Skocz do zawartości
zgf1

Sciagniecie Radiatora Z Cpu(s754) - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem na moim Sempronie zalozony radiator BOX, sciagnalem go na poczatku, udalo sie bez problemu to, posmarowalem radiator pasta Ceramique, rozprowadzilem ja karta kredytowa, zalozylem ale temp byla wieksza o jakies 2C niz na pascie ktora byla dostarczona z boxem...

Teraz kupilem nowe chlodzenie i postanowilem go zalozyc.

Jakie bylo moje zdziwnienie, ze nie da sie zdjac radiatora, po odczepieniu zapinki, moge krecic radiatorem na boki ale nie moze "odejsc" od proca, jakby sie przykleil :mur:

Ciagnalem go do gory podczas krecenia na boki i nic nie puszcza...

Ciagnalem dosyc mocno, boje sie sliniej, zeby nie uszkodzic proca lub plyty, nie chcialbym mu tez czapki zerwac :P

Co robic, doradzcie, jak sciagnac ten radiator ? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czapka nie spadnie prędzej proc wyjdzie z gniazda. Pokombinuj jeszcze z przechylaniem na boki (A64 ma czapkę, nie połamiesz rdzenia). Jeśli to nie pomoze to jeszcze zostaje cienka żyłka żeby ją przeciągnąć pod procem.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie moze z ta zylka sprobuje, ale ciezko bedzie ja wlozyc przez ta ramke kolo socketu ale mnie to zaskoczylo...

No wlasnie boje sie wyrwac tez proca z gniazda, naprawde mocno to sie skleilo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz po operacji :D

Wyrwalem proca z podstawki, na szczescie nic sie nie stalo, tak przykleil sie do radiatora, ze trudno bylo go potem oderwac juz na wierzchu...

Przestraszylem sie troche, balem sie czy nozki nie wyrwa sie...

Dziekuje za wsparcie :)

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, ze temat byl dawno, ale mi podobny problem dopiero teraz wyskoczyl.

Mam semprona na s754 i zmienilem plyte z K8NS na K8N4-E DLX. Chcialem grzecznie zdjac najpierw radiator (BOXowy) a potem elegancko wyciagnac proca, no ale proc mi wyskoczyl z socketu razem z radiatorem. Naszczescie nic sie nie powyginalo.

Wiec tak, probowalem zylka, ale ona nawet nie mysli o tym zeby wejsc pomiedzy procesor a radiator, za malo dla niej miejsca. Moze macie jeszcze jakies porady?

Rozwalilem nawet dwie nowe maszynki do golenia, zeby wyciagnac zyletki, ale tez za bardzo nic z tego nie wyszlo. Pasta boxowa trzyma jak cement :blink:

Blagam, pomocy.... ja sie chce pobawic nowa grafa :chlip:

EDIT:

Okej, problem udalo sie rozwiazac silowo, za pomoca srubokreta do tyci, tyci srubek ;)

Naszczescie czapka procka nie ucierpiala i nie ma ofiar... jeszcze.

z gory dzieki za wszelka pomoc, ktora na pewno bym tutaj uzyskal ;)

Post powstal w akcie desperacji, na szczescie, kryzys minal ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Pen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez przezylem podobna traume kiedy to musialem zdjac z mojego venica boxowy radiator - jak latwo sie domyslic wyskoczyl z zablokowanego socketu. Skonczyla sie na szczescie na strachu ;)

Co do odseparowania chlodzenia od czapki procesora, to moj sposob polegal na wdmuchnieciu przez strzykawke powietrza wlasnie pomiedzy radiator a ihs - moze to byl debilny pomysl, ale pomogl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak masz lepszy sposob. Podczas usuwania pasty odkrylem, ze IHS jednak ucierpial ciut. Jest slad po srubokreciku. No coz, ale mysle, ze proc bedzie nadal dzialal.

Jednak z gwarancja sie chyba moge pozegnac ;)

Edytowane przez Pen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak masz lepszy sposob. Podczas usuwania pasty odkrylem, ze IHS jednak ucierpial ciut. Jest slad po srubokreciku. No coz, ale mysle, ze proc bedzie nadal dzialal.

Jednak z gwarancja sie chyba moge pozegnac ;)

za co? że np zachaczyłeś proca radiatorem jak zakładałeś? poza tym mógł być wybrakowany czy coś na to jest 1000 wymówek, nie przesadzaj :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheh :D Je też miałem identyczny problem z moim Venice. I też wyrwałem go z socketu :D Ale nóżki całe i nic się nie stało. Moja rada: Wziąć suszarkę do włosów i wiać na radiator i obkręcać na boki. Jak zacznie parzyć to puści :D

Edytowane przez Skuters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi