Zachar Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 1.Mam plyte msi k7master(6341) i procek athlon 1giga(1,75v).Gdy w biosie ustawiam napiecie 1,75 to w sandrze i motherboard monitorze pokazuje mi napiecie 1,85.Nie wiem czym to jest spowodowane.Wiem ze mojego kolegi na kompie jest taki sam problem.Postanowilem napiecie ustawic na 1,65 i teraz jest prawidlowe czyli 1,75.Czy tak sie dzieje w kazdyej plycie głownej pod ahtlony i durony? 2.I drugie pytanie.Nowy athlon Thoroughbred ma napiecie nizsze 1,65.Moja plyta główna oficjalnie nie obsluguje tych procków.Ale wiem ze rożnią sie one od palamino tylko napieciem,(no i technologia wykonania).Czy jezeli kupie sobie ten procek i puszcze go na napieciu 1,75 to czy nie pojdzie mi sie szybko walic?Moj procek dziala przez dluzszy czas na wyzszym napieciu i nic sie nie dzialo.Dopiero potem zauwazylem nieprawidlowosc w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 ad.1 To normalne odczyt w biosie zawsze jest nizszy jak w programach i nie masz sie czym przejmowac:);) ad.2Nic mu sie nie stanie tylko bedzi oddawal wiecej ciepla nish powinien a napiecia naprawde takiego nie mash ???;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 1. masz jakis pasciowaty zasilacz ........... nie sadze zeby plytka zle odczytywala 2. mysle ze po "apgrejdzie" :) biosu plyta powinna obslugiwac tego procka. Jak chcesz sie dowiedziec o upgradowaniu biosow to sciagnij sobie z tego forym FAQ.... Tam wszystko jest super opisane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 oj sory zapomnialem dopssac inne moze byc ale nie ash tak to cos jest nie tak z zasilaczem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 1.Co do zasilacza to raczej kiepski nie jest bo jest to enlighta zasilacz :) 2.Niesety bios mam najaktualniejszy ;( Nie ma jeszcze nowego boiasu który by obsługiwał bredy)A upgradowac bios potrafie ale dzieki za podpowiedz:) 3.Pablo gdyby procek tylko sie bardziej nagrzewal to w takim razie na oficjalnej stronie msi by było napisane ze ta plyta obsluguje bredy. ale niesety nie obsluguje .Tak narazie wyglada sytuacja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 Jak chce sie dokladnie poznac napiecia to trzeba podlaczyc jakis dobry multimetr do kompa i wtedy wiadomo ! A nie opierac sie na jakims zintegrowanym voltomierzu ktory w kazdym programie pokaze inne napiecie !!! Oczywiscie jak producen nie odwali kaszanki to plyta bedzie dobrze miezyla napiecie, ale wystarczy tylko w zlym miejscu zrobic pomiar i juz napiecie bedzie inne albo bedzie skakalo jak glupie, w kompie sa takie miejsca gdzie plyna duze prady a to ma znaczenie przy pomiarze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 aby uzyskać informacje na tema poprawności napięć w swoim sprzęcie to podaj odczyt z multimetru inne odczyty są niewiarygodne. Nie baw z napięciami w Biosie.Każdy procesor koduje poprzez Vid-y swoje napięcie. Nowy procesor: -sprawdź na stronie producenta płyty czy Bios obsłuży ten procesor jeśli tak to nie są potrzebne dane o napięciu procek sam sobie je zada. Jeśli podasz nazwę reg.napięcia to otrzymasz listing napięć i kodów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Jeśli bios obsługuje odpowiednie mnożniki to pujdzie bez problemów tylko przy starcie nie będzie widział modelu jedynie poda jego taktowanie (np. zamiast XP2400 będzie unknow procesor 15x133=2000Mhz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Ludzie chyba sie nie rozumiemy.Problem polega na tym ze chce sobie kupic xp1800(Thoroughbred) a nie xp1800 (palomino).Tyle ze na stronie producenta(plyty glownej)podane jest ze xp2000(palomino) dziala ale seria Thoroughbred nawet 1600 juz nie.A sa to przeciez taki same procki tyle ze te maja nizsze napicie 1,65 a poprzednie wersje 1,75.Niestety moja plyta glowna nie da sie ustawic na 1.65.Tzn w biosie ustawiam napiecie na 1,65 ale w rzeczywistosci dziala jako 1,75(czyli zawsze jest wieksze o 0,10 v).I o to chodzi.Czy Thoroughbredy moga dzialac na takim napieciu i nic sie z nim nie stanie. ps.mam najnowszy bios :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 No jasne ze moga pisalem wczesniej jedyne co zrobi to bedzie wydzielal wiecej ciepla ale jak jes ustawisz jak masz ustawianie z poziomu biosu to lekka chala:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 odpowiedzi są jasne,czytaj dokładnie to zrozumiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Ok.Rozumiem lecz dziwi mnie to skoro procek dzialalby to czemu w takim razie(skoro tylko by sie mocniej grzal :) ) na stronie oficjalnej producenta(MSI)nie pisza o tym. A co do tego ustawiania z poziomu biosu to ustawiam recznie bo mam procek podkrecony :) Tak czy siak dzieki za odp. Jednak zanim kupie tego breda wole go jeszcze sprawdzic. Pozdrowienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...