Skocz do zawartości
nvg

Sb128pci Ct4700 Vs Realtec Alc655

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko - Czy opłaca sie wciskać w MB SB128 CT4700 gdzie jest już zintegrowana karta ALC655 ? Czy jakość dźwięku z SB bedzie lepsza ?? Czy całkowicie olać SB ? Z góry wielkie Thx za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna zintegrowana karta nie równa się z tym SB. Jakość dźwięku na pierwszym wyjściu jest bardzo dobra. Mam coś takiego jak w synaturze i na razie nie zamierzam zmieniać.

Poza tym...taki SB na Allegro jest za grosze. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wlasnie mam taki sam dylemat:] ja mam na chipsecie 5880. Wiec napewno gra inaczej. CZy lepiej hhhmmm napewno mnie szumów ale po za tym testuje ;) Jesli chodzi o gry to duzo lepszy (wydajnosc) SB! w 3dmarku 2003 bez dzwieku mam 26,2 FPS a z dzwiekiem 23,4, a na ALC655 18FPS!! Wiec roznica znaczna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w ogole możesz włączyć testy dźwięku na ALC655,to masz Soundstorma.SS, jest na pewno szybszy od SB Live(SS jest nieznacznie wydajniejszy od Audigy),ale pod względem jakości dzwięku SB powinien być z kolei dużo lepszy. ALC655-to jeden z najsłabszych kodeków,dużo gorszy od ALC650 i ALC658 i jakbyś miał któregoś z znich zestawionego z Soundstormem to już inna historia.Więc podsumowując -SB Live,zwłaszcza ,że EAX 2.0 na SS nie brzmi tak samo jak EAX na SB(w niektórych tytułach mozna to łatwiej uchwycić w innych trudniej).

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB mniej obciąża procka i ma lepszą jakość dźwięku.

Ale, ale... SB128 to starsza generacja niż SB Live!.

"Ac 97 Vs Sb128pci"

http://forum.purepc.pl/lofiversion/index.php/t176693.html

"który sound blaster 128 ??"

http://forum.purepc.pl/lofiversion/index.php/t78767.html

"Historia kart Sound Blaster"

http://www.community.tomshardware.pl/commu...&sb=5&o=&fpart=

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa,mój błąd -faktycznie chodzi o sb128.

Historie Szum Blasterów znam,także niepotrzebnie zadawałeś sobie tyle trudu z linkami.

Na drugi raz musze bardziej zwracać uwagę.Tak czy inaczej SB128 IMO, to sprzęt zdecydowanie za stary.Jedyną jego zaletą może być brak zakłóceń od napędów itp.które to często slychać na on boardach.

edit:

Racja-linki moga się przydać,zwłaszcza ,ze Creative sam nie ułatwia wyboru(rożne mutacje ich sprzętu i często ciężko coś konkretnego znależć).

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w ogole możesz włączyć testy dźwięku na ALC655,to masz Soundstorma.SS, jest na pewno szybszy od SB Live(SS jest nieznacznie wydajniejszy od Audigy),ale pod względem jakości dzwięku SB powinien być z kolei dużo lepszy. ALC655-to jeden z najsłabszych kodeków,dużo gorszy od ALC650 i ALC658 i jakbyś miał któregoś z znich zestawionego z Soundstormem to już inna historia.Więc podsumowując -SB Live,zwłaszcza ,że EAX 2.0 na SS nie brzmi tak samo jak EAX na SB(w niektórych tytułach mozna to łatwiej uchwycić w innych trudniej).

Nie mam sound storma bo to na VIA było robione :)

I test dziwku sie wlacza na obydwóch a II (60 próbek) tylko na SB.

Wyniki jak juz mówilem zdecydowanie na korzyść SB

na nowej płycie jeszcze nie testowałem (brak grafy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam sound storma bo to na VIA było robione :)

I test dziwku sie wlacza na obydwóch a II (60 próbek) tylko na SB.

Wyniki jak juz mówilem zdecydowanie na korzyść SB

na nowej płycie jeszcze nie testowałem (brak grafy).

Zasugerowałem sie sygnaturką założyciela topicu-ehh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam SB 4.1 czyli innymi słowy SB 128 PCI i musze powiedzieć że spisuje sie znakomicie, czysty wyraźny dzwięk i do tego bardzo dobrej jakości aż dziw że tak stara karta ma takie możliwości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi