ryba Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jeśli gostek był tępy to rozumiem ze piszesz. Ale są ludzie dla których tępe uczenie się kombinacji liczb jest masakrą, wręcz nie są w stanie się tego nauczyć. Znam takich paru... Archeolog tygodnia... Nie chcesz mi chyba wmowic mlody czlowieku, ze pomnozenie dwoch dowolnych liczb z zakresu 1-10 w ciagu kilku sekund stwarza jakis gigantyczny problem? Bo jezeli tak, to jestes kolejnym argumentem do tego, aby szczerze watpic w postepy systemu edukacji. W tym momencie sie nie dziwie, ze testy sa coraz latwiejsze, a zdawalnosc jest ta sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) Archeolog tygodnia... Nie chcesz mi chyba wmowic mlody czlowieku, ze pomnozenie dwoch dowolnych liczb z zakresu 1-10 w ciagu kilku sekund stwarza jakis gigantyczny problem? Bo jezeli tak, to jestes kolejnym argumentem do tego, aby szczerze watpic w postepy systemu edukacji. W tym momencie sie nie dziwie, ze testy sa coraz latwiejsze, a zdawalnosc jest ta sama. Zależy komu, archeolog nie tygodnia tylko miesiąca :-D Edytowane 21 Kwietnia 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zależy komu, Jakto "zależy komu" ? OMG ! :D Ja tabliczkę mnożenia na blachę musiałem znać w III czy IV klasie podstawówki. :huh: A Ty mówisz, że w gimnazjum są osoby, którym to ciężko idzie ? Przecież to jest najniższa z podstaw, takie rzeczy zna i wie się w każdej chwili. Dodatkowo na egzaminie nie masz kalkulatora więc ... ? A chociaż mnożyć liczby tysięczne pod kreską umiecie ? Np. 3819 * 4738 = ? :huh: Poziom nauki ewidentnie leci w dół i chyba równią pochyłą od rocznika 1989 (tak szacuję). :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) Ale test łatwy był. IMO najbardziej 'dziwne' były pytania do tego wiersza ;) 40pkt lekko bedzie ;d Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez Manhunt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 No do wiersza pytania dziwne były. Jakoś wydaje mi się, że nie poszło mi najlepiej :D Są gdzieś już odpowiedzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) A chociaż mnożyć liczby tysięczne pod kreską umiecie ? Np. 3819 * 4738 = ? :huh: ja porafie^^ ale to ze nie lubie to juz inna sprawa :) Ale lawo bylo... rozprawki w zyciu nie umialem pisac a na egzaminie zostalo mi 3 linijki wolne (z prawie dwoch stron a4) a wcale wielkich glupot nie pisalem w 40+ celuje B-) Pytania do wiersza sprawily mi tylko jakas trudnosc ale wydaje mi sie ze dobrze zaznaczalem (na odpowiedzi sie nie moge doczekac) Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) Ja tabliczkę mnożenia na blachę musiałem znać w III czy IV klasie podstawówki. :huh: A Ty mówisz, że w gimnazjum są osoby, którym to ciężko idzie ? Przecież to jest najniższa z podstaw, takie rzeczy zna i wie się w każdej chwili.Dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie w pamięci do 100 to było coś koło 4 klasy. A te działania w słupku to jechaliśmy jak automaty. I to na wielocyfrowych liczbach. Obecnie horror :angry: Aha. Czy teraz są jakieś wiersze do nauki na pamięć w średniej szkole? Jeśli tak to ile w semestrze? Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Aha. Czy teraz są jakieś wiersze do nauki na pamięć w średniej szkole? Jeśli tak to ile w semestrze? Ja taki stary nie jestem, ale to bylo generalnie 1 wiersz na semestr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 U nas były za "karę"jak się nie zrobiło zadania na j.polski :D ale z tego co pamietam przez całe lic, tylko 2 razy się uczyłem wierszy na pamiec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie w pamięci do 100 to było coś koło 4 klasy. A te działania w słupku to jechaliśmy jak automaty. I to na wielocyfrowych liczbach. Obecnie horror :angry: Aha. Czy teraz są jakieś wiersze do nauki na pamięć w średniej szkole? Jeśli tak to ile w semestrze? No to u mnie identycznie z liczbami. :) A widzisz, koleś co dziś pisał test pisze, że jakośtam umie ale nie lubi. Jeśli nie lubi to znaczy że nie umie tego dobrze, to jakby powiedzieć, że nie lubi się kroić chleba ;) bo krzywo wychodzi. Ja nie mogę rzucić takiego stwiedzenia czy lubię czy nie, ot liczę , przecież to sekundy. :) BTW ja w liceum nie miałem ani jednego wiersza i ani jednej lektury , ale to przecież nie z powodu niskich standardów tylko marnej polonistki której można było wchodzić wręcz na głowę (dosłownie ;) ). POtem oczywiście do matury samemu trzeba było wszystko czytać i się uczyć , ale wyniki klasy były porażające (nikt powyżej 60% z podstawy) :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Sprawdziłem odpowiedzi, z zamknietych 18/20, w zadaniu z planem mam błąd niby ale powinno być uznane i w podaniu trochę się zaje*ałem w akcji ;) Ale 40 punktów powinno być :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Aha. Czy teraz są jakieś wiersze do nauki na pamięć w średniej szkole? Jeśli tak to ile w semestrze?U nas pani nazwała to marnotrawstwem czasu... I wyśmiała. Się starała nas do matury przygotować i zobaczymy(za 2tygodnie pisze) co będzie. Najlepsze jest dzielenie w słupku. U nas w maturalnej klasie połowa zapomniała, a druga połowa miała problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 19/20 - zamkniete 8/10 - otwarte Rozprawka + podanie liczę na 15/20 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 U nas pani nazwała to marnotrawstwem czasu... I wyśmiała. Się starała nas do matury przygotować i zobaczymy(za 2tygodnie pisze) co będzie. Nie jest to marnotrawstwo czasu, ale ćwiczenie pamięci. Ja uczyłem się wielu rzeczy na pamięć dla przyjemności, a teraz nauka pamięciowa nie stwarza mi żadnych problemów ;]. Jeśli chodzi o pytanie Pigmeja to w moim technikum jest 1 wiersz na semestr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) U nas pani nazwała to marnotrawstwem czasu... I wyśmiała.Marnotrawstwem czasu jest przebywać na lekcji prowadzonej przez kogoś, kto głosi takie herezje. Kolega niżej wyjaśnił to w sposób wyczerpujący: Nie jest to marnotrawstwo czasu, ale ćwiczenie pamięci. Ja uczyłem się wielu rzeczy na pamięć dla przyjemności, a teraz nauka pamięciowa nie stwarza mi żadnych problemów ;]. W podstawówce to miałem minimum 5 na rok pamięciowych. W technikum tak koło 2-3 na rok. I to było faktycznie pożyteczne. Tak samo leORT: ORT: ktury. W podstawówce to było nie do pomyślenia NIE przeczytać. Gdyby to się zdarzyło to polonistka robiła test ze znajomości delikwentowi. I póki tego nie zaliczył nie dostał pozytywnej na semestr. I nikomu to nie przeszkadzało. Nikt nie czuł zamordyzmu, bo to było oczywiste że trzeba czytać. Teraz to uwłacza godności ucznia przeczytać lekturę. :mur: edit: ort: puki>póki Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) Najlepsze jest dzielenie w słupku. U nas w maturalnej klasie połowa zapomniała, a druga połowa miała problemy. Przecież tak się dzieli wielomiany, więc to raczej niezbędne. :wink: No i wymaga większego skilla. Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,CKE...,wiadomosc.html siema :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,CKE...,wiadomosc.html siema :-) cicho bo mi dobrze poszedl ;P (bez odpowiedzi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Ciekawe jak będzie z tym ponownym pisaniem przez osoby które skorzystały :P Jak tam część mat-przyr ? Co do niektórych rzeczy to złapałem się za glowe jak zobaczyłem, ale jakoś wszystko rozwiązałem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Skąd wiadomo kto skorzystał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Skąd wiadomo kto skorzystał?Milicja będzie sprawdzać po IP kto pobrał, a potem ustalać tożsamość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Sprawdzałem odpowiedzi z dzisiaj, zamkniete 21/25 a reszta wszystkie odpowiedzi takie same więc 40 powinna być bez niczego <jupi> :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Wczoraj: 27/30 + podanie i rozprawka Dzisiaj: 45/50 Jutro same zamknięte wiec licze na 46-50 pkt :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Milicja będzie sprawdzać po IP kto pobrał, a potem ustalać tożsamość.Moge sie mylic ale o tym ze beda tropic tych ktorzy sciagali to sciema jest Przeciez duza czesc tych uzytkownikow ma neostrade (lub inne podobne) ze zmiennym ip... I tutaj wkracza telekomunikacja (czy inne firmy) ktore beda musialy sprawdzic te kilka(dziesiat/set) numerow