Arkady Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 no niestety - wygląda na to, że mój hdd nie ma czujki, jest to model 5T040H4 odpaliłem Active Smart - nie ma wartości w listingu z temperaturą - n/a podobnie Speed Fan - tu z kolei pojawił się efekt uboczny, że skakało mi napięcie +5V w porywach do 6V, HDD temperature - po pierwsze nie chce się odpalić (komunikat że problem z odpaleniem, dalej, bym spróbował z wiersza poleceń - próbowałem ale nic. do tego jest komunikat o innym błędzie - że nie może znaleźć hdd co ma współdziałanie z mierzeniem temperatury Dtemp - nie znaleziono współdziałania z mierzeniem temp. ...eh co myślicie o wykorzystaniu termometru do pomiaru temp w pokoju oraz z czujką za okno - czy to co jest w sklepach to nie jest za bardzo hmmm "nieczułe" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 ... co myślicie o wykorzystaniu termometru do pomiaru temp w pokoju oraz z czujką za okno - czy to co jest w sklepach to nie jest za bardzo hmmm "nieczułe" ? no jak pisalem na priva - tak mierzylem na starych HDD (temp najcieplejszego scalaka) co do bledu pomiaru to roznie to bywa - jak kupisz jakiegos kita np AVT lub JABEL to one zazwyczaj maja dokladnosc do 0.1*C - zostaje kwestia dokladnego umieszcenia czujnikow - zerknij np do tego watku http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=20518 reed ma chyba cos AVT na przelacznikach i jak widac nie LCD (co nic pod katem nie widac tylko na LED'ach) jak chcez jakis najtanszy do wbudowania z 2 czujnikami to zamiast samochodowego (jak juz kilka osob ma i chyba w "Chlipie" radzili) kup np TAKI - o ile kojaze to zewnetrzy czujnik nie jest zalany w plastiku (jak w tych samochodowych) i nie trzeba rozbebeszac, a czujniczki sa male Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 HA! znalazłem przyczynę tostowania twardziela; na taśmie miałem podłoczone kolejno Master (IBM) dalej Slave (MaxtoR) i ten osatni grzał się niemiłosiernie aż do przyjarania plastku. Zminiłem podłączenia i wszystko spoko. Komputer pełen jest pułapek. ;-) Niniejszym odwołuję wszystkie posty o piekarniku-Maxtorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_bioo Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Ja na moim HDD mam temperaturę 13-18st C, chłodzony jest jednym wentyatorkiem 80/80 2500obr/min ustawionym pod HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 caviar 60gb 8mb cache 7200rpm idle 50-55*, stress ~65*, megastress (defragmentacja) >70*. Od lutego tak łazi. Schowany do pudełka śniadaniowego. I kto mówi, że tempka szkodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszzz Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Ludzie, u Was temperatury 20-60 stopni... a u mnie standardowo 60 mierzone Everestem! Sygate Barracuda 120 GB 8cache, 7200rpm. przykleiłem na taśmę klejącą wentyl ze starej zasilki, dodałem regulator obrotów ->mninimal, żeby nie chałasowało. I zeszło do ok33 st. Czy wszystkie Sygate'y tak grzeją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cho-marek Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 caviar 60gb 8mb cache 7200rpm idle 50-55*, stress ~65*, megastress (defragmentacja) >70*. Od lutego tak łazi. Schowany do pudełka śniadaniowego. I kto mówi, że tempka szkodzi? O ile pomiar nie szwankuje, to za jakiś czas mu zaszkodzi. Dopuszczalna temp. jak podają producenci to ok. 50*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 Ludzie, u Was temperatury 20-60 stopni... a u mnie standardowo 60 mierzone Everestem! Sygate Barracuda 120 GB 8cache, 7200rpm. przykleiłem na taśmę klejącą wentyl ze starej zasilki, dodałem regulator obrotów ->mninimal, żeby nie chałasowało. I zeszło do ok33 st. Czy wszystkie Sygate'y tak grzeją? tak :) takie sa barakudy :) ale za to ta cisza :) u mnie standard to bylo ok 50 stopni ...jak zamontowalem wentyla mam ok 27 ( wszysko mierzone w lecie :D ) szacuneczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszzz Opublikowano 22 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2004 u mnie standard to bylo ok 50 stopni ...jak zamontowalem wentyla mam ok 27 ( wszysko mierzone w lecie :D ) szacuneczek Tiaaa... respect... :D ale u mnie porównywalnie: 60 -> 33 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabano Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Witam, to mój pierwszy post na tym forum. tak sobie przeglądam czytam no i pomyślałem że też napisze moją temperature HDD. Nigdy nie zwracałem zbytnio na to uwagi i dobrze że zwróciłem... Więc tak dysk WD 80GB 8MB cachu Speed Fan IDLE 37 <buda zamknięta brak wentylacji> stres <defragmentacja i kilka progsów> 55 C . to mi się wydaje za duży skok :( wiec nie uzywam kompa dopoki nie kupi jakiegos chlodzenia :lol: jak bede mial chlodzenie napisze jaka poprawa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 ja was nie rozumiem... ja bez dodatkowego chlodzenia i przy zamknietej pancernej budzie z pzed 6 lat mam temp dysku 80gb w granicach 30-35 stopni... (wynik odczytany z everesta) jak mam teraz otwarta bde to prawie w ogole nie przeskakuje progu 33 stopni... No chyba ze everest sie nie nadaje do odczytywania temp z czujnikow dysku.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszzz Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 ja was nie rozumiem... ja bez dodatkowego chlodzenia i przy zamknietej pancernej budzie z pzed 6 lat mam temp dysku 80gb w granicach 30-35 stopni... Nie podskoczysz: ja mam zamkniętą pancerną obudowę z 95 roku (z mojego pierwszego kompa - najłatwiej ją otwierać) :P (wynik odczytany z everesta) (...)No chyba ze everest sie nie nadaje do odczytywania temp z czujnikow dysku.... No właśnie, ma ktoś informacje na ile prawdziwe temperatury podaje everest? Temperaturę procka podaje mi zgodnie z programem Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gogiel Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 root@gogiel gogiel # smartctl -a /dev/hda | grep Temperature194 Temperature_Celsius 0x0022 106 253 000 Old_age Always - 37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 u mnie przed wymiana budy na chiefteca standardem bylo okolo 39 ... teraz przy najwiekszym obciazeniu temperatura nie przekracza 25 stopni dodam tylko ze w zatoczce przed dyskiem stoi revoltec dark blue 80 puszczony na 5v jest cicho i chlodno ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Panowie - dysk 3ba montowac jak najnizej podlogi, do tego dlugie, okrągle kable (60cm) i wentylator nawiewajacy tuz nad nim. Drugi dysk w poblizu pierwszego znacząco podnosi temp obydwu. U mnie wentyl 80mm na 5V i temp Samsunga...14-18C (z jednym dyskiem) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszzz Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 dlelfik: racja, ale jednak trochę często moja obudowa znosi testy przeciążeniowe (obracanie w 3 osiach) żebym dysk położył luzem na dnie budy. Poza tym, w planach mam dokupienie durgiego identiko i RAID0 - wtedy się pomyśli, jak je oddalić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Oj, nie mowie zeby klasc luzem dyski na podlodze - bez perwersji, chociaz jak ktos lubi... :twisted: Everest odczytuje tempke dysku tak samo jak inne progsy (z mechanizmu SMART) - Active Smart, Speed Fan itp :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 U mnie ta temperaturka hjest bardzo dziwna - ale w zasadzie to od 30 stopni przy spoczynku do jakiegos 42 przy duzm wielogodzinnym obciazeniu... Otwarta Buda, zadnych wiatraczkow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pLi5k3n Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Ja mam Baracude 60 GB @ 7200. Temp. mam 35-40*C. RADZE NIE UZYWAC KIESZENI NA DYSK Z TWOZYWA!!! Ja tak zfajczylem swoja Baracude (cale szczescie na gwarancji)... W serwisie powiedzieli, ze elektronika padla. Bycmoze z przegrzania, albo byla wadliwa. Jak mi ja wymienili, wsadzilem dysk z ciekawosci z powrotem do kieszeni i zkopiowalem pare giga, i... 70*C (po 4 GB) Co inego jesli chodzi o metalowa kieszen. U kumpla w TRACKER'ze 30-36*C... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek_m73 Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 temp. 33*C - 35*C wentylator wtalczajacy powietrze do budy jest pod dyskiem ale nie zauwazylem wielkiej zmiany po zalozeniu tego wentylatora. wiecej dal wentylator wyciagajacy powietrze z obudowy! dysk samsung taki jak w stopce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 mój WD Caviar XL 80 GB 2mb cache ma od 27c- do 29 :rolleyes: w obudowie chadza 3 wentylatorami CoolerMaster. 2 z tylu (wyciagajace :lol: ) i 1 z przodu, centranie na wysokosci dysku . wszystkie pracuja okolo 1600obrotow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomek21 Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 U mnie bez chłodzenia na Maxtor 40GB 7200rpm temperatura wynosi przy normalnej pracy około 42* a przy stresie do 50*~53* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 a ja mam od ponad roku dysk (WD 120 GB /7200) i ciagle temp 55-60C i bez chlodzenia ! i chodzi ! nie wiem czy jest sens chlodzenia dysku ! ja patrze tylko na temp. procka i grafy :) reszta to pikuś ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 dysk mam taki jak w opisie i jego temp podczas ciaglej pracy 24/7 nie przekracza 34C :) wczesniej mailem Dysk Maxtora 40GB 7200obr/min na nim temp nie przekraczala 58C :) roznica kolosalna a nic nie wymienilem procz dysku :D dodatkowo w obudowie nie ma zadnych dodatkowych wentylatorow jedynie na CPU oraz GPU a w planach mam zalorzyc 3 wiatraki 8x8cm oraz 2 4x4cm i wtedy temp dysku podejzewam ze tez spadnie.... Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 1) Maxtor 6Y120P0 120GB (Diamond Max 9), ATA133 - spoczywa na spodzie obudowy, idąć kolejno od dołu na szmatkach (zmyjkach :)), następnie na sankach z twardej gąbki (z opakowania po P4 Prescottcie) i na kilku warstwach gąbki bardzo giętkiej. Dosłownie 1-2cm przed nim znajduje się Arctic Pro TC, kręcący się na 1500-1600rpm (nigdy więcej nie zanotowałem). Temperatury : - obecnie 25C - maksymalnie ok. 30C 2) Seagate Barracuda IV, 80GB, ATA100 - przykręcony do koszyka, z przodu którego jest kolejny nawiew - tym razem to Spire Clear Blue (normalnie ok. 2400rpm) podłaczony do zasilacza BeQuiet i w ten sposób spowolniony do jakichś 5-6v. Temperatury : - obecnie 31C - max. ok. 35C Nawiew to podstawa, bez tego zarówno Seagate'y jak i część Maxtorów bardzo się grzeją (mówię na podstawie własnych doświadczeń). PS. Odczyty pod Aidą32/ Everestem/ Speed Fanem - identyczne. Buda oczywiście zamknięta - calutki czas. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SxxxK Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 SAMSUNG SP1213N (120 GB, 7200, 8 MB cache) 29 °C, max w stresie 32 °C (zdjęty boczek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ST-Wolf Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 barracuda sata 160 gb... temperatura przy zamknietej budzie ok 47* po dlugim dzialaniu (muza, gry, filmy) z puszczonym wiatraczkiem na dysk od spodu 60x60 temperaturka ok 35* ma ktos podobny dysk? pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 36stC wg Speedfana....50 wg mnie (organoleptynie) dysk nic nie robi...(tylko się talerze obracają) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeYus Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Hmm, a co zrobić z grzejącym się twardym czy warto kupić quler specjalny na HDD czy raczej wentyle zapodać obok obudowowe :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 ja mam maxtora [patrz podpis] temp po całym dniu około 42*C bez chłodzenia mam tylko 2 wentyle z tyłu obudowy wydmuch**ące jeden arctika a drugi no name obydwa są cichutkie wcale ich nie słychać. wczesniej miałem wentyl z przodu wdmuch**acy ktory zachaczał o dysk i temp max 35*C ale go odłączyłem bo hałasował całyczas 2700RMP jakis no name maxtory sie chyba troche grzeją.kuzaj ma baracude i ma tylko wentyl na procu jakis no name 3mie sie na tasmie klecjacej i kablach :mrgreen: i w zasilce jakiś i ma temp dysku max 40*C a procek 33*C idle a w stresie 45*C bez praktycznie chlodzenia w obudowie :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...