Skocz do zawartości
cypel

Wysokie Cpu Usage Podczas Testów Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Zaniepokoiło mnie zjawisko, że podczas testów dysku programem "DISKSPEED 32" i "HD TUNE" CPU USAGE jest na poziomie 45-50 %

a task manager podaje 100 % !!! Po wyłączeniu testów użycie proca spada i jest wszystko ok.

Mam dwa dyski z tym, że wypinałem je i sprawdzałem osobno i za każdym razem CPU usage jest na takim samym, moim zdaniem wysokim poziomie.

Jeśli chodzi o transfer to wd i samsung na podobnym poziomie - average transfer/speed ok. 52 mb/s

Jeszcze mam pytanie, mam taką opcję w biosie PCI IDE bus master - nie za bardzo qmam co to jest, jest disabled :unsure: dawałem też enabled, ale nie widziałem jakiegoś przełożenia na poprawę lub pogorszenie pracy kompa.

bios wgrany najnowszy ze strony asrocka

mój config:

asrock k7s8x

sempron 2300

samsung 80 gb (nówka 2 dni, 3 partycje, idzie do wymiany na wd bo irytuje mnie straszne 'chrobotanie')

wd 80 gb 8mb cache (ok 6 miesięcy, 4 partycje)

768 ram

raddeon 9550

modecom feel 350

temp. z everesta

proca ok. 40-43* C

mobo ok. 34 * C

samsung ok. 37* C

WD ok. 31* C

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i odnalezienie przyczyny takiego stanu rzeczy.

Edytowane przez cypel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w menadżerze urządzeń pokazuje, że bieżący tryb transferu IDE w DMA

więc to chyba nie to

a winda świerzynka 2 dni, choć mogłem ją lekko zmasakrować bo oprócz nowego hdd zmieniałem również grafę i bawiłem się sterami różnej maści do niej

ale jak sterowniki to do czego ?

do chipsetu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w menadżerze urządzeń pokazuje, że bieżący tryb transferu IDE w DMA

więc to chyba nie to

a winda świerzynka 2 dni, choć mogłem ją lekko zmasakrować bo oprócz nowego hdd zmieniałem również grafę i bawiłem się sterami różnej maści do niej

ale jak sterowniki to do czego ?

do chipsetu ?

tak, do płyty a dokładnie sterowniki do chpset idziesz na stronę producenta, pobierasz i instalujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi