JogiN Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Witam. Zastanawiam się która z poniżej podanych możliwości jest bardziej opłacalna, daje wiekszą wydajność... Po prostu co wy byście wybrali. A więc Pierwsza możliwość: 4x512 MB 533 Mhz Goodram - 508 zł Druga możliwość: 2x 512 MB 667 Mhz Kingston - 454 zł Trzecia możliwość: DDR2 2x1GB PC4300 533MHz Kingston - 600 zł - najmniej prawdobodobna Zestaw do jakiego zamierzam to wpakować przedstawia się mniej więcej tak: Pentium 4D 820 MSI-945P Neo-F karta graficzna i inne raczej wplywu na rodzaj pamięci nie mają.... I tutaj zaczynają się schody, a mianowicie. Gdyby okazało się, że większa wydajność reprezentuje pierwsza lub druga możliwość, zapewne zamieniłbym płyte główną na ASUS P5LD2 i dokupil lepsze chlodzenie do procka (zamiast BOXowego). Trzecią możliwość podałem jako alternatywę, jednak wątpię abym to na nią się zdecydował... przemawiają za tym względy finansowe... P.S. Jak zapewne się domyślacie pamięci będą działały w DUALu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 A po kiego ci pentium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 To wszystko zalezy :? Imho szybkosc nigdy nie zastapi ilosci! Jak masz grafe cos 16potokowego to wiekszego kopa da Ci 2GB wolniejszej niz 1GB ultra szybkiej :) Co do tego P4 to radze sie zastanowic no chyba ze masz sentyment :-| pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JogiN Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) A po kiego ci pentium ? Zapewne ty na moim miejscu wziąłbyś Athlona 64 3200+ Venice. Trudno to określić... ale czuję dziwny spokój gdy korzystam ze sprzętu z P4. Zastanawiałem się kiedyś na Venicem, jednak zrezygnowałem, gdyż gry nie są dla mnie jedynym zastosowaniem kompa, często korzystam z Photoshopa, programuję... chciałbym na nowym kompie podciągnąc się w modelowaniu 3D. A w takich konkurencjach P4D zdecydowanie zwycięża z AMD Athlon 64 3200. Oczywiście dopuszczam inną możliwość jednak narazie za każdym razem gdy próbuję dopasować coś z AMD na pokladzie znajduje coś co mnie na nowo zniechęca. Widzałem tez serię X2 jednak 1600 za procka do kompa za 3200 to trochę dużo... Nie wiem jak sprawa wygląda z Opetronami (czy jakoś tak) W każdym razie obstaję przy P4D820. A karta to narazie nie demon wydajności, bo po prostu kasy brak... I co sadzicie o GoodRamie :) Edytowane 30 Stycznia 2006 przez JogiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 jak chcesz modelowac to lepsze bedzie 2GB nawet goodram (imo to kicha) niz jakies super 1GB samsungow na tccd :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...