała za małą powierzchnię. Nie wiem czy mi to coś da że z 50C będę mieć 30C chyba nie osiągnę sporo więcej niż 2,7GHz na moim 3000+ amd 64 E6 bozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, juz nie moge Ci słuchac :mur: "ak ktoś sprzedaje niby taki dobry blok za 30zł" - ten blok nie jest dobry, jest w zasadzie kiepski - jaki wniosek? domysl sie sam (zasugeruje to ze jest lepszy op tego z cpc.............) 1 wymien blok bo jest zły - to chyba jasne. Masz wiarygodny test na jet-pc - i juz wiesz co kupic (chyba?) 2 wymien pompe, bo te cpceowa to nic nie warta. proste :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) kurde jak się coś kupuje to zazwyczaj się wie co to da ?! czyż nie ten współczynnik nic mi nie mówi poza tym weź z swojej łaski zrozum że jest też coś takiego jak spadek ciśnienia na bloku czego w tym teście nie ma... z tego co czytałem trzeba mieć odpowiednią pompkę bo jak będzie za słaba to niektórych bloków nie ma co w ogóle używać i mogą chodzić o 10C gorzej. Pytanie co z tego że będzie moduł mieć taki współczynnik jak to mi da 5 stopni C ?! weź idź sobie samochód na podstawie jakiegoś współczynnika.... życzę powodzenia Poza tym nie ma chłodnicy nie wiadomo jaki spadek ciśnienia ona powoduje może się okazać że np na chłodnicy traci się na prędkości 500l/h na jednej pompce a pompkę się ma złą bo ma tylko 1200l/h a dla danego bloku to jest zdecydowanie zbyt mało Edytowane 31 Stycznia 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Przemek345 ale szczerze mówiąc to od Kynka i Misa15go bloczki są fajne i warte swojej ceny.. ale nie istnieją tylko oni.. jest jest MCS, Relitynet.. i też bardzo dobre bloki mają.. A poza tym to trza czekać troche czasu na Cube i Prisona... (oczywiście sie moge mylić.. bo nie kupowałem tych bloków) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Kurcze temat jest jaką będę miał temperturę jak wymienię a nikt pi razy drzwi mi nie powiedział teraz mam 48 max na ful load 2,7GHz 1,55V bios (windows 1,52V) proszę o odpowiedź konkretną a nie że będzie ok bo to że cześć części jest lepsze od tych cpc to wiem ale czy np koło 30C będę mieć ?? jak w domu jest 22C i kupię danger den RBX i pompkę 1200l/h ?>????? Człowieku co tak sie rzucasz :mur: masz na cpyu blok, który można porównać do 15 letnieko kaszla z nalepką najszybsza fura w kraju..... Tyle warte są te bloki cpc.... Każdy blok z zestawienia na jet-pc powali to cpc na kolana..... Tempy jakie ty masz na tyym cpc ja mam na sempronie s754 na 1.7v 2.75 ghz.... toż to śmiech na sali... Masz świetna chłodnice ale treszta zestawu jest kulą u nogi.... Patrząc po sprzęcie na brak aksy nie narzekasz to zrób sobie normalne wc bo to cvo masz to naprawde nadaje sie do działu humor... Co do wydajnosci bloków z testu jetipc to jakbyś nie wiedział znana firma i zaporowa cena nie chynią bloku wydajnym tylko jego konstrukcja.... Po prostu bloki cube, prison, f2s czy powerx mają bardzo dużą powiedzchnie styku spodu bloku z wodą i w tym cała tajemnica ich wydajnosci... {Przy okazji jak bys nie wiedział to np kyniek ma storma g4 i porównywał do niego swoje bloki.. z jego domowych testów wyszło,zę storm oczywiscie jest lepszy ale są to dziesiąte części stopnia.... Więć przestań już pitolić o sprawach o których nie bardzo masz pojęcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 jeśli mcs i reality mają też bardzo dobre bloczki to mi się coś wydaje że w ogóle nie ma co porównywać tychże do naprawdę dobrych zagranicznych bo jak innovatek słaby z nimi walczy a przecież na świecie jest w tyle to przecież daleko im do doskonałości, z tego co pamiętam w niektórych blokach dno zbliża się na odległość 1mm do procesora - pewnikiem jest w tym spory sens. .... Poza tym widziałem że pręciki są malutkie i jest ich dużo i z jakiegoś powodu to walce a nie prosotpadłościany o podstawie kwadrata najwyżej cieńkie blaszki w tych lepszych. Moim zdaniem najlepsze byłoby prostapadłościany o grubości foli w dużej ilości albo takie cieńkie szpileczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 jeśli mcs i reality mają też bardzo dobre bloczki to mi się coś wydaje że w ogóle nie ma co porównywać tychże do naprawdę dobrych zagranicznych bo jak innovatek słaby z nimi walczy a przecież na świecie jest w tyle to przecież daleko im do doskonałości, z tego co pamiętam w niektórych blokach dno zbliża się na odległość 1mm do procesora - pewnikiem jest w tym spory sens. .... Poza tym widziałem że pręciki są malutkie i jest ich dużo i z jakiegoś powodu to walce a nie prosotpadłościany o podstawie kwadrata najwyżej cieńkie blaszki w tych lepszych. Moim zdaniem najlepsze byłoby prostapadłościany o grubości foli w dużej ilości albo takie cieńkie szpileczkiWez ty ku...wa człowieku idz na palme prostowac banany bo o chłodzeniu wodnym masz takie pojecie jak moja babcia. Myslisz, że wiesz wszystko, ale jednak ludzie tutaj przebywający na forum mają 1000x wieksze pojecie o rzeczach o których piszą. Ty natomiast wypisujesz tu jakiś teorie chyba z doopy wyjęte tak jak na przykład "prostopadłościany o grubości folii". Sorry, że takich słów użyłem ale po przeczytaniu twoich postów zrobiło mi sie niedobrze. Moze jest to niezgodne z regulaminem (najeżdżanie na innych) ale Ty wciskasz ludziom, że są półgłówkami i nie wiedzą o czym piszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...