Skocz do zawartości
kisiel91

2 Pamięci Ram Z Innymi Czasami Dostępu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam w komputerze 2 pamięci ram ddr ( po 256mb) o różnych czasach dostępu ( jedna 5ns, druga 7,5ns) i mam pytanie czy może występować między nimi konflikt( komp mi się wiesza i szukam winnego ;) ) I jak lub gdzie mam sprawdzić z jakim taktowaniem one chodzą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam w komputerze 2 pamięci ram ddr ( po 256mb) o różnych czasach dostępu ( jedna 5ns, druga 7,5ns) i mam pytanie czy może występować między nimi konflikt( komp mi się wiesza i szukam winnego ;) ) I jak lub gdzie mam sprawdzić z jakim taktowaniem one chodzą?

tak kość 5ns pewnie standardowe taktowanie ma 400 a ta 7,5 to pewnie 266 wiec jak duet chodzi na 400 to jedna kość będzie nie stabilna, a konfliktu nie powinno być i ile nie różnią się organizacja układów pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mówisz że jedna kość nie będzie stabilna ale konfliktu nie powinno być? Czyli może np zawieszac się komputer podczas pracy przez niestabilność tej jednej kości? A jak spradzić czy nie różnią się organizacją układów pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również mam dwie kości - jedna 7.5ns druga 5 lub 4.5ns. Wolniejsza ma 266MHz, druga 400MHz i obydwie chodzą na 266MHz. Doatkowo jedna jest dwustronna, a druga jednostronna. krótko mówiąc, mocniejsza kość będzie chodziła z takimi samymi ustawieniami, jak wolniejsza.

Pozdrawiam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na rozne RAMy nie ma reguly

nawet te same timingi i czestotliwosci FSB nie gwarantuja ze 2 roznych producentow kosci beda razem dobrze dzialac ( zalezy to tez od plyty P )

w twoim przypadku po prostu przetestuj kompa z kazda koscia oddzielnie - bedziesz wiedzial czy to one cos ci " psuja "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi ci o te 8 prostokątnych kości? :D

chodzi o to ze:

każdy moduł ma dwie strony każda strona musi być "zagospodarowana", do zagospodarowania każdej ze stron używa się dwóch banków, banków w sumie jest 8 dla wszystkich gniazd pamięci

więc jak włożysz w dwa gniazda dwa dwustronne moduły pamięci, to w ten sposób zajmiesz wszystkie 8 banków i mimo ze masz jeszcze wolne gniazda to włożone w nie moduły nie zostaną zagospodarowane, a tym samym wykorzystane (stąd się biorą przypadki w stylu: kupiłem kość 512 a BIOS widzi 256)

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi