Skocz do zawartości
Ponury

Zasilacz , ale jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mój cadegon zaczął restartowac mi kompa. Mam już na oku zasilacz http://www.sirius.pl/product.php?action=in...fo&id=4152&sid= ale nie wiem czy jest wart swojej ceny.

moze ktos mógłby doradzić mi jakiś lepszy , do 150 zł.

Mam w planach Radeona 9500 a wiec musi mieć więcej niż 300 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mój cadegon zaczął restartowac mi kompa. Mam już na oku zasilacz http://www.sirius.pl/product.php?action=in...fo&id=4152&sid= ale nie wiem czy jest wart swojej ceny.

moze ktos mógłby doradzić mi jakiś lepszy , do 150 zł.

Mam w planach Radeona 9500 a wiec musi mieć więcej niż 300 W.

za ta cene to bardzo dobry zasilacz (IMHO) ale ponoc HK nie naleza do cichych :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA bym uważał na tego HK. Firma niby dobra ale najwyraźniej obniżają loty. Ostatnio miałem duży problem z moim HuntKey`em. Niedość że głośny to jeszcze wtyczki bardzo badziewnie wykonane i powodowały zwarcia. Poza tym ma nardzo słabe amperaże na poszczególnych napięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat zasilaczy powiem tyle :

Mialem jakis szajs firmy MEGABAJT (chyba) i z tego co slyszalem to jest taka inna nazwa Codegena, zasilacz SZAJS , napiecia skakaly jak porabane , grzal sie bardziej niz procek , wogole GOWNO.

Teraz kupilem pierwsze co mi wpadlo w rece jakis Cdegen 300W (P4)

Mysle jak znowu trafie szajsa to bede zbieral siano na jekiego pozadnego za 200 zl , ale podlaczam zasilacz , wszystkie napiecia 1 - 2 % wyzsze od nominalnych , nie grzeje sie , dziala spokojnie na konfigu jak nirzej.

Slyszalem juz wiele historii o spalonych codegenach ktore przy okazji spalily pol kompa i inne takie,mi sie akurat trafil jakis jeden z dobrych/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam wejsc tu

zamierzam w ciagu tygodnia nabyc zasilacz top power 420W rozmawialem z

Berkutem qtory tesh ma takowego i bardzo mi go chwalil wiec sie nei zastanawiam

albo za 200zł 320W tej samej firmy

i tesh mam zamair miec radka 9500pro wiec stary codegen wysiada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem

musiala by to byc 300W z najwyzszej polki

bo do samych r300 ati zaleca przeciez >300W

a ten xp2000+ to chyab bez oc nie pozostanie lepiej dolozyc na zasilke to serce kompa i najrzadziej sie zasilke wymienia predzej bude nowa koopisz

pewnie jak zalozysz to odpali ale lepiej miec zapas hoc te 50W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem

musiala by to byc 300W z najwyzszej polki 

bo do samych r300 ati zaleca przeciez >300W

a ten xp2000+ to chyab bez oc nie pozostanie lepiej dolozyc na zasilke to serce kompa i  najrzadziej sie zasilke wymienia predzej bude nowa koopisz

pewnie jak zalozysz to odpali ale lepiej miec zapas hoc te 50W

co wy opowaiadacie mam huntkeya 300W ahtlona 2000+@2300+ vcore 1.8,gf4 ti 4200 2 x hd 2 x cd, sieciowka 5 coolerow i jakoś świetnie trzma napięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat zasilaczy powiem tyle : 

Mialem jakis szajs firmy MEGABAJT (chyba) i z tego co slyszalem to jest taka inna nazwa Codegena, zasilacz SZAJS , napiecia skakaly jak porabane , grzal sie bardziej niz procek , wogole GOWNO.

Teraz kupilem pierwsze co mi wpadlo w rece jakis Cdegen 300W (P4)

Mysle jak znowu trafie szajsa to bede zbieral siano na jekiego pozadnego za 200 zl , ale podlaczam zasilacz , wszystkie napiecia 1 - 2 % wyzsze od nominalnych , nie grzeje sie , dziala spokojnie na konfigu jak nirzej.

