Maxim Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Witam! Chciałem kupić karte do telefonu Nokia 6230i. Na allego są dwa typy kart, jedne wykonane w nowszej technologii SLC pobierające mniej energii i szybsze, a drugie w technologii MLC. Różnica w cenie kart to zaledwie 20zł, jaką karte polecacie? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83774175 SLC http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82301729 MLC Pozdrawiam Maxim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Witam! http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82301729 MLC Pozdrawiam Maxim Jak bym miał kupowac to te. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Jak bym miał kupowac to te. :wink:A przecież to jest karta RS-MMC a ten telefon obsługuje karty MMC.... POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 P@weł > faktycznie telefon obsługuje kart MMC a nie RS-MMC, baba z media marktu wprowadziła mnie w błąd. Karty RS-MMC sprzedawane są z adaperem który pozwala stosować je jako MMC więc nie byłoby problemu. Zastanawiam się tylko nad procesem wykonania, brać SLC czy MLC kingstona? SLC są szybsze i pobierają mniej energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Co to jest MLC Flash i czym sie r�zni od SLC Flash? MLC oznacza technologie oparta na kom�rkach wielopoziomowych (Multiple Level Cell). Jest to technologia umozliwiajaca przechowywanie w kazdej kom�rce pamieci na dysku Flash dw�ch bit�w zamiast jednego. W przypadku technologii SLC (Single Level Cell - kom�rka jednopoziomowa) wartosc 0 jest przypisana do jednego poziomu napiecia, a wartosc 1 jest przypisana do innego poziomu napiecia. W przypadku technologii MLC liczby binarne 00, 01, 10 i 11 sa przypisane do stopniowo wyzszych poziom�w napiecia. Koszty technologii MLC sa nizsze, poniewaz w kazdej kom�rce mozna przechowywac dwukrotnie wieksza ilosc danych. Stosowanie jej jest r�wniez wyraznie wolniejsze w por�wnaniu z technologia SLC, poniewaz dekodowanie danych w poszczeg�lnych kom�rkach trwa dluzej. Na dysku Imation USB Flash typu Mini jest zastosowana tansza technologia MLC, umozliwiajaca zapisywanie z predkoscia 1 MB na sekunde i odczytywanie z predkoscia 6 MB na sekunde. Na dysku Imation USB 2.0 Swivel Flash jest zastosowana szybsza technologia SLC, umozliwiajaca zapisywanie z predkoscia 7 MB na sekunde i odczytywanie z predkoscia 8 MB na sekunde. Ale ja za ciebie nie podejme decyzji :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Ja też nie poradzę, ale myślę, że to różnicy nie zrobi. Ale weź jednak RS-MMC (tylko upewnij się czy na pewno będzie pasować), bo potem jak na przykład kupiłbyś Nokie 6680 to by ta karta pasowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Głównie to chodzi mi o to czy będzie jakaś odczówalna różnica w szybkości działania karty MLC a SLC i czy bateria będzie dłużej trzymać w przypadku tej jnowoczesniejszej technologii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Maxim @ a jak kupisz taką kartę to czym będziesz na nią wrzucał dane? Poprzez kabelek do telefonu czy coś takiego czy czytnikiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Wiem do czego zmierzasz :) jak kupie bluetooth'a to jego max transfer i tak nie przektoczy 1Mbps. Mam zamiar właśnie w taki sposób połączyć telefon z kompem więc chyba nie ma sensu inwestować droższą karte SLC. Jeszcze jedno pytanie, jaką maxymalną pojemność kart jest w stanie obsłużyć 6230i? EDIT: Luk@s odpowiedział mi już w innym temacie o noki 6230. Czyli z 1GB to jest loteria, chyba nawet w specyfikacji telefonu jest 512MB więc tak kupie i będzie to Kingston. Dzięki Pozdrawiam Maxim Edytowane 3 Lutego 2006 przez Maxim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Dokładnie. Myślę, że znaczenia nie będzie miała szybkość karty. Ano 1GB działać powinien, ale tak jak pisałem ludziom różnie to chodziło, więc nie chciałbym Cię w błąd wprowadzić. Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2006 przez Luk@s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...