rastafarianin Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Witam, chciałbym kompletnie wyciszyć swojego PC i zmienić chłodzenie na pasywne. Przedewszystkim chodzi mi o procka i grafikę, które dość głośno chodzą. Mam MSI GeForce Ti 4200 i Athlona 2000 XP+( oba z chłodzeniem firmowym). Pozatym w ciągu roku będę kupował nowego PC i chciałbym to chłodzenie przełożyć do niego, więc może być lepsze niż wymaga tego obecny sprzęt. Sam zastanawiałem się nad : ZALMAN ZM80D-HP (http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=103_96&products_id=529) na grafikę i Thermaltake Sonic Tower 4 (http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=103_78_79&products_id=828 na procesor i jakimś wentylatorem na tył obudowy Fander FD-120S 120mm (http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=30_67&products_id=1233) Nigdy nie miałem do czynienia z pasywnym chłodzeniem, więc opiszcie swoje przeżycia z tym sprzętem. Czy one nie będą kolidowały ze sobą(duże rozmiary)? Czy może macie inne pomysły? I jeszcze takie małe pytanko: Zalman wypuścił swego czasu taką serię: ZM50-HP, ale czy teraz można to jeszcze dostać i po jakiej cenie?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Na grafe BeQuiet! Polar Freezer bo jest wydajnijeszy i pociagnie nawet 6600GT bez nawiewu . Na procka Scythe Ninja bo ST nie nadaje sie na pasyw . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Ale w budzie i tak musisz mieć przepływ powietrza, czyli minimum 2x 120mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastafarianin Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 No tak, ale Zalman to bardziej renomowana firma i jak się orientuję wykonanie jest bezbłędne i instalacja jest zawsze bezproblemowa, a jak z tym be quiet!, nie ma żadnych problemów z instalacją? a poza tym nie zawiera on chyba radiatorów, a to 20zł drożej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) Renoma kroma ;). Owszem Zalaman oki ale są teraz lepsze a przedewszsytkim cichsze. Ja w takiej kolejności bym brał, gdy bym kurcze miał miejsce w budzie: 1)Scyte Ninja + 120mm Fander 2)TT Big Typhoon 3)TT Sonic Tower +120mm fander Na grafę niestety nie wiem co najlepiej. Edytowane 2 Lutego 2006 przez MARTiiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Tylko ze na obecnego kompa (socket A) nie wstawisz ninjy - nie pasuje. Bardzo wydajnym i zdolnym do wyciszenia coolerem jest Big typhoon i ma bardzo uniwersalne mocowanie (rowniez socket A). Jesli chodzi o grafe to najwydajniejszy z calkowitych pasywow jest polar freezer. Ciekawa i wzglednie tania jak na pasywy opcja to aerocool VM-102, tylko ze dobrze jak cos lekko na neigo dmucha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastafarianin Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Póki co moim podstawowym problemem jest chłodzenie grafiki. Coraz bardziej przekonuję się do polar frezeera bequiet! Myślicie, że gdybym podłączył pod niego jakiś nadmuch to poszło by na OC?? A co wy na "Thermaltake Schooner Fanless VGA Cooler - 0dB". Oba teoretycznie rozprowadzają 90 Watt ciepła. I tak przy okazji zapytam: jakiej różnicy temperatury spodziewalibyście się między Zalmanem ZM80D-HP a polar frezeerem be quiet? Gdy ja mam 42C w spoczynku i 55/60 przy wysiłku. Edytowane 3 Lutego 2006 przez rastafarianin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blank2424 Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 po kilku cyklach 3dmarka grubo ponad 80 stopni na ati 9800 dla porównania AC silencer ati 1 ma niecałe 50 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...