Skocz do zawartości
LCC

Test Drive Unlimited

Rekomendowane odpowiedzi

2007-03-03 22:21:50 - TestDriveUnlimited

Frames: 1583 - Time: 108655ms - Avg: 14.569 - Min: 4 - Max: 32

w miescie

2007-03-03 22:36:37 - TestDriveUnlimited

Frames: 1933 - Time: 62543ms - Avg: 30.906 - Min: 22 - Max: 45

kolo latarni

1280/1024 detale - high , hdr - on , anizo x8 , AA -off

sprzet z podpisu

Zrób jeszcze test z HDR + AA jak możesz. W sumie tutaj AA zjada jakieś 2 fps to może będzie jeszcze grywalne ;)

Jak dla mnie nic szczególnego... Model jazdy jak najbardziej podchodzi pod zręcznościowy (co mnie niestety boli bo auta i otoczenie są naprawdę rewelacyjne a w takiego symulatora by się pograło :D ) Druga sprawa. Na kompie z podpisu w rozdzielczości 1280/1024 detale HIGH Anizo x16 wymuszone w sterownikach + HDR zaledwie 17-18 fps... nie mowie już jak się trochę pomięli to już w ogóle tragedia od tego dymu ;) (11fps) Nie wiem co jest nie tak, ale to jest chyba przesada. Bez HDR z tymi samymi ustawieniami + AA jak najbardziej grywalne.

Niestety HDR jest tutaj popsuty i nic na to nie poradzisz :mur:

Ze tak sie spytam, skad masz fulla juz ?:)

Przeczytaj parę ostatnich stron. Ludwiczek pisał gdzie jest full do kupienia ;)

7600GS 820/840 + SD 3Ghz + 2x512 Mb 500Mhz

1280x1024 + AAx4 + High + HDR OFF + Anizo x16

Koło latarni:

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg

2696, 91084, 23, 38, 29.599

Przejazd przez miasto:

3179, 125704, 17, 32, 25.290

Edytowane przez Free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIASTO

2007-03-03 23:42:14 - TestDriveUnlimited

Frames: 921 - Time: 57602ms - Avg: 15.989 - Min: 6 - Max: 26

HDR- on AA- x4

2007-03-03 23:43:56 - TestDriveUnlimited

Frames: 877 - Time: 53668ms - Avg: 16.341 - Min: 8 - Max: 27

HDR- off AA- x4

LATARNIA

2007-03-03 23:46:09 - TestDriveUnlimited

Frames: 1666 - Time: 52576ms - Avg: 31.687 - Min: 25 - Max: 38

HDR- on AA- x4

2007-03-03 23:48:05 - TestDriveUnlimited

Frames: 2027 - Time: 52689ms - Avg: 38.471 - Min: 16 - Max: 48

HDR- off AA x4

nie wiem czy te testy sa wiarygodne bo fraps rejestruje bardzo dokladnie ... i przycinki zwiazane z dogrywaniem to znaczny spadek fpsow ...

generalnie wzrost fpsow po wylaczeniu HDR wydaje sie byc znaczacy , jednak w grze nie widze roznicy miedzy wlaczonym a wylaczonym .. a ze wyglada ladniej to gram na wlaczonym :)

PS

hehe

teraz wideze ... wyglada to tak jakby po wlazczeniu AA nastapil przyrost fpsow zamias spadku :)

chyba jednka te testy nie sa miarodajne :)

Edytowane przez Macias666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

free

czy u Ciebie tak zapina po miescie, czy taki frame rate jest spowodowany brakiem przycinek na Twoim kompie ??

ja sie przycnek pozbyc za chiny nie moge :(

defrag zrobiony wszystko cacy a mimo to tnie jak diabli :(

btw widze ze wiesz co dobre :) (Jessica)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

free

czy u Ciebie tak zapina po miescie, czy taki frame rate jest spowodowany brakiem przycinek na Twoim kompie ??

ja sie przycnek pozbyc za chiny nie moge :(

defrag zrobiony wszystko cacy a mimo to tnie jak diabli :(

btw widze ze wiesz co dobre :) (Jessica)

Framerate spowodowany brakiem przycinek [pewnie chodzi ci o minimalne wartości ;)]

Co do 2 pkt :blurp: ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

"No więc ja z tą grą nie potrafię dojść do porozumienia. Włączyłem właśnie AFx16, rozdziałkę 1680x1050, AAx4 i Full Detale i mam minimum 24 FPS tak więc nie widać żeby szarpało. Wcześniej w 1024x768 z detalami na full i AAx4 bez AFx16 w mieście spadało do 15 nawet. Ktoś mi może powiedzieć o co w tym wszystkim chodzi??"

:blink:

Textury bez AFx16 wyglądają biednie a zwłaszcza droga według mnie różnica jest ogromna

tu bez AF

http://img214.imageshack.us/my.php?image=t...ted20070mc4.jpg

AFx16

http://img249.imageshack.us/my.php?image=2...03231930mw3.jpg

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać... Gram w TDU na Logitech MOMO i powiem Wam, że całkiem przyjemnie się gra :D Boli mnie jednak cały czas ten niski fps przez HDR... :sad: Z tego co widać X1950(AGP) radzi sobie o wiele lepiej od 7900GT...

