Skocz do zawartości
LCC

Pentium 4 Vs Pentium D

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest gdzieś porównanie osiągów procków w programach i grach?

Pentium IV 3.0 HT (32 bit) 478

Pentium IV 3.0 HT (64 bit) 775

Pentium D 3.0 bez HT (2 rdzenie) 775

Pentium D 3.0 HT (2 rdzenie) 775

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest gdzieś porównanie osiągów procków w programach i grach?

Pentium IV 3.0 HT (32 bit) 478

Pentium IV 3.0 HT (64 bit) 775

Pentium D 3.0 bez HT (2 rdzenie) 775

Pentium D 3.0 HT (2 rdzenie) 775

w tej chwili kupowanie p4 z serii 5... lub pentium d mija sie z celem i szkoda kasy.

Powod jest jeden. W tej samej cenie za pare tygodni w Polsce powinny byc dostepne

631 - 2mb kaszy i najwazniejsze nowy proces 0.65 wiec 4.5ghz powinienes zrobic.

Lub juz w tej chwili praktycznie w cenie pentium D masz serie dwurdzeniowa 9...

w 0.65 i z 4mb kaszy.

Sa juz w komputroniku.

Oba wyzej beda duzo lepszy rozwiazaniem niz twoje 4 propozycje.

AMD narazie dostanie niezle baty od tych p4 w 0.65 :-)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej chwili kupowanie p4 z serii 5... lub pentium d mija sie z celem i szkoda kasy.

Powod jest jeden. W tej samej cenie za pare tygodni w Polsce powinny byc dostepne

631 - 2mb kaszy i najwazniejsze nowy proces 0.65 wiec 4.5ghz powinienes zrobic.

Lub juz w tej chwili praktycznie w cenie pentium D masz serie dwurdzeniowa 9...

w 0.65 i z 4mb kaszy.

Sa juz w komputroniku.

Oba wyzej beda duzo lepszy rozwiazaniem niz twoje 4 propozycje.

AMD narazie dostanie niezle baty od tych p4 w 0.65 :-)

pzdr

Ok, ale Pentium D 830 jest o wiele szybszy w programach niż każdy P4 nawet 3,8 włącznie z tym nowym 631 nawet wykręconym na maxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko tam gdzie soft obsluguje wielowatkowosc

Pentium IV 3.0 HT (32 bit) 478 - stary socet nie ma sensu kupowac

Pentium IV 3.0 HT (64 bit) 775 - chodzi ci o model 630 ale tak jak poprzednik proponuje poczekac na model 631

Pentium D 3.0 bez HT (2 rdzenie) 775 - seria 8xx i 9xx - tej pierwszej bym nie bral bo seria 9xx bedzie w podobnej cenie i jesszcze spadnie a 8 juz nie

Pentium D 3.0 HT (2 rdzenie) 775 - to sa procki EE 840EE i 955EE w cenie ponad 5tys zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dobra niech będzie, że myślę nad:

Pentium IV 631 --- dobry do OC, + gry, - programy i dekodery

Pentium D 930 --- dobry do OC, + gry, + programy i dekodery

Wychodzi, że lepszy jest 930, dobrze myślę? no i jaka jest ich cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tych prockow jeszcze nie ma ale to w sumie dobrze bo kupimy je taniej bo juz po obnizce, ceny powinny byc podobne do modeli 630 i 830

co do tego, ktory bedzie lepszy to odpowiedz sobie czy potrzebujesz dwoch rdzeni czy nie i bedziesz wiedzial, ktory kupic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale Pentium D 830 jest o wiele szybszy w programach niż każdy P4 nawet 3,8 włącznie z tym nowym 631 nawet wykręconym na maxa.

oczywiscie ale to inna kalasa cenowa niz 631.

a seria 9... jest w cenie pentium d 8.. wiec jego

kupowanie tego kaloryfera mija sie z celem.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ale to inna kalasa cenowa niz 631.

a seria 9... jest w cenie pentium d 8.. wiec jego

kupowanie tego kaloryfera mija sie z celem.

pzdr

Moj "kaloryfer" grzeje sie max do 50 stopni w stresie. Chlodze go Skythe Ninja z Papstem 120mm na 5V. Wczesniej mialem Athlona XP 3200+ i na Pentagramie 120Cu skreconym na minimum grzal sie do 52 stopni. Wiem, ze radiatory z dwoch roznych bajek, ale... nie przesadzalbym z tym "kaloryferem".