:>

Megabajt jest dystrybutorem Codegena

mam taką samą zasiłke i nie narzekam. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem, ze troszke chyba przesadzacie.

Config jak w podpisie, do tego 8 wentylatorow, 2 dyski+CDRW+DVD.

Napiecie w idle 5V=5.03v w stresie 4,87

Wszystko chodzi cacy, wiec nie przesadzajcie,ze potrzeba wam zasilaczy za kupe kasy ;)

Zasilka Codegen 350W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne bo u mnie na codegenie 300W, i na tym radku, to tylko pulpit byl stabilny, po odpaleniu jakies gierki widzialem tylko pionowe paski na ekranie. Dobiero na tym HK wsyzstko wrocilo do normy, i faktycznie dobrze trzyma napiecia ( tylko ten halas....) W 4max jest Foxconn/deer 400W za 139zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne bo u mnie na codegenie 300W, i na tym radku, to tylko pulpit byl stabilny, po odpaleniu jakies gierki widzialem tylko pionowe paski na ekranie.  Dobiero na tym HK wsyzstko wrocilo do normy, i faktycznie dobrze trzyma napiecia ( tylko ten halas....) W 4max jest Foxconn/deer 400W za 139zl

o tym HK bylo juz wiele i juz tez w kilku miejscach pisalem co moj egzemplarz przeszedl zeby byc zupelnie bezglosnym - ale mam jedna pytanie: ciekawi czy ktos z wasz zdejmowal obudowe z zasilacza?

No bo wentyl w zasilaczu wyciaga cieple(bardzo) z wnetrza - nie dmucha na nic, wiec otwierajc obudowe i zakaldajac dobra wentylacje w budzie nie tarcimy chyba wiele, a mozemy zwolnic wentyl - ja mam nawiew 5V. I mam cisze i (chyba) dobrze owiany zasil (znaczy jeszcze zyje :lol: :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne bo u mnie na codegenie 300W, i na tym radku, to tylko pulpit byl stabilny, po odpaleniu jakies gierki widzialem tylko pionowe paski na ekranie.  Dobiero na tym HK wsyzstko wrocilo do normy, i faktycznie dobrze trzyma napiecia ( tylko ten halas....) W 4max jest Foxconn/deer 400W za 139zl

W 4max NIE MA :((((((((((((((((((( tzn nie dostepny bo bym bral odrazu

A to znalazlem na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj tematu o zasilaczach FSP firmy FORTRON

ja niedawno nabylem takiego na allegro (model FSP300-60PNA-PF)

sprzet mam jak w podpisie i na Codegenie napiecia skakaly jak glupie

teraz mam:

12V=11.90

5V=4.99

3.3v=3.25

moze to wygladac nieciekawie (zwlaszcza 3.3) ale sie nie przejmuje bo to pomiar z plyty (sama plyta pewnie ma spadek) bo nie mam jak zmierzyc prosto z kabla

mimo to napiecia sa jak kamien teraz, nawet jak procesor puscilem na 2300MHz i wlaczylem Prime95 nie drgnely nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakupilem zasilki chiefteca 420W i sobie zajebiscie chwale

qrde full wypas

dlugie na metr kable

9x molex 3x fdd 1xatx 1x aux 1x12V

kontrola obrotow wiatrakow

siatka na kablu atx

nie slychac go

napiecia nie drgna stabilne jak skala

Aile dałeś za niego Czy to jest ten Chieftec 420w df pfc

Bo też mam zamiar zmienić zasiłke na sirus stoi po 336.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) polecam codegena 300W ;)

;) jakie ciepełko bije z niego na D800, aż w zimie miło się grzać ;)

:) na razie mam taki i napięcia ma nienajgorsze ale i nienajlepsze ;)

;) 11.88 - 11.95 dla 12V, 4.76 - 4.95 dla 5V ;)

;) ale FSP 250 GTA już w drodze, będzie lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...