Skocz do zawartości
cZaJn!k

Liteon Ltr-52327s

Rekomendowane odpowiedzi

WIEM ŻE TROCHE DŁUGIE, ALE PROSZ PRZECZYTAJCIE DO KOŃCA

Tydzień temu (jeszcze nie posiadałem nagrywary DVD) potrzebowalem wypalic na płytce plik o wadze 775 MB. Zakupiłem jak zwykle w "osiedlowym sklepie wielobranżowym" płytke 800MB, tyle że Esperanzy. Mimo obecności 800MB płytki w napędzie, program upierał się że płyta jest za mała (wszystko w Nero ustawione byłó prawidłowo, a przynajmniej w ten sposób, w jaki już kiedyś wypalałem "osiemsetki"). Polecono mi wgranie nowego firmwaru (argumentacja byłą taka, że dodaje obsługe nowych nośników itd. - nawet na CDRinfo tak piszą, wiec wszysto powinno byc OK). Firmware pobrałem z http://www.liteon.ab.pl/produkty.php?id=ltr52327s ( wersja 0E5A z 2004-12-03 ), niby wszytko OK, model nagrywarki się zgadza, "zapięcie" tego firmwaru też przebiegło bezproblemowo (bez żadnych zwisów itp.) Po ponownym uruchomieniu wykryło "nowy sprzęt" ale pojawiło się coś takiego:

Dołączona grafika

a potem

Dołączona grafika

Myślałem, że wystąpił jakiś problem z aplikacją startującą razem z systemem. I wziołem się za próbe wypalenia tej 800 MB Esperanzy. Wszystko przebiegło bezproblemowo (czyli aktualizacja Firmwaru na pierwszy rzut oka pomogła). Na nastepny dzień zauważyłem, że występują problemy z odczytem innych płyt, zarówno Esperanzy, I.Record, TDK, 700MB, 800MB, nagrywarka pierwszy raz w swojej karierze się tak zachowywała. Włożyłęm płytke na tacke, zamknołem, około 20 sekund pomrugała diodka i potem nic, płytki nie widzi. Wysunołem tacke, wsunołem spowrotem z tą samą płytką, i wszystko było ok, nastepnie tak z ciekawości powtórzyłem czynność i znowu 20 sekund mrugania i lipa - tak to nieczytanie mniej wiecej wyglądało. Kolega informatyk, polecił mi wgranie jakiegoś starszego biosu z http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.p...neid=2178234833 (oczywiście tylko oficjalne Biosy)

Przy próbie wgrania wyskakuje mi

Dołączona grafika

i takie coś pokazuje mi sie już cały czas przy próbie wgrania jakiegokolwiek oficjalnego starszego firmwaru.

Zauważyłęm, że ten "ferelny" firmware który ściągnołem ze stronki LiteOn'a jest o jakieś 200 kb lżejszy od każdego innego...fakt, moze to zupelnie nic nie znaczyc, albo sam nie wiem, moze poprostu zwalili ten firmware.

Od tygodnia nagrywara pracuje na tym niby zjechanym firmware.

Zauważyłem, że tak jakby ciszej pracowała. Podczas nagrywania poziom "szumu" zawsze miałęm jednolity, dosyć głośny, a teraz zauwazylem ze pod koniec wypalanie, na jakimś 70-77 % nagrywarka zaczyna pracowac cihutko, i wogóle jakby ciszej pracowała, czy to przy odtwarzaniu filmów czy przy czym innym. Tylko ten problem z czytaniem płyt :angry: jestem gotów już nawet na owrót do starego Firmwaru, nawet kosztem wznowienia głóśnej pracy, byle tylko czytała tak jak przedtem. Interesowałby mnie powrót do oryginalnego-fabrycznie wgranego firmwaru. Tylko niesttey nie wiem jakie było jego oznaczenie.

Prosiłbym o pomoc, bo sytuacja jest denerwująca i sam nie umię sobie z nią poradzić :wink:

Edytowane przez cZaJn!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, niestety nie batrdzo rozumie :/. Dałoby się to wytłumaczyć krok po kroku z info, jakiego programu urzyć?

Teraz na tej taśmie mam podpieta BenQ LS DW 1655 i wlaśnie tego LiteOna, zapewne w trakcie zamiany Firmware`u tego litka BenQ całkowicie zostanie odpiete od kompa, tak dla bezpieczeństwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi