Skocz do zawartości
bogas

Q-Fan czy FanMate

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wyglada tak: kupiłem nowy komputerek, poskładałem, właczyłem i.... moja radość skończyła się w momencie kiedy usłyszałem jak potwornie hałasuje :cry: . W obudowie są cztery wentylatory (procesor, grafika, zasilacz Huntkey i jakiś noname wysysający powietrze z obudowy). Na pierwszy ogień poszło wyciszenie obudowy falistą gąbką i korkiem i właczenie Q-Fana dla wentyla na procku (płyta ASUS P4S8X) ale nie pomogło to za bardzo - nie słyszę już dysku, wentylatora od procesora i karty graficznej ale hałas wentylatora od zasilacza i dodatkowego w obudowie jest nie do wytrzymania. Najwyższa pora zająć się wentylatorami - mam zamiar wymienić je na cichsze.

I teraz zasadnicze pytanie: jak lepiej podłączyć wentylatory - do płyty głównej i wykorzystać Q-Fana (w sumie mogę podłaczyć 3 wentylatory przy maksymalnym obciążeniu 1A dla wszystkich gniazdek) czy może kombinować z FanMatem własnej produkcji? Jakie są wasze doświadczenia?

Pozdrowionka i najlepszego na Nowy Rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Reed za linka. Jak rozumiem ten Zalman ma detekcję obrotów? Wygląda ciekawie. Może wstawić drugi taki sam do obudowy? Co myślisz?

Tak ma detekcje obrotow.

Dobry pomysl na monatz w obudowie, ciuchutko bedzie :)

Ja tez mialem taki zapodac, ale w koncu wsadzilem CoolerMastera swiecacego (ladnie wyglada przez okno) puszczony na 5V i tak jest nieslyszalny 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze raz dzięki za info. Niech Q-Fan robi swoje - leze złożyć zamówienie 8)

Ooops... zapomniałbym. Jeszcze jedno lamerskie pytanie (elektryk ze mnie jak z koziej ...): zasilaczowi to nie zaszkodzi jak odetne kabelki od starego wentyla i je zaizoluje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze raz dzięki za info. Niech Q-Fan robi swoje - leze złożyć zamówienie  8)

Ooops... zapomniałbym. Jeszcze jedno lamerskie pytanie (elektryk ze mnie jak z koziej ...): zasilaczowi to nie zaszkodzi jak odetne kabelki od starego wentyla i je zaizoluje?

Chodzi ci o podmiane wtyczki ?

Nie nie zaszkodzi, ja tez podmienialem wtyczke i chodzi do dzis 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo.... chodzi mi o to, żeby nowy wentyl w zasiłce podłaczyć do płyty a kabelki zasilające od starego wentylatora w zasilaczu po prostu zaizolować (nie chce mi się ich wylutowywać)

W zasilaczu nie musisz nic wylutowowac, wentyl jest podlaczany do gniazda 8)

Wyciagasz wtyczke i tyle. :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha!!!!!!! Bez dwóch zdań-cierpliwość do głupich pytań to ty masz 8) Wszystko dlatego, że nie otwierałem jeszcze zasilacza i nie mam zielonego pojęcia jak HuntKey wygląda w środku :oops: No dobra... dłużej Cię męczyc nie będę, koniec tematu i jeszcze raz dzięki. Pozdowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha!!!!!!! Bez dwóch zdań-cierpliwość do głupich pytań to ty masz  8) Wszystko dlatego, że nie otwierałem jeszcze zasilacza i nie mam zielonego pojęcia jak HuntKey wygląda w środku  :oops: No dobra... dłużej Cię męczyc nie będę, koniec tematu i jeszcze raz dzięki. Pozdowienia

Hehe :P

Dzisiaj jeszcze nie wyczerpano moich zasobow cierpliwosci (ponoc skromnych :o )

BTW , w koncu po to jest forum, zeby sobie doradzac, a to o czym pisalismy moze przyda sie jeszcze komus innemu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze jak zawsze poprzec reed'a ;)

Rowniez posiadam zasilacz HuntKey'a 300 W i niestety mimo tego co podawal dystrybutor jakos zmieniania predkosci obrotowej w zaleznosci od temp nie zauwazylem [jedyny w ktorym naprawde dziala i mam to Fortron/Source starenki 200W] a standardowy wentylator byl glosny jak cholera. Ten zalman jest doskonaly - cichy przy ok. 2000 RPM po redukcji dolaczona przelotka, tani (20 PLN) i co wazne da sie go bezproblemu kupic w Polsce. Efekt jest swietny - w obudowie tez mam 2 takie zalmany na przelotce wymuszajace obieg powietrza a na procesorze Zalmana CNPS-6000CU z wentylatorem F2 (92 mm) tez przy okolo 2000 RPM. Efekt - temperatury zdecydowanie poprawne nic sie nie przegrzewa a calosc dziala bardzo cicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm.... już miałem składać zamówienie gdy przypadkiem :wink: wlazło mi się na 4maxcool i znalazłem tam coś takiego:

Dołączona grafika

Cooler Master SAF- B82

-2500 obr.

-26 dB

-przepływ powietrza-brak info

-podwójne łozysko

-detekcja obrotów

-podłączenie 3 pin

-cena: 25 PLN

Może by cos takiego zamiast Zalmana F1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. To rozwiało moje wątpliwości :)

To jeszcze ciekawostka: piszesz że Zalman jest wszędzie. No to ja ci powiem, że w moim rodzinnym mieście Łodzi sprzedawcy robią duże oczy na dźwiek takich słów jak "Zalman", "Thermaltake", "CoolerMaster", "cichy wentylator" itd :wink: a zwyczajową odpowiedzią jest "Colorful", "a po co to Panu", "możemy ściągnąć na specjalne zamówienie ale będzie drogo". No po prostu boki zrywać.

A tak poważnie to w sumie przykro, bo żeby zamówić coś odbiegającego od standardu to trzeba zamawiać przez internet zamiast pójść do przyzwoitego sklepu i po prostu powiedzieć "Poproszę to i to".

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom u mnie w tu gdzie mieszkam jest z 7 sklepow komputerowych.

Biegalem pol dnia po miescie zeby kupic karte graficzna i wszedzie tlko krecili glowami ,a na zamowienie, a to a tamto. Mialem na karte 500 zł.

Sobie mysle ch.. w... w.... d... bede biegal po miescie i laskawie prosil o karte graficzna a 500 zl nie lezy na chodniku. Narazie karty mi sie odechcialo i zostane z TNT2. (wszedzie w sklepach mieli tylko gf2mx i gf4 mx)

W POLSCE TO JEST PARANOJA ZE SKLEPAMI JAK NIE POLGLOWKI TO ZAOPATRZEBIE <span style="color:red;">[ciach!]</span>OWE I TAK WKOLKO.

80% zestawow komputerowych sprzdawanych u mnie w miescie to zestawy z wypasioną plyta ECS K7S5A !!!!!!

LUDZIE PAAAAARRRRRRRRAAAAAANNNNNOOOOJJJJJJAAAA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. To rozwiało moje wątpliwości :) 

To jeszcze ciekawostka: piszesz że Zalman jest wszędzie.

Da sie go kupic w Szczecinie. Jak jest nawet w takim zadupiu to chyba i w innych miastach jest ;)

Zreszta kupic sam wentylator graniczy z cudem - wszedzie tylko cale coolery renomowanych chinskich producentow a la "no name" "Cooler" czy tez polsko-chinski "Mint" ;) 80 mm zalman to jedyne co da sie kupic od reki. Ostatnio 2 tygodnie szukalem gdziekolwiek 60 mm do obudowy i nie znalazlem - wysylkowo w 4max tez sie skonczyly ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biegalem pol dnia po miescie zeby kupic karte graficzna i wszedzie tlko krecili glowami ,a na zamowienie, a to a tamto.

Standard. Myslisz ze w Szczecinie jest inaczej? Od reki sa GeForce'y do 4 MX 440, producent pt. "jaki akurat w Action mieli" czyli rozne pality, dreamy i inne uznane firmy od naszych skosnookich przyjaciol ;)

Dziwisz sie? Jak 90 procent klientow przychodzi do sklepu zeby kupic pare CD-Row ewentualnie myszke, podkladke pod nia a sprzedaz drozszych elementow zdarza sie raz dziennie to trzymanie zapasow na magazynie jest samobojstwem. Nawet jak chcesz kupic cos zwyklego jak np dysk to rozmowa najczesciej sie konczy - tekstem to bedzie na 17:00, o 16:30 ktos ze sklepu jedzie do Action (najtaniej wiadomo) realizuje co ludzie chcieli w ciagu dnia i interes sie kreci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW , w koncu po to jest forum, zeby sobie doradzac, a to o czym pisalismy moze przyda sie jeszcze komus innemu  8)

8O

Reed podpisujesz sie pod tym czy ktos sie zalogowal na twoje konto? :D

Ooooooo w morde !!! 8O

Znowu jakis chakier wlazl na moje konto :?

:D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm.... już miałem składać zamówienie gdy przypadkiem  :wink: wlazło mi się na 4maxcool i znalazłem tam coś takiego:

Cooler Master SAF- B82

-2500 obr.

-26 dB

-przepływ powietrza-brak info

-podwójne łozysko

-detekcja obrotów

-podłączenie 3 pin

-cena: 25 PLN

Może by cos takiego zamiast Zalmana F1?

W sumie na 5V to nawet CM jest cichy.

Jednak z czystym sumieniem polecam Zalmana ,

mimo , a moze dlatego ze slizgowy :o