Skocz do zawartości
JogiN

Wybór Ramu - Ilość I Prędkość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się która z poniżej podanych możliwości jest bardziej opłacalna, daje wiekszą wydajność... Po prostu co wy byście wybrali. A więc

Pierwsza możliwość: 4x512 MB 533 Mhz Goodram - 508 zł

Druga możliwość: 2x 512 MB 667 Mhz Kingston - 454 zł

Trzecia możliwość: DDR2 2x1GB PC4300 533MHz Kingston - 600 zł - najmniej prawdobodobna

Zestaw do jakiego zamierzam to wpakować przedstawia się mniej więcej tak:

Pentium 4D 820

MSI-945P Neo-F

karta graficzna i inne raczej wplywu na rodzaj pamięci nie mają....

I tutaj zaczynają się schody, a mianowicie. Gdyby okazało się, że większa wydajność reprezentuje pierwsza lub druga możliwość, zapewne zamieniłbym płyte główną na ASUS P5LD2 i dokupil lepsze chlodzenie do procka (zamiast BOXowego).

Trzecią możliwość podałem jako alternatywę, jednak wątpię abym to na nią się zdecydował... przemawiają za tym względy finansowe...

P.S. Jak zapewne się domyślacie pamięci będą działały w DUALu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po kiego ci pentium ?

Zapewne ty na moim miejscu wziąłbyś Athlona 64 3200+ Venice.

Trudno to określić... ale czuję dziwny spokój gdy korzystam ze sprzętu z P4.

Zastanawiałem się kiedyś na Venicem, jednak zrezygnowałem, gdyż gry nie są dla mnie jedynym zastosowaniem kompa, często korzystam z Photoshopa, programuję... chciałbym na nowym kompie podciągnąc się w modelowaniu 3D. A w takich konkurencjach P4D zdecydowanie zwycięża z AMD Athlon 64 3200.

Oczywiście dopuszczam inną możliwość jednak narazie za każdym razem gdy próbuję dopasować coś z AMD na pokladzie znajduje coś co mnie na nowo zniechęca.

Widzałem tez serię X2 jednak 1600 za procka do kompa za 3200 to trochę dużo... Nie wiem jak sprawa wygląda z Opetronami (czy jakoś tak)

W każdym razie obstaję przy P4D820.

A karta to narazie nie demon wydajności, bo po prostu kasy brak...

I co sadzicie o GoodRamie :)

Edytowane przez JogiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi