aftershocK Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 to teraz przeczytaj moja edycje posta na samym dole i spróbuj jaśniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Powiem ile miała osoba w mojej klasie dwa lata temu na oficjalnym ;) 7 :DDDDD 5 z polskiego i 2 z matmy.... Potem mamy takich polityków, więc mój śmiech nie brać w pełni na serio :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 nic innego nie pozostaje mi powiedzieć jak GENIUSZ!! strzelając da sie więcej uzyskaćjak 7 - trzeba mieć TAKIE szczęście ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Sprawdziłem, i mam 30/34, ale w rozprawce miałem tylko jeden argument (OMG cała szkoła bez wyjątku twierdzi że ta rozprawka była popolupna) i nie wiem czy dobrze, w najlepszym wypadku 44-45. Ale prawdziwa makabra zaczyna się jutro :) no ja tez tylko jeden argument... ten do tekstu vinciego... i mialem 29/34 tak około.... ciekawe ile mi dadza za ta rozprawke, napisalem na full dostepnehgo miejsca ;d wiec nie jest zle jakies tam punkty beda... lizce na 35-40... jutro to sie boje najbardziej chemii jak dojebią jakies zadanie to mi szczena opadnie 2 razy chyba... ale jeszcze jest czas czytam sobie powtorzenia z victora od kolegi sobie skminilem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Może szybka powtórka ze wzorów :P V=s/t - podstawa prędkość w jednostajnym, jednostka 1 metr na sekundę S=(a*t*t)/2 - droga w jednostajnie przyspieszonym (to i tak bardzo uproszczone ze względu na gim.) jednostka 1 metr E=mgh - energia potencjalna (czyli jak piłka wisi na wysokości 2m) jednostka 1 dżul (g to przyspieszenie ziemskie) E=(m*v*v)/2 - energia kinetyczna (czyli kiedy ciało porusza się z prędkością) jedn. 1 dżul I=U/R - Prawo Ohma (czyli wzór na natężenie w prądzie stałym) jedn. 1 amper P=W/t - wzór na moc mechaniczną, jedn. 1 wat To najważniejsze wzory, warto jeszcze powtórzyć transformatory. Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 a ja bede miec ok 31pkt, licząc za rozprawke 10pkt, bo temat był po[ciach!]y!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ludzie, ja pierwsze co na co looknełem w tescie to jaka praca pisemna, patrze rozprawka, looz, ale potem zobaczyłem temat, o k***wa!! Jak mozna sie uczyc smiechem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Może szybka powtórka ze wzorów :P P=W*t - wzór na moc mechaniczną, jedn. 1 wat To najważniejsze wzory, warto jeszcze powtórzyć transformatory. P=W/t pomyliłeś sie. Jakie transformatory?? Bo ja leze z fizyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 transformatory bedą, wogle sie boje z majzy, bo polaj był tragiczny, liczyłem na cos lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Faktycznie literówka! To z pośpiechu :P Jeśli znacie jednostki wyłapiecie błędy. Chodzi o to że stosunek uzwojeń równa się stosunkowi napięć i odwrotności stosunku natężeń. Jakby nie rozumieli mówcie narysuję w wordzie :P rozwiązanie kaloryfera: E=P/(t*deltaC*V) P - moc grzałek t - czas grzania deltaC - róznica temp. w stopniach V - objętość wody [edit] wzory np - uzwojenie pierwotne (wejściowe) nw - uzwojenie wtórne (wyjściowe) Up - napięcie pierwotne Uw - napięcie wtórne Ip - natężenie pierwotne Iw - natęzenie wtórne Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 zaraz zapodam wszystkimi wzorami co były w gimnazjum z fizy tylko zdjęcia zrobie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) `fdl` - ale przecież takiego czegoś nie było w gimnazjum :blink: A jakoś chyba specjalnie do tyłu z materiałem nie jesteśmy... Chodzi mi o te uzwojenia / transformatory... Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Swoją drogą tyle zamieszania o fizę a więcej zadań jak za 5 pkt. nie będzie. Jeśli wybieracie się do LO z mat-fizem strzeżcie się. Kilometrowe wzory nie mają końca z nie do końca znanymi zjawiskami, ale mimo to za rok matura z rozszerzonej pani F. :) @q_b_a Nie wiem czy program się zmienił, ale 2 lata temu miałem to parę razy na testach próbnych. Więc jeśli chcesz poświęć chwilę, może właśnie chcą Was zaskoczyć jak mnie z kaloryferem? Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) @`fdl` Thx. Dobrze ze sa tacy uczynni ludzie jak ty. Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Mac' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Nie ma sprawy, sam miałem zj***ną fizę :mur: Więc wolę samemu po ludzku tłumaczyć, bo sam tego nie miałem ;) GL jutro Jak coś jeszcze z pół godziny będę na forum. Można pytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) WZORKI Z FIZY WSZYSTKIE JAKIE BYŁY Sorry za jakość ale na max przybliżenie dobrze widać (2000x1500). Noc już i aparat nie wyrabia ;) Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) No tutaj widzę na konkretnym poziomie nauka :> Bardzo ogólna. Chociaż u mnie w 2 klasie LO matfiz miałem przez 6 miesięcy tylko o prądzie, więc zapomniało mi się o reszcie świata :lol: Właśnie było tyż Prawo Archimedesa, ciśnienie atm. i hydr. ale to pewnie jest na ściądze od Popioła :) Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 No tutaj widzę na konkretnym poziomie nauka :> Bardzo ogólna. Chociaż u mnie w 2 klasie LO matfiz miałem przez 6 miesięcy tylko o prądzie, więc zapomniało mi się o reszcie świata :lol: Właśnie było tyż Prawo Archimedesa, ciśnienie atm. i hydr. ale to pewnie jest na ściądze od Popioła :) Ja to tylko przepisałem (a to akurat jest pismo nauczycielki która dała nam taką ładną sciągę :P). Jeszcze tego w 100% nie umiem ;) Co do tych 3 ostatnich to chyba nie ma bo takiego czegoś nie pamiętam ... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Dźwignia jest gites. Liczysz cieżar podnoszonego ładunku(m*g) i mnozysz przez długosc ramienia na którym wisi. Potem liczysz siłe z drugiej strony i mnozysz przez długośc ramienie. Żeby sie ładunek podniósł siła działająca na drugie ramie musi być wieksz od tej działajace na ramie z ładunkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 My w kazdym razie mielismy te transformatory i uzwojenia i inne wariactwa ale mnie wtedy nie bylo tak ze troche.. troche nie wiem. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Z tego co wiem to `fdl` z tymi transformatorami wyskoczył przed nasz program. Bo w mojej książce nic o tym nie ma. Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Mac' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo1802 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Jutrzejszy dzien bedzie dla nas wyzwaniem. Ja jestem bardzo zadowolony z dzisiejszej czesci. Łatwe pytania z historii (ktorej najbardziej sie obawialem). Oj boje sie jutra. :D NIECH MOC BEDZIE Z WAMI!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 ja mam nadzieje że nie będzie niczego z funkci i ciepła właściwego ciał... z tego jestem zielony. Prąd, praca może być z tym nie mam raczej problemu. Mam nadzieje tylko że komisja mnie nie wyprosi, dzisiaj już dostąłem upomnienie, a nic nikomu nie podpowiedziałem :/, ale jak to udowodnić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GruX Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 jutro to bedzie "lajcik" to dzis było zrypane, dwa zamknięte źle, reszta tak sobie, temat rozprawki pwalajacy na suty. Jutro będzie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Dobra panowie i panie :] Ja się kłade, wszystko powtórzyłem (a da się to zrobić ? :> ) co dałem rade :) Jutro sie zobaczy jak to będzie... Ja licze na mało/łatwe zadania z fizy, reszta jakoś pójdzie :) Także: Good Luck wszystkim piszącym jutro ;] Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez freelancer7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 nie dziękuje bo nie musze ;) kto pierwszy znajdzie rozwiązania i da linka dostanie wirtualnego browca ;D [POWTóRZCIE %%%%% PRZED EGZAMINEM xD xD xD] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam pytanko do specyków z chemii: jakie są wzory do wyliczania zawartości procentowej i wzory na wagę danego pierwiastka w roztworze? Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Życze Wam wszystkim powodzenia!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 ja też ;) i nie dziękuję Maciaq ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 bobslej , liczysz mase całości i mase pierwiastka potem na krzyż; [masa roztworu] / 100% = [masa pierwiastka ktorego chcesz policzyc] / x% i na krzyż... ;) chyba wiesz bo to było (bynajmniej u nas) dość długo w porgramie nauczania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...