Aha - kodowanie do divx przy jednoczesnym ogladaniu czegos i liczeniu jakichs [ciach!]l dla zony jest wygdne, komfortowe i bezproblemowe. Jesli chodzi o granie to nie wiem - PES5 sie nie tnie przy kodowaniu do divx w tle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj "kaloryfer" grzeje sie max do 50 stopni w stresie. Chlodze go Skythe Ninja z Papstem 120mm na 5V. Wczesniej mialem Athlona XP 3200+ i na Pentagramie 120Cu skreconym na minimum grzal sie do 52 stopni. Wiem, ze radiatory z dwoch roznych bajek, ale... nie przesadzalbym z tym "kaloryferem".

Aha - kodowanie do divx przy jednoczesnym ogladaniu czegos i liczeniu jakichs [ciach!]l dla zony jest wygdne, komfortowe i bezproblemowe. Jesli chodzi o granie to nie wiem - PES5 sie nie tnie przy kodowaniu do divx w tle ;)

A jak się ma kodowanie do divx'a dwóch rzeczy jednocześnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo to chyba jednak lepiej wziąć 9..

pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo to chyba jednak lepiej wziąć 9..

pzdr

No tego nie neguje. Ale nazywanie kaloryferem tych Inteli z serii D to moim zdaniem lekka przesada.

Co do kodowania dwoch rzeczy jednoczesnie: szczerze mowiac nie robilem tego jeszcze. Postaram sie w tym tygodniu to sprawdzic i dac jakies wyniki z testow. Ale bez obiecywania, bo ostatnio po 12 godzin w robocie siedze i jeszcze do domu troche zabieram :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, z góry dzięki :)

Ja zrobiłem taki szybki test z moim prockiem P4 3.0 HT (seria 5)

Kompresowałem plik z MPEG2 do Xvid i oto wynik:

1 plik kompresowany - 6 s

2 pliki kompresowane jednocześnie - 10 s, 21 s

Czyli 1 plik 6 sek a 2 pliki 21 sek. Widać znaczny spadek wydajności.

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiam co by było lepsze:

Intel Pentium D 830 3,0GHz/2MB/800

Czy jednordzeniowy odpowiednik cenowy (+-)

Intel Pentium4 650 3,4GHz/2MB/800

A może zaoszczędzić i kupić:

Intel Pentium4 640 3,2GHz/2MB/800

Prosze o szybkie odpowiedzi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, wlasnie zastanawiam sie nad Pentiumem D lub opteronem, jak myslicie czy w niedalekiej przyszlosci ukaza sie jakies gry/aplikacje ktore faktycznie wykorzystaja te 2 jajka ??

edit: w komputroniku sa 920 za 999zl, w wersji TRAY... co to za wersja ??

Edytowane przez partyboy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HT to fajna rzecz jednak nie jest to fizcznie procesor z dwoma jajkami ale sprytnie zrobienie z jednego jajka procka o mozliwosciach dwujajkowego(nie do konca).

Dwa jajka to dwa jajka ;)(coz za stwierdzenie). Tutaj w operacjach wielowatkowych mozna zauwazc wiekszy zwrost wydajnosci niz w procku jednojajkowym z HT. Jest to lepsze rozwiazanie ale pytanie czy oplacalne?

P4 630 na dzien dzisiejszy kosztuje niecale 700zl.(BOX) a najtanszy PIV D to wydatek okolo 950zl.(tez BOX) czyli roznica w cenie wynosi 250zl(+/- pare zl.). Czy oplaca sie doplacac te 250zl. do 2 rdzeniowca? Roznica w wydajnosci w grach niewielka(jak mnie pamiec nie myli PIV 630 jest wydajniejszy w grach) a w pracy w windzie nie bedzie ruzej roznicy bo HT calkiem dobrze sobie radzi. Przy kompresji mpeg1/2 divx itd. czas kompresji na PIV D bedzie mniejszy(czyli lepiej).

Dlatego uwazam ze dla przecietnegoo uzytkownika komputera ktory lubi sobie pograc, skompresowac filmik itd. to PIV 630 wystarczy a dla kogos kto duzo kompresuje to lepiej dolozyc do PIV D.

PS

Nie biore tutaj pod uwage nowch prockow w nowej techn. wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi