cypel Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 (edytowane) Witam serdecznie Zaniepokoiło mnie zjawisko, że podczas testów dysku programem "DISKSPEED 32" i "HD TUNE" CPU USAGE jest na poziomie 45-50 % a task manager podaje 100 % !!! Po wyłączeniu testów użycie proca spada i jest wszystko ok. Mam dwa dyski z tym, że wypinałem je i sprawdzałem osobno i za każdym razem CPU usage jest na takim samym, moim zdaniem wysokim poziomie. Jeśli chodzi o transfer to wd i samsung na podobnym poziomie - average transfer/speed ok. 52 mb/s Jeszcze mam pytanie, mam taką opcję w biosie PCI IDE bus master - nie za bardzo qmam co to jest, jest disabled :unsure: dawałem też enabled, ale nie widziałem jakiegoś przełożenia na poprawę lub pogorszenie pracy kompa. bios wgrany najnowszy ze strony asrocka mój config: asrock k7s8x sempron 2300 samsung 80 gb (nówka 2 dni, 3 partycje, idzie do wymiany na wd bo irytuje mnie straszne 'chrobotanie') wd 80 gb 8mb cache (ok 6 miesięcy, 4 partycje) 768 ram raddeon 9550 modecom feel 350 temp. z everesta proca ok. 40-43* C mobo ok. 34 * C samsung ok. 37* C WD ok. 31* C Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i odnalezienie przyczyny takiego stanu rzeczy. Edytowane 1 Lutego 2006 przez cypel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Dysk pracuje w trybie PIO - brak sterowników albo windows ma taki kaprys ;) Był, poszukaj na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypel Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 w menadżerze urządzeń pokazuje, że bieżący tryb transferu IDE w DMA więc to chyba nie to a winda świerzynka 2 dni, choć mogłem ją lekko zmasakrować bo oprócz nowego hdd zmieniałem również grafę i bawiłem się sterami różnej maści do niej ale jak sterowniki to do czego ? do chipsetu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 w menadżerze urządzeń pokazuje, że bieżący tryb transferu IDE w DMA więc to chyba nie to a winda świerzynka 2 dni, choć mogłem ją lekko zmasakrować bo oprócz nowego hdd zmieniałem również grafę i bawiłem się sterami różnej maści do niej ale jak sterowniki to do czego ? do chipsetu ? tak, do płyty a dokładnie sterowniki do chpset idziesz na stronę producenta, pobierasz i instalujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...