kto w danej chwili mial takie ip A juz napewno nie beda sie z tym spieszyc (mam nadzieje ze jak jednak by dochodzili kto to do mnie sie nie przyczepia bo co prawda sciaglem ten plik ale godzine po zakonczeniu testu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Moge sie mylic ale o tym ze beda tropic tych ktorzy sciagali to sciema jest Przeciez duza czesc tych uzytkownikow ma neostrade (lub inne podobne) ze zmiennym ip... I tutaj wkracza telekomunikacja (czy inne firmy) ktore beda musialy sprawdzic te kilka(dziesiat/set) numerow kto w danej chwili mial takie ip A juz napewno nie beda sie z tym spieszyc (mam nadzieje ze jak jednak by dochodzili kto to do mnie sie nie przyczepia bo co prawda sciaglem ten plik ale godzine po zakonczeniu testu) Użyszkodnika Neozdrady jak sama nazwa wskazuje wytropić akurat najprościej :wink: Natomiast wspomniany przez Ciebie brak pośpiechu to akurat działa na niekorzyść zdających. Będą dłużej w niepewności, albo im anulują w sierpniu. A wątpię by to odpuścili skoro już zrobiono szum medialny. Zawsze możesz się tym faktem tłumaczyć później- że to było już PO egzaminie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 (edytowane) Chyba że jeden user ściągnął, zmienił nazwę (i rozmiar), na nowo wrzucił i tak w kółko. Ja napisałem egzamin 2 lata temu na 45/42 pkt. Też były wycieki, mogłem skorzystać, ale uznałem to za totalny bezsens. Ktoś, kto to robi, żeby mieć zabawę, ma naprawdę niepoukładane w głowie. Edytowane 23 Kwietnia 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Też były wycieki, mogłem skorzystać, ale uznałem to za totalny bezsens. Ktoś, kto to robi, żeby mieć zabawę, ma naprawdę niepoukładane w głowie. Jasne : D jesli nie wiedziales o tym w czas to zrozumiale ze nie korzystales, ale nie wierze w to, ze dostajac arkusz testowy na dzien przed testem nie zerknalbys na niego :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Uwierz mi, nie. Powiedzmy, że zmarła bliska mi osoba w przeddzień egzaminu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Stres związany z testem gimnazjalnym mam już lata za sobą, ale ta sytuacja jest co najmniej chora ( oczywiście, jeżeli to ściganie gimnazjalistów wg IP nie jest ściemą ) - jeżeli ktoś ściągnął powiedzmy ten test z internetu i dał swoim kumplom? Wtedy tylko on jest karany? Takich opcji jest milion razy więcej... Myślę, że te testy zwyczajnie powinny być anulowane i napisane od nowa ]:-> .dobra nie bijcie, żartowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 (edytowane) Też były wycieki, mogłem skorzystać, ale uznałem to za totalny bezsens. Ktoś, kto to robi, żeby mieć zabawę, ma naprawdę niepoukładane w głowie.Zgadza się. Za moich lat bywały także wycieki pytań maturalnych. Ale dostępu do netu nie było tak powszechnego więc nie rozchodziło się to tak szybko. Najczęściej dzieci, których rodzice byli nauczycielami. Ewentualnie ich znajomi. Ale każdy sobie zdawał sprawę z konsekwencji wycieku na szeroką skalę. Aż się dziwię że ktoś to wrzuca w net :blink: Przecież sam sobie strzela samobója. Po: 1- Jeśli dużo osób zda z dobrym wynikiem, to będzie miał trudniej się dostać na studia. Bo będzie dużo konkurencji z dobrym wynikiem. 2- Jeśli kogoś złapią to i tak unieważnią wszystkim. Więc ani nie skorzysta ten kto udostępnił, ani inni. A zawsze się idiota znajdzie co chlapnie, że miał z neta. 3- Odpowiedzialność karna. Głupota ludzka nie zna granic :mur: ale nie wierze w to, ze dostajac arkusz testowy na dzien przed testem nie zerknalbys na niego :lol:Powiem Ci, że miałem dostęp do 2 pytań z polskiego z matury. Nie byłem ciekawy. Wiedziałem, że mam wystarczającą wiedzę żeby napisać spokojnie. A po co się miałem dodatkowo stresować. A to tak działa. Człowiek ma, wie że będzie i nagle zatraca ten spokój i próbuje na szybko z tego skorzystać. Napisać ściągę. Na ogół gorzej to wychodzi niż napisane normalnie. Poza tym satysfakcja że się samemu napisało. Tak tak. Dawniej tak było że się samemu pisało :-P No chyba że ktoś już z góry zakłada odpisywanie to wtedy pomaga. Ale i tak nie ma gwarancji na 100. Edytowane 23 Kwietnia 2009 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...