BTW. Jak bym miał lepszego procka to na pewno by było lepiej, prawda ?

Edytowane przez Dymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać... Gram w TDU na Logitech MOMO i powiem Wam, że całkiem przyjemnie się gra :D Boli mnie jednak cały czas ten niski fps przez HDR... :sad: Z tego co widać X1950(AGP) radzi sobie o wiele lepiej od 7900GT...

BTW. Jak bym miał lepszego procka to na pewno by było lepiej, prawda ?

Mylisz się ;]

Robiłem jakiś czas temu test, jeszcze na becie.

Przy SD 2.4Ghz gra śmigała tak samo jak przy SD 3Ghz... No może 1 FPS mniej, ale to w porywach. Normalnie podczas jazdy różnica nie wyczuwalna ;)

Jak cię boli niski FPS to wyłącz HDR, daj sobie AAx4 i rozdziałkę do góry ;] FPS będzie i tak lepszy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A muszę Was zaskoczyć mam akurat do porównania w stacjonarnym P4 3.0 Ghz z HT a w lapku C2D 2.0 Ghz i w stacjonarnym rwie jak diabli, a w lapku jak ręką odjął... dziwne.

PS. @Free

Twoja Jessi wprowadza taki miły i rozluźniający nastrój :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A muszę Was zaskoczyć mam akurat do porównania w stacjonarnym P4 3.0 Ghz z HT a w lapku C2D 2.0 Ghz i w stacjonarnym rwie jak diabli, a w lapku jak ręką odjął... dziwne.

Taaa, porównuj P4 do C2D :lol: To tak jak NFS Carbona do TDU ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać... Gram w TDU na Logitech MOMO i powiem Wam, że całkiem przyjemnie się gra :D

No to fajnie masz :) Moja tania kiera cos czasem szfankuje :| Przy hamowaniu czasem sciaga na bok :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam fulla od niedawna ;). Nawet fajna gierka, nie powiem. Ale mierzi mnie kilka rzeczy. Mianowicie dźwięki na lewym kanale są głośniejsze niż na prawym. I nie wiedzieć czemu czasem tekstury się sypią. WTF?

EDIT

Odpaliłem gierkę i wgniotła mnie w fotel momentalnie. Przyznam, że choć nie znam się kompletnie na samochodach (ofkoz potrafię rozróżnić BMW od Audi, Fiata od Forda itp.) i nigdy nie przepadałem zbytnio za ścigałkami, to ta gierka ma w sobie coś. Oprawa dźwiękowa imho bez zarzutu. Ale wymagania sprzętowe są mocno przegięte. Na PC średniej klasy powinno to śmigać, a tu takie kwiatki, fps potrafi ostro spaść. Takie to czasy, teraz nie patrzy się na optymalizację. Byleby sprzedać, bo nowe GF8800xxx powinny sobie z grą poradzić.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tez sie tekstury sypia :/ alt+tab niezbedny, jeszcze nie robilem defragmentacji, ponoc pomaga, dzis sprawdze :) na kompie z siga (512 ram, czekam na 1gb) high detale, hdr off smiga 30-35 fps z AAx4 i AFx16, w miescie okolo 25-30, przy wiekszej zadymie potrafi spac do 17-20 fps (start wyscigu 8 aut i dym z opon)

jest jakis sposob na odtwarzanie wlasnych mp3 w grze nie uzywajac zewnetrznych programow? probowalem podmienic mp3 z katalogu z radiem, ale wtedy cisza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tylko wrócę z pracy sprawdzę ten plik DAT ,miejmy nadzieje ze faktycznie moj poczciwy radeon9600pro dostanie kopa :D hehe

dzieki za podeslany plik

przy okazji rownież dolaczam się do pytania odnosnie mozliwości odtwarzanie wlasnych mp3 ? da rade obejśc się bez innych programow w tle.

Jak narazie gierke mialem załączoną a w tle włączony Footbar

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jakis sposob na odtwarzanie wlasnych mp3 w grze nie uzywajac zewnetrznych programow? probowalem podmienic mp3 z katalogu z radiem, ale wtedy cisza

przy okazji rownież dolaczam się do pytania odnosnie mozliwości odtwarzanie wlasnych mp3 ? da rade obejśc się bez innych programow w tle.

