best-boy Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 wyciag powietrza - zasilcz nawiew - jakis wentyl od zasilacza buda zamknieta (lepszy obieg powietrza) dysk barracuda 4 temp 35 - 40 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 W jaki software'owy sposób można zmierzyć temperaturę Caviara SE SpeedFan, DTemp, HDD Temperature, ActiveSMART ... nie widzą temperatury dysku. Wszystkie inne "prawie" parametry są ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 34 stopnie - dysk Seagate Barracuda 4 80 GB chlodzony coolerem na HDD firmy Spire - instalowany na spod; obudowa zamknieta, brak innych zrodel chlodzenia. dysk Maxotr 7200 rpm 30 GB - bez chlodzenia ma 59 stopni. wszystkie pomiary wyknane programem Sisoft Sandra 2003 Pro na plycie Gigabyte 7VAX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 22-23 stopnie. dysk fujitsu 20gb 7200rpm. wentylatory w budzie + titan hdc11 na dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pionaj Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 40-41 oC bez dziwactw w obudowie , dysk jak niżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bikol Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Ja mam 37-40 stopni celcjusza na dysku jak w podpisie w obudowie bez zadnych dodatków:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Barracuda 4 20 GB ... która sobie własnie leży koło mnie (dyskietka mojego qmpla ;-)) ... miała 35*C po skopiowaniu na nią 9 GB filmuff (czyli chyba już sie rozgrzała) ... aha otwarta buda .. bez nawiewów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 ja mam coś takiego na maxtorze: sęk w tym, że on wydaje się być wręcz zimny - może przez te radiatorki, może bo taki model, co się nie grzeje (40GB, ata100, 7200obr), nie wiem jak sprawdzić temp - czy wszystkie dyski mają czujniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zamocowalem na probe wiatraczek 80x80cm cichutki 2000obrotow. Temp spadla z 45 do 32-33.. ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 ja mam na szajsungu 40gb 5400obr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 u mnie na barracudzie 40 GB bez chłodzenia było 48°C i więcej, no to zdechła. Na gwarancji za dopłatą wziąłem Baracudę 60 GB i ją chłodzę by nie zdechła temp max prz defragmentacji to 43°C przy normalnym użytkowaniu 35°C (tak jak na maxymalnie obciążonym CPU :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Fuk! U mnie Barracuda IV 60GB 50*C w IDE. Moze dlatego że komp stoi tyłem do kaloryfera :D . CPU 49*C; SYS 41*C; PSU 40*C. Wczoraj zamknąłem bude po miesiącu, ale dziś ją chyba znów otworze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 mój barak IV ma kole 30C. brak śmigła, otwarta buda, dysk przykręcony do aluminiowej blachy i zawieszony w miejscu 5.25". Pozdrawiam M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Maxtor Fireball III 30 GB max 42 stopnie, średnio koło 37. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 CZY TO SIE MIERZY MAM BARAKUDE 60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pionaj Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 np, Sandrą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 U mnie na IBM 40GB IC35... 7200rpm mam max 27-28C. Mam nawiew na dysk przez jeden wentyl 40x40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malitek Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 baracuda cztery 40G. od32 do 35C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 W jaki software'owy sposób można zmierzyć temperaturę Caviara SE SpeedFan, DTemp, HDD Temperature, ActiveSMART ... nie widzą temperatury dysku. Wszystkie inne "prawie" parametry są ok. Caviar nie ma Diody termalnej , wiec temperatury ze Smarta nie odczytasz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Jak zwyklę trochę offtopic ;D Z której strony najlepiej odprowadzać ciepło dysku? Chodzi konkretnie o to że mam zamiar hdd wb zrobić tylko nie wiem jaki kształt? Czy taki _ zakładany po prostu z góry na hdd, czy taki zakładany z góry w kształcie U co by boki też przykrywał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 jak mieżycie temp. Caviara ja na IBM z obiegiem mam max 39stopni(kompresja divx) a normalnie 32-35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo83 Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 U mnie ok 44 stopni przy zamkniętej obudowie i bez dodatkowych wiatraczków.Mam Barracude IV 80 GB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 ja mam coś takiego na maxtorze: sęk w tym, że on wydaje się być wręcz zimny - może przez te radiatorki, może bo taki model, co się nie grzeje (40GB, ata100, 7200obr), nie wiem jak sprawdzić temp - czy wszystkie dyski mają czujniki? Czy Twój Maxtor też się tak smaży? moja 80-tka (8Mb cache) tak się rozgrzała że plastik się nadtopił!!!!!! Ale dysk chodzi BTW z czego zrobiłeś takkie fajne radiatory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Jaki plastik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joka Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 na moim starym samsungu 8.4GB temperaturka sie waha miedzy 25-20st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 ja mam coś takiego na maxtorze: sęk w tym, że on wydaje się być wręcz zimny - może przez te radiatorki, może bo taki model, co się nie grzeje (40GB, ata100, 7200obr), nie wiem jak sprawdzić temp - czy wszystkie dyski mają czujniki? Czy Twój Maxtor też się tak smaży? moja 80-tka (8Mb cache) tak się rozgrzała że plastik się nadtopił!!!!!! Ale dysk chodzi BTW z czego zrobiłeś takkie fajne radiatory? radiatory qpiłem w sklepie elektronicznym 6,5zł/szt (gdańsk, ul. jesionowa) moj dysk się słabo grzeje 8O , jednak mogę to tylko stwierdzić po dotyku - jest lekko ciepły, jak już. nie mam softu by to sprawdzić - speed fan nie odczytuje temperatury (do tego wprowadzał zaburzenia napięcia zasilacza, +5V nagle skakało do 6V 8O ). na pewno nie ma takich temperatur by coś się mogło stopić :twisted: a radiatorki działają, bo są ciepławe. w danych producenta jest by ten dysk osiągał max temp 40*C - na pewno tyle nie ma. polecam sklepy elktroniczne - w każdym jest całkiem spory wybór radiatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 ... nie mam softu by to sprawdzić - speed fan nie odczytuje temperatury ...oj kolego - zerknij na odpowiedz Grimlock'a tam masz wymienione kilka programow :) do ktoregos programu jest dodatek (CheckHDDTemp) ktory sprawdza czy Twoj HDD posiada diode zczytujaca temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 ... nie mam softu by to sprawdzić - speed fan nie odczytuje temperatury ...oj kolego - zerknij na odpowiedz Grimlock'a tam masz wymienione kilka programow :) do ktoregos programu jest dodatek (CheckHDDTemp) ktory sprawdza czy Twoj HDD posiada diode zczytujaca temp. heh, wybieram się na poszukiwania - chociaż Grimlock stwierdził, że żaden nie działa, cóż zobaczymy... aha, sznurki do tego softu mile widziane...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 aha, sznurki do tego softu mile widziane...:) wklejaj nazwy w googlach - juz 1 lub 2 odnosnik prowadzi do celu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 no ja mam na mojej barracudzie 60gb max 32*C. Zastosowalem na niej cooler do HDD SPIRE za 25zl :D Wczesnie bylo okolo 42*C wiec jestem max HAPPY :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...