Jak narazie gierke mialem załączoną a w tle włączony Footbar

pozdrawiam

Było pisane masę razy, cofnąć się o zaledwie pięć stron wystarczy ;>

Tworzysz w lokacji C:\Documents and Settings\User\Moje dokumenty\Test Drive Unlimited\savegame\NazwaProfilu\ folder o nazwie Radio, a w nim jeszcze jeden folder o dowolnej nazwie, a w nim umieszczasz kawałki w formacie MP3, tylko chyba były jakieś ograniczenia, max 24 lub 32 utwory, już nie pamiętam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobielm troche dluzszy test jezdzac po miescie w kolko

1280/1024 high , AAx4 , anizo x16 , bez HDR

Avg: 18.080 - Min: 9 - Max: 26

jeszcze nie robilem defragmentacji, ponoc pomaga, dzis sprawdze na kompie z siga (512 ram, czekam na 1gb) high detale, hdr off smiga 30-35 fps z AAx4 i AFx16, w miescie okolo 25-30

ja nie wiem jak wy osiagacie takie wydajnosci w tym zapyzialym miescie :|, i to jeszcze na 512 ramu i bez defragmentacji i na duzo slabszej klarcie

jak sie pozbyc tych cholernych przycinek ?? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600GS 820/840 + SD 3Ghz + 2x512 Mb 500Mhz

1280x1024 + AAx4 + High + HDR OFF + Anizo x16

Koło latarni:

2696, 91084, 23, 38, 29.599

Przejazd przez miasto:

3179, 125704, 17, 32, 25.290

Dodam, że test robiony ze wszystkimi kamerkami po kolei - coby sprawdzić właśnie też różnice wynikające z różnego widoku ;]

PS. @Free

Twoja Jessi wprowadza taki miły i rozluźniający nastrój :)

:mrgreen: :rolleyes:

Mam fulla od niedawna ;). Nawet fajna gierka, nie powiem. Ale mierzi mnie kilka rzeczy. Mianowicie dźwięki na lewym kanale są głośniejsze niż na prawym. I nie wiedzieć czemu czasem tekstury się sypią. WTF?

EDIT

Odpaliłem gierkę i wgniotła mnie w fotel momentalnie. Przyznam, że choć nie znam się kompletnie na samochodach (ofkoz potrafię rozróżnić BMW od Audi, Fiata od Forda itp.) i nigdy nie przepadałem zbytnio za ścigałkami, to ta gierka ma w sobie coś. Oprawa dźwiękowa imho bez zarzutu. Ale wymagania sprzętowe są mocno przegięte. Na PC średniej klasy powinno to śmigać, a tu takie kwiatki, fps potrafi ostro spaść. Takie to czasy, teraz nie patrzy się na optymalizację. Byleby sprzedać, bo nowe GF8800xxx powinny sobie z grą poradzić.

No ale o czym wy tu piszecie oO

Mam sprzęt średniej klasy, tj 7600GS i śmigam w 1280x1024 + AAx4 + anizo x16 + High i gra śmiga pięknie... Skopany to jest ale sam HDR, a nie zaraz cały silnik...

hmmm no mozliwe , ale czy nie kazdy gra w ta gre na widoku ze srodka ??

przecierz to jest sedno tej gierki :)

jaks ie pozbyc przycinek ?

Tutaj to chyba nikt nie pomoże... Możliwe, że przez nisko taktowany ram masz przycinki. Bynajmniej u mnie przycinki nie występują, tylko, że ja mam mem puszczone na 500Mhz + ostre timingi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie, ze idzie pograc z 512, na 7300 raczej na med detalach... u mnie czasami cos tam doczytuje przez ulamek sekundy (najczesciej w miescie, poza miastem absolutna plynnosc) troche to wkurza podczas wyscigu, ale nie jest to jakies drzewienie jak w nfs mw

edit zrobilem defragmentacje ide sprawdzic czy faktycznie cos to dalo :)

Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tylko wrócę z pracy sprawdzę ten plik DAT ,miejmy nadzieje ze faktycznie moj poczciwy radeon9600pro dostanie kopa :D hehe

Jaki plik DAT? Z tego co wiem na forum mówiło się o plikach INI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

da rade pograc na celku 2,6 768 mb ramu i radku 9550??. Gral ktos na podobnym "sprzecie" ??

Ponoć na 9500 gra chodzi płynnie :rolleyes:

@Fr1zz a co tam mieli poprawiać? Wiem, że w Mustangu tym po tuningu z rurami w środku nie było w ogóle nic widać na kierownicy bo miał kierownicę cyfrową gdzie powinno być wszystko wyświetlane obroty, prędkość itd ktoś może to sprawdzić?

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość f.e.a.r.

Powie mi ktoś dlaczego dźwięk słychać u mnie tylko na lewym kanale ? Na prawym coś tam jest ale to minimalnie. :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit zrobilem defragmentacje ide sprawdzic czy faktycznie cos to dalo :)

Nie chodzi o zrobienie defragmentacji tylko o to, żebyś grał w TDU a w tym samym czasie w tle robi się defragmentacja. Wtedy gra chodzi szybciej, przynajmniej ja tak miałem około 8 FPS więcej. Wiem... wiem powinno to obciążać kompa ale w jakiś magiczny sposób, jest wprost przeciwnie, przyspiesza grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ludwiczek: spójrz jeszcze raz na moj nick :), a co do audi to byl taki myk, ze jechalo sie powiedzmy 120 a predkosciomierz pokazywal duzo wiecej, np. 150. Tak jakby był przestawiony o iles tam km/h w przod. Takie cos zauwazylem w a6 i s4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi